Други

Да пия ли чай от малинови листа?

 

За първи път чух за чая от малинови през първата ми бременност. Предполага се, че има тонизиращ ефект върху матката, заради което някои го определят като еликсир, улесняващ раждането.

С наближаването на второто ми раждане реших да задълбая малко повече в научната обосновка зад това твърдения. Оказа се, че и тук, както при много други неща, свързани с храненето, има противоречия.

Изследванията, проведени при хора, са до голяма степен окуражаващи!

  • Според едно проучване чаят от малинови листа скъсява периода на контракции и води до по-малко медицински намеси, включително по-малко случаи на секцио.
  • Според друго проучване капсули с маслинови листа скъсяват втората фаза от раждането и намаляват необходимостта от използване на форцеспс.
  • При проучвания с плъхове обаче резултатите далеч не са толкова насърчаващи! Според едно от тях високите концентрации от малинови листа всъщност инхибират контракциите, а според друго проучване дори имат негативни ефекти върху поколението, изразяващи се в ранно достигане на пубертета и проблеми с растежа. Слабости на изследванията с плъхове са, че там животните са консумирали малинови листа от началото на бременността и то в доста по-високи дози от съдържащите се в чаша чай. А и все пак става въпрос за плъхове!

Така че противоречия в проучванията има, но столетията анекдотичен опит са единодушни относно ползите от чая за бъдещата майка. По-долу може да видите употребата му в народната медицина, но преди това:

Какво точно е чаят от малинови листа?

Въпреки че го наричаме чай, всъщност става въпрос за отвара от листата на малиновия храст. За жалост отварата няма плодовия вкус на малините, а по-скоро напомня за вкуса на зелен чай, но в никакъв случай не е неприятна! Може да се подслади с малко мед, а добра комбинация се получава и с няколко лъжици кокосово мляко.

За какво се използва чаят от малинови листа?

От векове чаят от малинови листа се използва в народните лечителски практики за подкрепа на женското здраве в детеродна възраст, заради което и листата са известни като женска билка. Съдържащият се в тях алкалоид фрагрин укрепва матката и областта на тазовото дъно. В народната медицина използвали билката още за:

  • Облекчаване на меснструални болки
  • Подобряване на репродуктивното здраве
  • Балансиране на хормоните и повишаване на фертилността
  • Намаляване на риска от аборт и други

Освен при жени билката се използвала при мъже за проблеми с простата и при деца за стомашни болки.

Малиновите листа са с богато съдържание на витамини и минерали, включително витамин C, E и А, В витамини, магнезий, калий, калций и фосфор, а също и цинк, хром и желязо. При консумацията на чай от малинови листа тези витамини се усвояват лесно и подкрепят имунната система.

Въпреки противоречивите резултати от научните проучвания, мнението на билкари и натуропати е, че чаят от малинови листа не крие риск за бременната жена, когато се приема в края на бременността.

Кога и как да се приема чай от малинови листа

Като за всеки медикамент, билка или добавка, приемана през бременността, общата препоръка е да се употребява само след лична консултация с медицински специалист.

В литературата се срещат смесени препоръки, като повечето са единодушни, че чаят може да се приема не по-рано от средата на 2-ри триместър, за да не предизвика нежелани ранни контракции. По-консервативните съветват да се изчака до 3-те триместър, а някои дори до 34-та седмица от бременността. Все пак трябва да се има предвид, че ефектът от чая се усеща при натрупване, което изисква по-продължителен прием, така че ако се чака до последните 1-2 седмици от бременността, едва ли ще има ефект.

По отношение на начина на прием препоръките са да се започне с 1 чаша на ден и постепенно количеството да се увеличава като накрая може да достигне до 4-5, но не по-малко от 2-3 чаши дневно.

За приготвянето на 1 чаша чай се използва 1 ч.л. от сухите малинови листа, които се запарват за 10 минути с гореща вода и след това отварата се прецежда.

Аз подходих консервативно и започнах да приемам чая в 33-та седмица първоначално по 1 чаша на седмица. На следващата седмица увеличих на 2, после на 3 и така възнамерявам да увеличавам с по 1 чаша на седмица до раждането. За момента не мога да кажа, че усещам конкретен ефект, освен че приготвянето и пиенето на чая се превърна в приятна част от ежедневната подготвителна практика за раждането, която включва още слушане на дискове за хипнораждане, разтягания и масажи.

А вие приемали ли сте чай от малинови листа през бременността? Смятате ли, че ви е помогнал при раждането? А усещали ли сте негативни ефекти? Споделете в кометнарите!

За финал, ако се интересувате още от темата бременност, чуйте епозода „Масажът по време и след бременността и други “забранени” удоволствия“ от подкаста ни МамаГовори. В този епизод разговаряме с кинезетерпевта Станислава Николова, бакалавър по кинезитерапия от НСА, магистър по медицинска рехабилитация и ерготерапия от МУ София, хоноруван преподавател по пренатален масаж в НСА и професионалист с повече от 12 години опит в работата с бременни жени.

В епизода Стаси ни разказва за най-честите болежки през бременността и как да ги избегнем, каква е ролята на масаж през бременността и след това. Дава и много практични съвети за това как да избегнем най-честите неразположения на една бременност – качването на килограми, подуването, болките в кръста, схващанията и изтръпването на ръцете.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.