Други

7 неща, които трябва да знаете за приготвянето на зеленчуци на пара

С идването на пролетта свежите салати се настаняват трайно в менюто ни и на много места може да прочетете за ползите от това да хапваме повече пресни и зеленолистни зеленчуци. Това безспорно е така, но също така е факт, че много хора изпитват стомашен дискомфорт при консумацията на сурови зеленчуци и особено на зеленолистни.

Решението в този случай не е да се отказвате изцяло от зеленчуците в менюто си, а да ги подлагате на лека термична преработка. В повечето случаи това е напълно достатъчно, за да се се избегне дискомфорта при хората, които изпитват такъв, а за всички останали е възможност да се разнообрази менюто. Най-щадяща и запазваща полезните свойства на зеленчуците преработка, е приготвянето им на пара.

Този начин на приготвяне на зеленчуци е сравнително лесен, но изисква спазването на някои правила, за да бъдат зеленчуците ви свежи, хрупкави и вкусни, а не воднисти, разкашкани или гумени. В този текст ще ви споделя 7 тайни на приготвянето на перфектните зеленчуци на пара, които ще се харесат на цялото семейство! Но най-напред ще започнем с пособията, които са ви необходими за това:

Уред или кошница за готвене на пара

Най-общо налага се да избирате между самостоятелен уред за готвене на пара или решетъчна кошница, която поставяте върху подходяща тенджера на котлона.

Уредите за готвене на пара са удобни, защото са предназначени специално за тази цел, идват с необходимите инструкции, много често са на няколко нива и на практика може да приготвите цяла вечеря в тях. Недостатъкът им е, че заемат място и ако имате и други самостоятелни уреди в кухнята (кана за вода, сокоизтисквачка, блендер, кухненски робот, тостер, кафе машина, уред за бавно готвене, машина за хляб и т.н.) може да се окаже, че плотът ви далеч не е достатъчен, за да побере и самостоятелен уред за готвене на пара.

При мен поне е така и затова предпочитам да използвам кошница, която се поставя върху тенджера, захлупва се с капака на тенджерата и върши същата работа, но е само на едно ниво, така че ако приготвям няколко неща, трябва да го правя поетапно.

На пазара може да откриете различни кошници – метални, стъклени, бамбукови и т.н. Моят избор е за стъклена кошница, която ми позволява да виждам зеленчуците и да следя за готовност. Използвам я в комбинация с тенджерата ми на SKK и двете формират перфектната система за готвене на пара!

Признавам си, че не винаги и не всичко, приготвено на пара ми се е получавало добре. Случвало ми се е дори да изхвърля зеленчуци, които са разварени и безвкусни. С времето обаче открих какво работи и какво не, научих се да приготвям перфектните зеленчуци на пара и достигнах до 7 успешни практики или тайни, които тук споделям с вас:

1. Не използвам твърде много вода
Най-важен компонент в приготвянето на зеленчуци на пара е водата. А още по-важно е да се използва точното количество вода.

Самостоятелните уреди за готвене на пара обикновено оказват необходимото количество вода в зависимост от това какво и колко неща ще приготвяте. Ако ползвате кошница обаче е необходимо да внимавате да не сложите нито твърде много вода, (която да навлезе в кошницата и да намокри зеленчуците), нито твърде малко вода, за да не изври и да загори дъното на тенджерата.

Аз обикновено наливам около 3 пръста вода от дъното на тенджерата и за повечето неща, които приготвям, това количество е напълно достатъчно.

2. Първо изчаквам водата да заври
Преди, когато приготвях зеленчуци на пара, наливах водата в тенджерата, слагах зеленчуците в кошницата отгоре и включвах котлона. С времето открих обаче, че зеленчуците се получават много по-добре, ако първо изчакам водата да заври и тогава сложа кошницата със зеленчуците, защото тогава знам точно кога стартира процеса на готвене и мога да засека необходимото време до готовност на зеленчука, който приготвям.

3. Не оставям зеленчуците върху парата твърде дълго
Времето за приготвяне на зеленчуците наистина е ключово, ако искаме те да запазят максимално много полезни качества, да са вкусни, свежи и леко хрупкави. Както вече споделих, преди ги оставях върху водата, преди тя да е завряла, а често пъти се е случвало да изключа котлона, но да не ги извадя от кошницата веднага, защото съм заета с друго. Това обаче е сигурна рецепта за кашкави и безвкусни зеленчуци.

Сега правя нещо различно: засичам точния брой минути, необходими за даден зеленчук от момента на стартиране на процеса на готвене. През това време приготвям голям съд с ледена вода. След изтичане на времето, прехвърлям веднага зеленчуците от кошницата в ледената вода и изчаквам да се охладят. По този начин процесът на готвене спира, а зеленчуците запазват наситен цвят, вкус и са приятно хрупкави.

Ето и точното време за приготвяне, което спазвам:

 • Аспержи – 4 мин
 • Броколи – 5 мин
 • Брюкселско зеле – 10 мин
 • Моркови – 6-8 мин
 • Карфиол – 6 мин
 • Зелен грах – 3 мин
 • Зелен боб (шушулки) – 5 мин
 • Кейл – 10 мин
 • Спанак – 3 мин
 • Тиквички – 6-7 мин

Общото правило е – колкото повече водно съдържание имат самите зеленчуци, толкова по-малко време за приготвяне на пара им е нужно и обратно. Затова твърди зеленчуци с по-ниско водно съдържание като кейл и брюкселско зеле изискват повече време за приготвяне от тиквичките. Зеленолистните зеленчуци като цяло се приготвят най-бързо.

4. Внимавам капакът да не изпуска пара
За да може да се спази точно времето за готвене на зеленчуци, е от ключово значение парата да не излиза извън съда. Иначе казано, ако капакът не прилепва плътно върху тенджерата или кошницата, която ползвате, част от парата ще излиза навън и готвенето ще продължи по-дълго време, а е възможно и част от зеленчуците да останат полуготови. Ето защо е важно да откриете точната комбинация от кошница и тенджера, които да работят като цялостна система и да няма изпускане на пара.

5. „Овкусявам“ парата с билки и подправки
Най-често приготвям зеленчуците с обикновена филтрирана вода и ги овкусявам след като са готови. Открих обаче, че много интересен ефект се получава, ако предварително овкуся самата вода с билки и подправки като розмарин, чесън, мащерка, лимонова трева, босилек и дивисил. Други интересен ефект се получава, когато вместо вода използвам зеленчуков или пилешки бульон!

Приготвянето на зеленчуци върху предварително овкусена вода им придава много лек допълнителен вкус и е интересен ефект, който си струва да пробвате.

6. Овкусявам зеленчуците предварително
Друг начин за подобряване на вкуса и приготвяне на апетитни зеленчуци на пара, е да се овкусят предварително самите зеленчуци. Най-добрите резултати, които съм постигала, е като предварително задуша в малко зехтин чесън и други подправки (розмарин, риган, салвия), а после добре разбъркам зеленчуците с този зехтин и едва тогава ги прехвърля в кошницата.

7. Поднасям готовите зеленчуци с различни сосове
От трите начина за овкусяване този се харесва най-много вкъщи и също е много подходящ, ако решите да поднесете зеленчуци на пара за предястие на вашите гости. Чудесен вариант е и за следобедна закуска на децата, ако зеленчуците на пара са приготвени на пръчици, с които директно да се топи в купичките със сос.

Сосовете, с които могат да се поднесат такива заленчуци са най-различни, като тук споделям 4 от любимите ми:
– Босилеково песто
– Таханов сос
– Млечен сос
– Фъстъчен сос с мисо

Рецептата за босилеково песто е позната на повечето от вас, а и може да намерите такава на много места в Интернет. Млечен сос приготвям като забъркам 1 чаша пълномаслено кисело мляко с ½ ч.л. кимион, ¼ ч.л. къри и щипка сол. Ето ги и рецептите за другите 2 соса:

Таханов сос

 • 3 с.л. тахан
 • 4 с.л. вода
 • 1 с.л. зехтин
 • сок от 1 малък лимон
 • ½ ч.л. кимион

Всичко се разбърква до гладка смес.

Фъстъчен сос с мисо

 • 1 с.л. паста мисо
 • 1 с.л. фъстъчено масло
 • 2 с.л. вода
 • 1 с.л. зехтин
 • сок от ½ лимон

Всичко се разбърква до гладка смес.

Това са моите тайни за страхотни зеленчуци на пара. Убедена съм, че ще станат и ваши, ако ги опитате и се убедите колко лесно е приготвянето на зеленчуци за предястие или гарнитура.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.

2 thoughts on “7 неща, които трябва да знаете за приготвянето на зеленчуци на пара

 1. Елена Димитрова каза:

  Маги,
  за мен най – удобна е тенджерата на пара, която е на нива и има таймер.За всеки зеленчук лесно се засича времето за приготвяне.А освен това е указано и нивото на водата.Да тя трябва да ври и тогава да се поставят зеленчуците.Но ако се ползва кошница има значение на какво разстояние е тя над нивото на водата.Зависи също и кой как обича зеленчуците – по – твърди или по – меки.Определено ще се възползвам и от твоите идеи, но общо взето притовянето на пара е много лесен способ за готвене.
  Поздрави сърдечни !

 2. Илияна Тодорова каза:

  Много полезна статия,Благодаря!
  И аз преди слагах водата,зеленчуците и….включвах котлона,но сега ще ползвам съветите Ви,които както винаги са изключително полезни.
  Поздрави!

Comments are closed.