Детско хранене, Захранване

Как да си изберем столче за хранене

Изборът на столче за хранене е изключително важно и често подценявано решение. Столчето, в което ще се храни бебето при захранването и малкото дете в последствие, не е просто мебел, а ценно помощно средство, от което зависят:

 • Безопасността на храненето
 • Интересът към храната
 • Способността на бебето да използва ръцете и краката си
 • Развитието на хранителни и дъвкателни умения

Казано на кратко доброто столче е това, което позволява правилното поставяне в него на бебето/малкото дете.

Какво е правилното поставяне на бебето в столче за хранене?

Правилното поставяне в столчето включва следните елементи:

 • Подравняване на раменете и бедрата т.е. гръбчето трябва да е напълно право, раменете в една линия с бедрата;
 • Възможност за изнасяне на тежестта на тялото напред върху стъпалата;
 • Възможност за лесно достигане с ръце на храната върху таблата;
 • Постурална стабилност, която е налице при формиране на три прави 90-градусови ъгъла – в таза, в коленете и при глезените;
 • Упора за стъпалата, които стъпват на твърда повърхност, а не висят във въздуха;
 • Сигурност и безопасност

Нека разгледаме по-детайлно значението на всеки от тях и как влияят върху храненето на детето.

Подравняване

Когато сложите детето в столчето, е важно да погледнете отстрани и да прецените къде се намират раменете спрямо таза. Правилната позиция изисква раменете да са точно над таза или много леко наклонение напред. При неправилна позиция раменете са зад линията таза и гръбчето е наклонено назад.

Подравняването е от ключово значение за безопасността при преглъщане. Когато бебето е дори леко излегнато/наклонено  – теглото му се измества назад и гравитацията го дърпа в тази посока. В тази позиция храната, поставена в устата, е по-вероятно да се движи назад към гърлото, тъй като гравитацията тегли в тази посока. Езикът също се влияе от това гравитационно привличане и може да падне леко назад в устата, което ограничава способността му да контролира и управлява храната.

 

Когато бебето седи изправено с рамене точно над бедрата или леко наведено напред с тежест над краката, гравитацията поддържа езика да се движи гъвкаво и по-добре да контролира храната в устата. В това положение рискът от задавяне е минимизиран, защото ако детето не може да преглътне храната, е по-вероятно тя да се придвижи напред и да излезе от устата.

Ако забележите, че раменете на бебето са зад бедрата, можете да му помогнете да премести тежестта си напред, като поставите сгъната кърпа или малко одеяло зад него в стола – или близо до таза, или по дължината на целия гръб на бебето. Може да се наложи да преместите таблата за хранене напред, за да им осигурите място за удобно сядане, но тази малка промяна в подравняването дава на бебето биомеханично предимство за безопасно хранене.

Ако детето не може да седи с подпряно изправено гръбче и да държи стабилно вратлето и главата си, то вероятно все още не е готово за захранване.

Достъпност на таблата

Яденето на твърда храна е умение, което бебето усвоява в процеса на захранване. За целта е важно то да бъде активен участник във всяко хранене, да има достъп до предложената храна, да я вижда и пипа.

Това може да се случи, ако таблата за хранене е поставена на правилната височина, а именно 2-3 пръста над пъпчето. При по-малките бебета е възможно таблата да застава по-високо на нивото на гърдите. Тази позиция е неудобна, защото за да достигне храната, бебето трябва да повдигне ръце в раменете и лактите, а това бързо води до умора и отказ. Ако установите, че таблата е твърде високо за бебето ви, използвайте временен бустер (книга или сгъната кърпа под дупето), с което да го повдигнете, докато израсте на височина.

Преценете и позицията на таблата спрямо торса. Ако тя е поставена твърде назад, е възможно да ограничава движенията на бебето. Ако пък е издърпана прекалено напред, бебето ще трябва да се накланя твърде много, за да достигне храната. И двата случая не благоприятстват храненето. Идеалната позиция е тази, при която без наклон, детето достига храната само с протягане на ръцете напред.

Постурална стабилност и упора за крачетата

За да бъде храненето безопасно и удобно, бебето трябва да седи в позиция 90-90-90 –  терапевтичен жаргон, отнасящ се до формирането на прав ъгъл в глезените, коленете и бедрата. При тази позиция центърът на тежестта е неутрален или леко напред и се поема от стъпалата, стабилно стъпили на здрава опора.

Това е единствената позиция, при която тялото е в постурална стабилност, бебето се чувства удобно и може да се фокусира върху яденето и усвояването на нови хранителни умения. Тази позиция е необходима не само в бебешка възраст но и в последствие при малкото дете, до момента, в който израсте достатъчно, за да могат крачетата му да достигат пода при седеж на стол.

В хранителната тарапия използваме израза: what happens at the hips, shows at the lips или иначе казано – това, което се случва при бедрата се показва при устните. Значението на този израз, е че стабилността в центъра на тялото е определяща за хранителните и дъвкателни умения на бебето.

Когато краката на детето висят във въздуха или само леко докосват опората за крака, теглото на детето се центрира обратно върху дупето. В това положение тазът е наклонен назад, намалявайки постуралната стабилност и оказвайки влияние върху позицията на тялото, шията и главата. Наклонената назад позиция на таза също ограничава способността на детето да използва по-малки мускули, като ръцете, устните, езика и челюстта. В комбинация всичко това води до по-малък контрол върху дъвкателните и преглъщащите мускули. Резултатът много често е отказ от храна. За много родители този отказ е напълно необясним и те започват да прибягват до всякакви трикове, молби, увещания и екрани, за да накарат бебето си да яде, без да осъзнават, че причината за отказа е липсата на удобство и постурална стабилност.

Много дизайнери и производители на детски столчета също не са наясно с тази базова потребност на бебетата и малките деца. Голяма част от предлаганите на пазара столчета са с нерегулируема или напълно липсваща упора за крачетата.

Такова е доста популярното столче Antilop на ИКЕА, което редица семейства предпочитат, защото е компактно, лесно за почистване и бюджетно. Основният му недостатък е пълната липса на опора за стъпалата. За щастие този недостатък е предолим. На пазара се предлагат допълнителни приставки, съвместими със столчето и изработени от независими производители. Някои семейства успяват и сами да си приготят такива с подръчни средства.

Безопасност

Безопасността е не по-малко важна от удобството. Винаги използвайте столчето за хранене, както препоръчва производителят, включително чрез правилно закрепване на предпазни колани, които държат детето безопасно и сигурно в стола.

Системите с колани за столчета за хранене често са три- или петточкови, както и с допълнителни колани през раменете.

За малките бебета коланите  осигуряват не само безопасност, но и помагат за контрол на стойката, като държат детето напълно. При по-големите бебета и малки деца помощ с контрола на стойката вече не е необходим, но обезопасяването продължава да е необходимо, за да се предотврати нежелано падане от столчето.

Докога да ползваме столче за хранене?

Класическото столче за хранене със собствена табла е необходимо за периода на захранване, който приключва между първата и втората годинка. След този период е желателно таблата за хранене да се отстрани и детето да започне да се храни на общата семейна трапезна маса. Дългото отделяне и предоставяне на „собствена маса“ предразполага към хвърляне на храна на пода, което много деца започват да правя в даден момент.

Махането на таблата обаче не означава изцяло махане на столчето и преместването на детето в нормален стол. Докато то не израсте достатъчно, за да достига пода с крачета, малкото дете има нужда от допълнителна опора, на която да стъпи и да се чувства стабилно.

Затова е добре при избора на столче да потърсите такова, при което:

 • Таблата може да се отстрани изцяло
 • Упората за крачетата може да променя позицията си спрямо нарастващия ръст на детето
 • Може да се употребява не само в бебешка, но и в детска възраст

Коя марка столче да изберем?

Изборът на пазара е наистина голям. Всички столчета на утвърдени производители отговарят на условията за безопасност. Много от тях имат предимства като лесно почистване и атрактивен дизайн. Не всички обаче осигуряват необходимото удобство и постурална стабилност. Отделно от това, повечето столчета са подходящи за бебешка, но не и за по-късна възраст.

Златен стандарт със своята 50-годишна история и класически дизайн е модулното столче Stokke Tripp Trapp, което отговаря на всички изредени по-горе условия и расте заедно с детето, след което може да се използва като стандартен кухненски стол, подходящ и за възрастни. Всичко това го прави моят предпочитан личен избор. Вносител на Stokke за България е 9 плюс , а при поръчка на столче от техния магазин може да използвате код за отстъпка magi10.

Близки до дизайна на Stokke са и някои други марки като:

Hauck High Chair Alpha 

Max Highchair

Sit Up High Chair by Roba

Nomi High Chair

Nibble 2 in 1 Wooden Highchair

EON 4-In-1 High Chair

Списъкът не е изчерпателен! Възможно е да откриете и други подходящи столчета, които да отговарят на горните условия. Ако пък вече сте си закупили столче и то не отговаря на тях, не бързайте да го сменяте! Помислете дали не може да пригодите нещо така, както ви показах например със столчето на ИКЕА. Още веднъж, важно е столчето за хранене да осигурява:

 • стабилност и безопасност
 • подравняване и упора на гръбчето
 • постурална стабилност и прави ъгъла при сядане
 • регулируема твърда упора за стъпалата
 • подвижна масичка
 • възможност да се ползва и след бебешка възраст

Ако имате въпроси или модел, от който сте доволни и препоръчвате, споделете в коментар. Ако смятате, че постът ще бъде полезен за други родители, споделете с го с тях!

Източници:

 1. Avital, A., Donchin, M., Springer, C., Cohen, S., & Danino, E. (2018). Feeding young infants with their head in upright position reduces respiratory and ear morbidity. Scientific Reports8(1). https://doi.org/10.1038/s41598-018-24636-0

 2. Chaffin, D. B., Martin, B. J., Andersson, G. B. J. (2006). Occupational biomechanics. United Kingdom: Wiley.

 3. Consumer Product Safety Commission. (2021) National Electronic Injury Surveillance System 2001-2020. NEISS Online Database. https://www.cpsc.gov/cgibin/NEISSQuery/home.aspx
 4. Ertekin, C., Keskin, A., Kiylioglu, N., Kirazli, Y., On, A. Y., Tarlaci, S., & Aydoğdu, I. (2001). The effect of head and neck positions on oropharyngeal swallowing: a clinical and electrophysiologic study. Archives of physical medicine and rehabilitation82(9), 1255–1260. https://doi.org/10.1053/apmr.2001.25156

 5. SOS Educational Program

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.