Бременност

Най-важното за първия триместър – интервю с д-р Марта Дончева

Когато забременях за първи път, всичко се случи много по-бързо от очакваното. Това за мен беше изненада, защото през годините съм имала периоди с нередовен цикъл, различни лекари ме бяха диагностицирали с поликистозни яйчници и ме бяха предупредили, че ще забременея трудно. В крайна сметка и първият и вторият път всичко се случи много бързо, за което съм дълбоко благодарна.

При онзи първи път преди 7 години обаче бях истински неподготвена! Нито бях наясно какво точно да очаквам и как ще се чувствам, нито знаех какво да правя, имах хиляди въпроси! Разбира се, обърнах се към Google и към приятелки, от които разбрах, че е добре да посетя гинеколога си към 7-8-ма седмица, да си запиша час за фетална морфология (по онова време се правеше на малко места в София и часове се запазваха близо 2 месеца по-рано), че в 12-та седмица се прави биохимичен скрининг и т.н. Много неща обаче научавах в движение, а това в съчетание с всички особени състояния, през която преминава една жена през първия триместър, не го прави по-лек!

Затова няколко години по-късно създадох програмите Информирана бременност и Храна за двама, в които правя интервюта с различни специалисти и им задавам въпросите, чиито отговори е важно да знае една бъдеща майка. Сега по повод втората ми бременност, решх да споделя най-важните и ценни интервюта от тези програми на сайта като се надявам с ваша помощ те да стигнат до повечче жени, на които ще бъдат полезни.

Започвам с разговор с д-р Марта Дончева, акушер гинеколог, с която си говорим за първия триместър:
– на какви периоди се дели бременността и защо
– как се развива плодът през първите 12 седмици
– какво се случва с тялото на майката през този период
– кои състояния са неприятни, но все пак нормални и какво ги провокира
– какви прегледи е препоръчително да се направят през този период

Д-р Дончева е лекарят, когото посещавам за профилактични прегледи през последните години, и при който следя настоящата си бременност. Може да я намерите за консутлация в М-клиник в София – https://mclinic.bg.

Вярвам, че добрата информираност може само да допринесе за една по-спокойна бременност. Точно затова искам да помогна и на други бъдещи майки да се информират, споделяйки с тях интервюта като настоящето и други, които предстоят. Ще съм ви благодарна, ако вие на свой ред ги споделите и помогнете да достигнат до онези, на които ще бъдат полезни!

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.

2 thoughts on “Най-важното за първия триместър – интервю с д-р Марта Дончева

  1. Филиз каза:

    Надявам се да има и за следващите месеци. 💕

    1. User Avatar Maggi каза:

      Да, ще има :)

Comments are closed.