Други

Как тренирах през първия триместър от бременността

По-рано тази седмица споделих как се храних през първия триместър от бременността и с интерес прочетох споделеното по темата от вас в коментарите! Почти всяка бъдеща майка има някакъв необясним апетит за странни храни, които не присъстват редовно в менюто ѝ, а мисля, че киселите краставички са сред най-често споменаваните.

С този текст искам да насоча темата към друг важен аспект от здравословния начин на живот, а именно движението. Вие тренирахте ли през бременността? Преди първата ми бременност аз посещавах часове по степ аеробика и продължих да го правя след забременяването до момента, в който започна да ми личи. Тъй като се чувствах добре, не счетох за нужно дори да предупредя треньорката – нещо, което в последствие си дадох сметка, че е било неразумно и рисковано и не съветвам никого да го прави! От втория триместър започнах да посещавам йога за бременни и продължих да го правя до седмицата, в която родих.

През изминалите 2 години преди тази бременност тренирам активно с Ваня Висарионова под формата на кондиционни тренировки с тежести и със собствената тежест на тялото. Ваня е треньор и сертифициран инструктор по ресторативно движение, създателка на клуба на активните майки FitBabyHotMama, в който повече от 8 години работи с бъдещи и наскоро родили майки. През тези 2 години работим заедно и по онлайн програмата Не на диастазата за възстановяване след раждане.

Снимката е правена за сайта Момичетата от града от Марияна Петрова/ mamury photography. Тук съм в 10 г.с.

Този път не повторих грешката си отпреди 7 години и Ваня беше сред първите хора, на които споделих новината за бременността ми. Не исках да спирам да тренирам, но исках да съм сигурна, че тренировките не крият риск за състоянието ми. Първоначално спряхме набиранията, коремните преси и планковете, а тежестите намаляха на половина.

Въпреки че през първите 3 месеца често се чувствах изтощена и отпаднала, се стараех да не пропускам тренировка, а след всяка от тях бях тонизирана и заредена. Мисля, че точно това много ми помогна да се справя с неприятните физически и емоционални усещания, които придружават първия триместър. Първоначално тренирах самостоятелно, а през втория триместър се присъединих към груповите тренировки във FitBabyHotMama, които се провеждат всеки вторник, четвъртък и събота от 11:00ч.

Снимката е правена за сайта Момичетата от града от Марияна Петрова/ mamury photography

В това видео с Ваня показваме един примерен комплекс от упражнения, каквито изпълнявах през първия триместър, и които са подходящи за изпълнение и у дома, тъй като не изискват специално оборудване. Ако чакате бебе в момента, може да ги пробвате.

Предупреждението на Ваня към момичета, които не са тренирали преди забременяването, е да изчакат първите 12 седмици и да се консултират с наблюдаващия ги лекар преди да правят подобни упражнения. Дотогава могат да заложат на ежедневни разходки, плуване или водна аеробика. В допълнение към това предупреждение, аз бих добавила следното от собствения си опит:

  • Ако сте тренирали активно преди забременяване и се чувствате добре, не е нужно да спирате да го правите, но е важно да предупредите треньора си веднага щом разберете, че чакате бебе, а също и да получите потвърждение от гинеколога, който следи бременността ви, че нямате противопоказания.
  • Ако не тренирате с треньор, а ходите самостоятелно на фитнес или тренирате с някой, който няма опит с бременни жени, по-добре е за периода на бременността да се доверите на специалист като Ваня, за да избегнете нежелан риск или травми.
  • Ако ходите на йога, също е добре да предупредите инструктора за състоянието си, защото не всички асани са подходящи за бъдещи майки, а най-добре е директно да се насочите към часовете с йога за бременни.

Споделете в коментарите дали и какво сте тренирали вие през бременността, както и дали ще ви бъде интересно, ако с Ваня запишем и други видеа, подобни на горното. Междувременно можем да се виждаме на живо, ако решите да посещавате тренировките във FitBabyHotMama или да надниквате в кратките откъси от тях, които ще споделям в Инстаграм.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.