Бременност

Най-важното за третия триместър – разговор с д-р Марта Дончева

Третият триместър е един от най-вълнуващите за бъдещата майка, защото до раждането остават броени седмици. Това са седмици на подготовка, на очакване, на трепет, но и седмици, през които е добре жената да е максимално спокойна, а за това спокойствие помага добрата информираност!

Затова споделям с вас още едно интервю с гинеколога д-р Марта Дончева, в което тя споделя за особеностите на третия триместър, какво се случва с тялото на майката и бебето, кои усещания са нормални и кои не съвсем, какви прегледи се правят и как да се подготвим за раждането.

Аз самата вече съм в 30-та г.с. или в средата на 7-ми месец, така че темата за третия триместър е много актуална за мен. За тези, които ме следят в Инстаграм, споделям по-често как минава ежедневието ми през бременността и с какви усещания е свързано. Като цяло съм убедена, че доброто хранене и редовното движение, които практикувах преди забременяването и по време на самата бременност, ми помагат да се чувствам добре и да бъда активна – нещо, което пожелавам на всяка бъдеща майка!

В топлото време като повечето хора нямам особен апетит и хапвам повече пресни плодове и много салати. Динята съвсем логично ми стана любима храна. Старая се обаче да си набавям важните за бременността протиени от яйца, риба и бобови култури. Категорично избягвам празни калории и индустриално преработени храни и вярвам, че като цяло те нямат място в менюто на една бъдеща майка.

Все още мога и се чувствам добре, тренирайки 3 пъти седмично, а вчера дори с Ваня записахме 5 епизода с тренировки за бременни, които ще се излъчат през септември по WNESSTV.

Миналият уикенд беше и нашият съвместен дамски ритрийт в Банско, където с част от групата направихме разходка в Пирин от Байкушевата мура до езерото Окото. Преходът е около час в посока, но ние го направихме по-бавно, без да бързаме и наслаждавайки се на красивите гледки.

Сериозните преходи в планината ще ми липсват това лято, но се надявам да мога да направя още няколко такива по-леки разходки. Природата действа изключително зареждащо и бих препоръчала на всяка бъдеща майка винаги когато може да я предпочете пред големия град!

В края на този пост споделям с вас няколко любопитни и полезни съобщения! Подкастът “Не на диастазата”, който правихме с Ваня, вече има ново име “Мама говори”, а причината за промяната е, че искаме да включим в него повече теми и да каним повече специалисти от различни области, с които да коментираме различни теми от света на една майка. Новите епизоди ще се излъчват всяка сряда и може да ги слушате в SoundCloud, iTunes и Sticher.

В първия епизод си говорим за митовете и легендите, свързани с възстановяването след раждане. Някои от тях са остарели като например да не извеждаме бебето навън до 40-тия ден след раждането. Други са почти комични, като например да простираме бебешките дрешки само обърнати наопаки. Но има и по-сериозни, на които търсим отговор в епизода като например:
– трябва ли майката да носи стягащо бельо след раждането
– ще ѝ спре ли кърмата, ако тренира
– колко време след раждането трябва да мине, за да може да прави упражнения и какви
– съвместими ли са диетите и кърменето и други

Може да се абонирате за подкаста, да го споделите, да оставите оценка или коментар. Така ще му помогнете да стигне до повече хора, а ние ще сме ви благодарни, защото идеята на този проект е да бъдем наистина полезни на повече настоящи и бъдещи майки!

Вторто съобщение е, че отново в България гостува магичната акушерка Ува Майер, която ще проведе няколко лекции в Център “Естествени идеи”, Арт Йога Студио “Янтра” и Фитнес Център “Fit Baby Hot Mama”. Темите са свързани със зачеване, раждане и родителство. Аз лично бих посетила всички, но поради вече поети ангажиемнти се налага да се огранича само до част от тях. Повече за самите теми, дати и място на провеждане може да видите тук.

И още една покана за бъдещи родители, която идва от Център “Естествени идеи”. В кая на юли предстои поредно издание на техния знаков курс “Информиран избор за раждането и след това”, който е силно препоръчителен за бъдещи майки, които жеалят да бъдат активни участници в едно от най-важните събития в живота си! Подробности за датите, програмата и условията на записване може да видите тук.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.