Захранване

Захранване по време на лятната почивка

Лятото започна, а с него идват и дългоочакваните пътувания, летни отпуски, отдих на море или планина. Какво да правим обаче, ако ни предстои захранване или вече сме започнали с него? Как да комбинираме морето/планината с храненето на бебето? Традиционно по това време на годината получавам подобни въпроси от различни майки. Затова реших да събера в този пост основни препоръки по темата захранване по време на лятната почивка!

Може ли да започна със захранването, докато сме на почивка?

Добре е захранването да започне между 4 и 6 месец, когато бебето показва всички сигнали за готовност. Имам подробно видео по темата, което може да видите ТУК. Ако тази готовност съвпада с вашата планирана лятна почивка и бебето е по-малко от 6 месеца, няма да е фатално да изчакате няколко дни или дори седмица.

Не е невъзможно обаче и да започнете да захранвате, когато не сте си у дома. Първите храни са само за опитване и най-често включват различни зеленчукови пюрета. Ето няколко неща, които да имате предвид в този случай:

  • Помислете предварително какво ще ви е необходимо. Вземете си купичка, лъжичка и лигавник, които възнамерявате да използвате при захранването. Без значение дали то ще започне у дома или докато сте на почивка, е добре да дадете възможност на бебето си да се запознае и свикне с тези прибори/съдове предварително, за да бъде храната единственото ново нещо за него.
  • Помислете къде ще храните бебето. Повечето хотели имат бебешки столчета за хранене. В 99% от случаите те не отговарят на идеалните критерии за детско столче, които може да видите ТУК, но са допустим компромис за няколко дни. Ако не сте в хотел или хотелът не разполага с подходящо столче, помислете за възможността да използвате бебешката количка за хранене. За целта е важно гърбът ѝ да може да се изправя напълно до вертикална позиция, така че бебето да седи с изправено гръбче. Това намалява съществено риска от задавяне, какъвто съществува, когато бебето се храни полуизлегнато и под наклон. На пазара се предлагат и портативни столчета за хранене при пътуване. Освен ако не планирате поредица от пътувания по време на захранването обаче, такова не ви е необходимо. Препоръчвам ги единствено за родители, които знаят, че ще прекарат повече от 1-2 седмици от първите месеци на захранването извън дома. Такъв беше нашия случай при захранването на Макси, което съвпадна с първия covid локдаун. Тогава прекарвахме доста време в къща извън града и си взехме портативно столче, за да не държим бебето в количка или още по-лош вариант – в скута си по време на хранене.
  • Ако почивката ви е в рамките на 1-2 седмици, бихте могли за начало да предложите няколко различни готови зеленчукови пюрета на бебето си. Ако не ви допада концепцията на готовите пюрета или сте избрали да следвате ЗВБ, е необходимо да планирате малко повече. Ако сте в хотел и не разполагате с кухня, може да проверите какви зеленчуци предлага хотела (варени или приготвени на пара) и да се уговорите с тях, че всеки ден ще ви пасират по половин чаша зеленчуци, които вие след това може да смесите с обичайното мляко на бебето до получаване на желаната гъстота. Ако сте Airbnb или на къмпинг със собствена кухня, проучете местните магазини, от които може да си взимате зеленчуци. Ще се нуждаете от тенджера с кошница за готвене на пара и уред за пасиране. Това може да е ръчен пасатор, мини блендер, Нутрибулет или комбиниран уред за приготвяне на бебешки пюрета. Последният като цяло считам за излишен разход, освен ако не ви бъде подарен 😊 Ако възнамерявате да следвате ЗВБ е достатъчно да имате само тенджера и кошница за готвене на пара.

Трябва ли да спра захранването, докато сме на почивка?

Категорично, не! Ако сте още в началото на захранването, може да следвате плана от предишната точка, като към пюретата добавяте и сварено яйце. Готовите зърнени каши също се приготвят много лесно и са подходящ вариант по време на пътуване.

Ако сте напреднали със захранването и бебето е на 8+ месеца, може да му подбирате различни подходящи храни от предлаганите в хотела, (ако сте на all inclusive) или от приготвените/поръчаните за вас – зеленчуци, паста, ориз, кисело мляко, пресни зрели плодове, печена риба. Най-важното условие е да не съдържат добавена сол. Най-сигурно е, ако сте в Airbnb със собствена кухня.

Мога ли да стерилизирам предварително приготвена домашна храна?

Не ви съветвам да го правите. Първо, защото този метод не е достатъчно сигурен и крие риск, ако някое бурканче изпусне въздух, храната в него да се развали. Второ, защото при стерилизацията храната се обработва термично два пъти, което води до загуба на голяма част от температуронеустойчивите витамини.

Затова ако нямате възможност да приготвяте или да взимате прясно сготвена храна, по-добре за няколко дни ползвайте готова бебешка храна. Когато се приберете, ще може да се върнете към прясно приготвената домашна храна.

Мога ли да давам алергени, докато сме на почивка?

Напълно ок е да давате алергени, с които бебето вече е захранено и е яло у дома. Не ви съветвам обаче да го захранвате с нови алергени, докато сте далече от дома. Направете го или преди да заминете или след като се приберете. Ако детето е с вече установени алергии към дадени храни, внимавайте храната му по време на почивката ви, да не ги съдържа. Добра идея е предварително да обсъдите с вашия педиатър какви противоалергични лекарства да вземете със себе си и в какви точно случаи да ги използвате.

Каква вода да давам на бебето?

Хидратацията е изключително важна по време на захранването, за да се избегне запека и за да изгради бебето навика да пие вода. Повече по темата за водата за бебета и малки деца може да видите ТУК. През лятото всеки организъм се дехидратира по-лесно заради топлото време и климатизираните коли/помещения, в които въздухът е по-сух. Ето защо е важно винаги да имате вода със себе си и да предлагате на бебето след всяко хранене, както и между храненията, ако интервалът между тях е над 2 часа.

Дори ако у дома давате филтрирана/преварена вода, докато сте на почивка е най-добре да заложите на бутилирана вода, специално предназначена за бебета. Имайте предвид, че розовата капачка не е достатъчна, за да се счита водата в тази бутилка годна за прием от бебета и малки деца. Освен капачката следете етикета, на който изрично следва да пише, че водата е предназначена за прием от бебета.

Трябва ли да давам пробиотици на бебето преди пътуване?

Приемът на пробиотици преди и по време на пътуване с цел превенция на гастроинтестинални инфекции е популярна мярка, но на този етап не е потвърдена научно. Подробно за приемът на пробиотици и наистина доказаните ползи от тях може да видите ТУК. Това, което знаем обаче, е че дори когато не помагат, пробиотиците не вредят. Така че, ако това ще ви помогне да се чувствате по-спокойни през вашата почивка, може да давате на бебето пробиотици, предназначени за бебета и малки деца.

Надявам се в този пост да сте намерили отговори на вашите въпроси за захранването по време на почивка, отпуска и пътуване. С малко предварително планиране всичко е възможно и захранването в никой случай не бива да бъде пречка пред летните ви планове. Насладете се на лятото, морето или планината, създайте прекрасни спомени и запечатайте моменти, които след време да показвате на вашето мъниче. Когато се приберете у дома, ще се върнете към режима и рутината.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.