Захранване

Какво да правим в горещото време, ако детето не обича да пие вода

Добрата хидратация е популярна тема през горещите летни дни, както и въпросите – какво да правим, ако детето ни пие много вода.

В сайта имам подробен пост на тема Вода за бебета и малки деца, в който говоря за това от колко количество вода се нуждаят малчуганите, кога и как да им предлагаме. Проблемът е, че понякога въпреки най-добрите ни усилия, детето изглежда не пие достатъчно вода. В този текст ще ви преведа през стъпките, които да следвате, ако и вашето дете не е сред най-големите почитатели на водата.

Предлагайте. Предлагайте. Предлагайте.

Малките деца не регистрират сигнала за жажда, така както регистрират сигнала за глад. По-големите пък лесно се увличат в играта и просто забравят да пият вода. Предлагайте им вода след всяко хранене и на всеки два часа в топлите дни. Дори да изпиват само по няколко глътки, редовното предлагане ще ги подържа добре хидратирани.

Носете винаги вода със себе си, когато сте навън. Особено в горещите дни не е добре да оставате без вода за по-дълго от час.

Направете пиенето на вода интересно и забавно

Запасете се с интересни чаши и забавни шишета. Малките деца (особено между 2 и 4 години) проявяват по-голям интерес, ако на шишето виждат лицата на любимите си герои, различни горски или приказни животни.

Направете водата интересна на вкус или цвят. За вкус може да използвате парченца пресни плодове, които да сложите в шишето. Подходящи са всички цитруси и всички горски плодове. Може дори да замразите кубчета лед, в които да сложите боровинки или малини и после заедно с детето да ги пуснете в бутилката и да гледате как се разтварят. Поканете го да опита водата след като леденото кубче се е разтворило и да провери дали вкусът е по-различен.

Може да направите розова вода като добавите към нея няколко лъжици прясно изцеден сок от ягоди или малини; червена вода с няколко капки сок от червено цвекло или жълта вода с 2-3 лъжици сок от морков.

Направете си домашна лимонада или домашен студен чай с много, (ама много!) малко подсладител (мед или захар). Пиенето на сок или подсладен чай се харесва на децата, но не е добра идея да заместваме с тях водата. Сладките напитки влияят на апетита и е възможно, ако детето приема редовно такива, да започне да отказва храни. Затова, може да опитате да си направите студен чай/лимонада, но с минимално количество добавена сладост.

Включете в менюто повече плодове и зеленчуци

Не забравяйте, че хидратацията се осигурява не само от пиене на вода, но и чрез хидратиращи храни. В действителност, около 80% от необходимата ни хидратация се осигурява от вода и напитки, а останалите 20% идват от храни. Децата, които все още приемат мляко, получават част от необходимата им хидратация и през млякото.

Плодовете и зеленчуците са сред храните с най-високо водно съдържание. Това се отнася особено за диня, пъпеш, домати, краставици, тиквичка и горски плодове. Най-чудесното при тях е, че през лятото са в сезон, и че могат да се хапват без термична преработка, защото нека си признаем, че на никой не му се стои около готварската печка през лятото.

Пробвайте различни хидратиращи рецепти

Опитайте да включите и повече рецепти с високо водно съдържание в лятното меню.

Такива са различните домашни ледени близалки от пасирани плодове, плодове и зеленчуци, плодове и мляко и т.н. В книгата ми „По-здрави деца“ имам чудесна лятна рецепта за ледени плодови близалки с малина.

Смути от диня и ягоди също е идеална, вкусна и хидратираща лятна закуска. Красива и цветна напитка, която може да се пие от чаша със сламка, да се направи гъсто като пюре за най-малките или да се предложи като ледена близалка.

Динята пък може да се включи и към различни солени рецепти като например салата с диня, краставица и натрошено сирене. Добавянето  на сладост към салати с плодове като тази наистина може да ги направи по-привлекателни за малките.

Нека не забравяме, че хидратиращи храни включват и супите! През лятото  можем да сервираме различни крем супи студени. Особено подходящи за студено сервиране са доматена супа и крем супа от тиквички.

Давайте личен пример

Пийте редовно вода и показвайте на детето си, че го правите. Когато сте вкъщи, канете го да си сипете вода заедно и да изпиете по няколко глътки. Може да си вземете измиващ се маркер и всеки да отбелязва на чашата или шишето си докъде е била пълна преди да пиете и колко вода е останала след като сте пили. Подобна игра е забавна и се харесва на децата.

Имайте ваше шише за навън и когато излизате на разходка, напомняйте на детето си да приготвите заедно шишетата си. Така стимулирате изграждането на навик и използвате факта, че всяко дете обича да прави нещата, които правят мама и тате.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.