Бременност

Да ям ли риба, докато съм бременна?

Това е въпрос, който много бъдещи майки си задават. От една страна всички знаем за ползите от рибата като източник на протеин, желязо и цинк – ключови елементи за развитието на бебето, както и на омега 3 мастни киселини, за които се знае, че подпомагат развитието пренаталното развитие на мозъка. От друга страна всички четем за опасни вещества, които съдържа рибата като хормони и антибиотици при рибата от развъдник и живак при морската риба – все субстанции, от които бихме искали да предпазим растящото в нас бебе. Конфликтната информация определено може да обърка една бъдеща майка и да затрудни избора ѝ на храна.

Аз лично избрах да консумирам редовно риба през бременността си, като това не е случаен избор, а такъв, базиран на задълбочено проучване, а тук ще споделя най-полезните източници на информация по темата, на които попаднах.

За разликата между дивата риба и рибата от развъдник

Подобно на животните, отглеждани в затворени стопанства, така и за рибата от развъдници се твърди, че често е обект на третиране на хормони и антибиотици. Не мога да знам със сигурност доколко това е така, но за момента предпочитам да купувам животински продукти от малкото ферми за пасищни животни и основно дива морска риба или сертифицарана био риба, за която има разписани регулации при какви условия се отглежда и с какви храни се храни.

Що се отнася до дивата морска/океанска риба, при нея основната причина за тревога е увеличеното количество живак в моретата/океаните и техните обитатели. Все повече в такъв проблем се превръща и микропластмасата, но тя засяга не само рибата, а за жалост и много други биологични видове.

За вредите от живака

Попаднах на едно  клинично проучване, което документира увреждания от живака при деца, чиито майки са консумирали риба с високо съдържание на живак преди раждането. Според редица експерти обаче това изследване има своите слабости, основната от които е, че при него използваната риба е специфичен вид акула, известна като pilot whalе (не намерих точен превод на български), която е сред малкото видове с по-високо съдържание на живак, отколкото на селен. Идеята е, че селенът действа като своеобразен инхибитор спрямо живака и може да ни предпази от негативните последици от него.

По повод това изследване изследователят д-р Ник Ралсън прави следното заключение:

“Ако използваме аналогията приходи/разходи, селенът е приходът, който получавате, а живакът е разходът, който правите. Нормално е да искаме приходите ни да са повече от разходите. Когато консумирате pilot whale е като да получавате доход от $100, а да плащате сметка от $400. Ясно е, че това би ви разорило. При другите океански риби обаче, аналогията би била като това да получавате доход от $500, а да плащате сметка от $25. Ползите за вас ще са повече от загубите.”

Иначе казано, консумацията на риби с високо съдъражение на селен, не би довела до резултатите, документирани в проучването.

За вредите от липсата на риба в менюто

Има обаче няколко клинични проучвания, които доказват, че избягването на рибата е по-опасно от редовната ѝ консумация, като това е особено валидно за бременни жени!

Проучване, проведено в Обединеното кралство, стига до извода, че майки, които консумират по-малко от 340 г морска риба на седмица, излагат децата си на риск от неврологични и други проблеми на развитието. Тези деца демонстрират забавено развитие на комуникационните и вербалните умения като най-лоши са резултатите при деца, чиито майки изобщо не консумират морска риба.

Друго проучване, проведено в САЩ, изследва група жени, живеещи в Манхатан по време на взрива на кулите близнаци. При тези, които заявяват, че по време на бременността са консумирали редовно морска риба, са открити по-високи нива живак в пъпната връв на бебетата, но точно тези бебета имат по-високо вербално и общо IQ т.е. ползите от консумацията на риба надвишават евентуалните вреди от живака.

Изводът

Изводът е доста добре обобщен в публикация на Mayo Clinic, които поясняват, че е препоръчтелно бъдещите майки да консумират до 340 г риба седмично (т.е. 2-3 пъти), като заложат на по-дребни риби, в чиито тела логично се натрупва по-малко живак. Сред изредените от тях са сьомга, аншоа, хреинга, сардини, пъстърва и скумрия.

В същото време към рибите, които изрично е посочено, че е добре да се избягват заради високото съдържание на живак в тях са риба меч, син марлин, някои видове акули, кралска скумрия, някои видове риба тон.

Въпреки посочените по-горе ползи от консумацията на риба, някои бъдещи майки изпитват нежелание, понякога граничеща с погнуса по отношение конусмацията на риба и/или месо. Ако и при вас е така или следвате вегатрианско/веган хранене, насочете се към подходящи пренатални добавки, които да ви осигуряват поне 200 mg DHA на ден. Самите добавки мгоат да бъдат на основата на риба, водорасли или комбинация от растителни източници.

 

Източници:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5104202/
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-and-fish/art-20044185
http://www.publish.csiro.au/EN/fulltext/EN08014
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9728641

5 Reasons Why Concerns about Mercury in Fish Are Misguided

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.

4 thoughts on “Да ям ли риба, докато съм бременна?

 1. Daniela каза:

  Здравейте,
  Ще се радвам да споделите от къде успявате да намерите биосертифицирана прясна риба-например споменатата обикновена морска скумрия,т.к. единствената,която аз намирам (в една от големите вериги) е “кохо сьомга”-до колкото знам хранена с някаква по-пречистена храна.
  Предварително благодаря!
  Поздрави

  1. User Avatar Maggi каза:

   Здравейте!
   Да, кохо сьомгата е вариант, в Салоника Фиш често има скумрия и дива Средиземноморкса риба, а в Метро предлагат био ципура и лаврак.

   1. Daniela каза:

    Супер:)Наистина мноого благодаря за информацията!Усмихнат и слънчев ден желая!

    1. User Avatar Maggi каза:

     Нека е такъв за всички :)

Comments are closed.