Бременност

Как се храних през първия триместър от бременността

Още веднъж искам да благодаря на всички за милите пожелания, които получих през изминалата седмица! Толкова се радвам, че и много други бъдещи мами ми писаха, за да споделят, че и те чакат бебе! :)

Както обещах през следващите месеци повечето теми в блога ще бъдат свързани с този много специален период от живота на всяка жена и започвам с първата от тях, а именно храненето през първия триместър. Идеята на тези публикации основно ще бъде да споделя личния си опит и наблюдения, както и някои полезни източници с информация по темата. Ще се радвам ако в коментарите, вие на свой ред споделите вашите опит и наблюдения, както и линкове към полезни източници, които ползвате, за да е информирате!

Официални препоръки, свързани с храненето през бременността

Знаете ли, че в България има официални препоръки на Националния Център по Обществено Здраве и Анализи за здравословно хранене преди и по време на бременност и при кърмене. Може да ги прегледате тук. Там както и в други утвърдени източници ще прочетете, че през първия триместър от бременността не е необходимо да увеличавате въобще калорийния си прием, още по-малко да се храните двойно! Достатъчно е да запазите този от преди забременяването, който е средно 2,500 калории за физически активни жени и 2,000 калории за неактивни.

Личният ми опит

Знаейки горното, не промених нищо в обичайното си хранене през първия триместър. Или поне се опитах да не променям нищо! Подобно на много други бъдещи майки, и при мен тези месеци бяха свързани с т.нар. сутрешно гадене, което нито е само сутрешно, нито е точно гадане.

Както и при първата ми бременност, така и сега, изпитвах по-скоро общо неприятно усещане и стомашен дискомфорт, редуване на липса на апетит и рязък пристъп на глад. Подобни усещания няма как да не предизвикат някои промени в обичайния начин на хранене и до средата на първия триместър бях минус два килограма от обичайното си тегло, които до края му възстанових, качвайки още два.

Установих, че когато започна деня с протеинова закуска – например тост с авокадо и поширани яйца или бъркани/варени яйца и препечена филийка с извара се чувствах цялостно по-добре през деня и т.нар. гадене се проявяваше по-слабо. Друг тип закуска, който ми се отразяваше добре през този период, беше топла овесена каша в комбинация с натрошени ядки и семена, тахан и малко мед. Няколко сутрини опитах да си правя любимата смути купа със замразени боровинки, но не знам дали заради студеното време или поради друга причина тази иначе много обичана закуска ми беше непривлекателна и обикновено не я довършвах.

Обядът и вечерята ми почти винаги включваха някаква топла супа. Не съм сигурна дали отново причина не беше студеното време или някаква потребност на организма, но почти през ден приготвях супа, като двете най-често присъстващи в менюто ми бяха пилешка авго-лемоно супа и доматена супа (несучайно избрах точно тази супа за илюстрация на публикацията!). Забележете, че и двете супи са леко кисели! Киселият вкус ми беше най-привлекателен през първия триместър и непрекъснато ми се хапваше нещо кисело от супа с лимони или домати през кисели краставички и каперси до айрян. Почти всеки ден като следобедна закуска изпивах по 1-2 чаши айрян и това беше един от най-сигурните начини за премахване на неприятното усещане за гадене! Някой друг имал ли е подобно желание за кисело и по-специално за кисело през първия триместър?

Друга промяна, която отчетох, беше повишеното желание за млечни храни. Ако преди забременяването те присъстваха в менюто ми 3-4 пъти седмично, то през първия триместър киселото мляко и сиренето станаха ежедневна част от него и не си спомням някога преди да съм имала толкова изразен апетит към тази група храни.

Като изключим желанието за кисело и за млечни храни обаче, други по-специфични вкусови предпочитания или желания, не са ме спохождали през първите три месеца за разлика от същия период на първата ми бременност, когато силно ми се ядяха тестени изделия и особено мазни тестени изделия като банички! За моя радост, подобни изблици на нездравословен апетит!) ми бяха спестени през тази бременност.

Кафето

Една любима напитка, която отпадна от сутрешното ми меню обаче, беше кафето. През първите месеци дори миризмата му ми беше неприятна! В началото на втория триместър желанието ми за кафе се върна обратно и си избрах хубаво безкофеиново кафе, но за него и за храненето през втория триместър, ще споделя отделно.

В действителност по отношение на кафето и бременността повечето проучвания и официални препоръки посочват, че до 200 мг кофеин (2 чаши кафе на ден) не крият риск за плода. Въпреки това аз за себе си избрах варианта с тотален отказ от кафе през първия триместър и прием от време на време на безкофеиново през втория. Винаги съм пиела кафето само заради вкуса и ритуала, свързан с него, а не с цел събуждане, така че предпочетох да запазя удоволствието от вкуса и ритуала, но да си спестя възбуждащия му ефект.

Алкохолът

Друг категоричен отказ към който се започнах да се придържам от момента, в който разбрах, че съм бременна, е отказът от алкохол. Преди бременността съм си позволявала алкохол основно под формата на чаша вино по даден повод или половин бира няколко пъти през лятото, така че необходимостта да го откажа изцяло за 9 месеца не ми създава каквото и да е чувство за лишение.

Добре е да знаете, че за разлика от кофеина, при който все пак има определена граница, считана за безопасна, за алкохола такава не съществува. Приемът му крие дългосрочни неблагоприятни ефекти за бебето и повечето специалисти съветват да се избягва тотално.

Други забранени храни

Заедно с алкохола от менюто на бъдещата майка е добре да отпаднат всякакви сурови меса и риби, непастьоризиарни млечни продукти и меки/незрели сирена. От изредените продукти преди забременяването доста рядко хапвах суши и деликатесни сирена като бри и камамбер, така че избягването им по никакъв начин не промени начинът ми на хранене. Към списъка с храни, които отбягвам добавих също сьомга и риба тон заради високото съдържание на живак в тях. Те също доста рядко присъстваха в менюто ми преди бременността, но не ги бях изключила напълно както сега.

Един съвет!

В обобщение, промените в храненето ми през първия триместър определено не бяха сериозни, но това до голяма степен е така, защото и преди забременяването менюто ми беше доста изчистено с акцент върху ежедневна консумация на пресни зеленчуци и плодове, пълноценни протеини, пълнозърнести храни и полезни мазнини.

През последните години цялостно внимавам за качеството и произхода на продуктите, които купувам и ако мога да си позволя един единствен съвет към бъдещите майки, то той ще е следният: ако преди забременяването сте правили компромис с качество на храната си за сметка на цената, то бременността не е време за подобен компромис! Избирайте най-чистата, най-прясната и най-качествена храна, до която имате достъп! Хранене за двама, както надявам сте убедени, не означава двойно количество, а двойно по-високо качество и стандарт, който да гарантира, че тялото ви получава най-пълноценната, чиста и питателна храна, която можете да му осигурите!

А сега е ваш ред и с интерес ще прочета коментарите ви затова дали сте променяли обичайното си хранене през първите 3 месеца от бременността, имали ли сте апетит/желание за специфични храни, поддавали сте се на тези апетит/желание или сте устоявали, открили ли сте своя рецепта за справяне със сутрешното гадене?

Междувременно профилът ми в Инстаграм е мястото, където можете да надикнете в ежедневното ми меню в момента, любими места за хапване, за пазаруване, приготвяне на различни рецепти. Повечето от тях споделмя в Stories, така че са актвини само за 24 часа. За да не ги пропуснете, заповядайте там!

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.

6 thoughts on “Как се храних през първия триместър от бременността

 1. zori markova каза:

  Маги, благодаря за споделеното! Мисля, че е много полезно. Подобно на теб, преди 6 години имах същите тежки първи месеци, с глад за мазни банички и си купувах литри доматен сок, направо го сънувах :) На мен тогава ми помагаха с гаденето витамините, които започнах да пия и когато хапвах сьомга. А сега, ако събера кураж отново, ще избягвам доста от тези неща със сигурност и вече ще знам, че мога да си помагам с хомеопатия и подобни алтернативи.

 2. Elitsa каза:

  Благодаря за споделеното, Маги! През първия триместър и на двете ми бремености миризмата на повечето храни (и не само на храни), особено на месо, ме отблъскваше. Успявах да хапвам главно кисело мляко, хляб и бисквитки, което доведе и до сваляне на килограми. В първите месеци на втората ми бременост, доста ми се хапваха кисели краставички. Радвам се, че през втория триместър неразположението отмина и пак можех да се храня нормално и здравословно. Но и до сега (вече съм в третия триместър) миризмата на месо, и особено на телешко, ме отблъсква и не мога да го ям. Веднъж седмично хапвам сьомга, мисля, че тя не се води от рибите с високо съдържание на живак.

 3. Марина каза:

  Привет! И през двете ми бременности имах сутрешно гадене и цялостно неразположение, не ми се ядеше нищо различно от това, което по принцип хапвам, нищо не ми се ядеше и изгубих килограми. Имах силно отвращение към кафето първия триместър, втория просто го избягвях, а третия редувах безкофеиново и слабо прясно приготвено кафе. Сега имам проблем, кърмя и както обикновено всеки ден се чудя какво да хапвам.

 4. Диляна каза:

  Привет, Маги! Искам да споделя, че това с киселото го имаше и при мен по време на цялата бременност. До такава степен, че чак ходех да душа верото, защото миришеше на лимон 😂 Имаш ли обяснение за това? Когато бебето ми стана на 4м, правих е-диетата на Надя и тогава тестът със содата показа ниски нива на стомашна киселина. Може ли това да е била причината?

  1. User Avatar Maggi каза:

   Диляна, има много теории на какво се дължат тези “crаvings”, както много точно ги наричат на английски, но никоя от тях не е убедително доказана. Сред най-разпространените са:
   – хормонални промени
   – хранителни дефицити
   – нужда от фармакологични съставки, съдържащи се в някои храни (тук може да причислим и тази за евентуална корелация между жеалние за кисело и ниска стомашна киселина)
   – културни фактови
   Сред старите акушерски вярвания има и такива, че ако чакаш момиченце, ти се яде повече сладко/тесто, а ако чакаш момченце – кисело. На база емперичен опит – при мен е точно така, но подобен опит не се бори за доказателство ;)

   1. Ива каза:

    Включвам се с коментар и аз. По време на бременността ми за много кратък период в началото ми се ядеше много сладко, но в последствие започнах да предочитам млечни храни (заради хашимото) и кисели (никога не бях яла толкова кисело зеле за целия си живот :D) При мен имаше гадене и повръщане до 9-я месец, не можех да търпя глад, рязко огладнявах и то какъв глад, хаха.

Comments are closed.