Захранване

Вода за бебета и прохождащи деца

Въпросът за водата и бебетата често поражда разгорещени дискусии: трябва ли да се дава вода на бебето, кога, колко, каква и т.н.? Различни мнения и опитност объркват майките и им причиняват ненужно безпокойство. За да го спестим, нека разгледаме темата като стъпим на факти, базирани на доказателства.

Защо децата се нуждаят от вода?

Човешкото тяло съдържа висок процент вода – около 60% при възрастните и до 75% при малките деца. И се нуждае от редовен прием на течности, за да бъде добре хидратирано и функциониращо. Въпреки че водата е най-добрият източник на хидратация, тя не е единственият. Млякото, други напитки, както и водното съдържание в храните допринасят за общата хидратация.

Кога бебето се нуждае от вода?

Изключително кърмените бебета нямат нужда от дпълнително вода до стартиране на захранването (около 6-ти месец). Кърмата осигурява напълно нужната на бебето хидратация. Нещо повече, кърмата има уникалното свойство да променя състава си и в горещото време става по-водниста, за да хидтратира бебето.

Бебетата, хранени с АМ, може до 6-ти месец да се нуждаят от няколко глътки вода през лятото и горещите дни.

С началото на захранването е добре да започнем да предлагаме по малко вода и на кърмени и на хранени с АМ бебета. Ролята на тази вода не е толкова да осигури хидратация, колкото да им помогне да свикнат с вкуса и да си изградят навика да пият вода.

Добре е да имате предвид, че бебетата и малките деца не разпознават така добре сигнала за жажда, както възрастните и по-големите деца. Затова за тях е важно да има рутина и навик на предлагане, за да не се допуснат да изкарат продължителен период без прием на течности.

Каква вода да дадем на бебето

До 6-ти месец чешмяната вода не е подходяща за бебета. Ако се дава такава, тя трябва първо да се превари и охлади. Аз лично преварявах чешмяната вода до годинка, а след това давах филтрирана вода. Филтрирана вода използвах (и в момента използвам) и за готвене.

Ако използвате бутилирана вода, е важно тя да бъде специално предназначена за бебета. Следете показателите за натрий и сулфат на етикета. Натрият, който може да е отбелязан с Na, трябва да е под 200 милиграма (мг) на литър, а нивото на сулфат (отбелязан като SO или SO4) – под 250 mg на литър.

От колко вода се нуждае бебето?

Препоръчителните количества, които ще видите по-долу, са базирани на официалните препоръки на EFSA (European Food Safety Authority).

Вода за бебета и деца

 

Важно е да отбележим, че тези препоръки се отнасят за общото количество течности, приети през вода/напитки и храна. Най-общо напитките осигуряват около 80% от дневната ни хидратация, докато останалите 20% идват от храната.

Млякото, плодовете и зеленчуците са сред най-хидратиращите храни. В инфографиката по-долу може да видите кои са плодовете и зеленчуците с най-високо водно съдържание.

Хидратиращи храни

Други течности

Предлагането на бебета и малки деца на други течности извън вода и мляко не се насърчава. Причината е, че повечето напитки са подсладени, което за малчуганите крие редица рискове:

  • Привикване към захарта и сладкия вкус
  • Запълване на коремчето и отказ на друга храна
  • Риск от развитие на кариес

Ето и малко повече подробности за напитки, с които е добре да бъдете внимателни:

Плодов сок – у нас съществува стара практика прясно изцеден сок да се предлага дори като първа храна в процеса на захранване. Тази практика е напълно отречена от научната общност и през 2017 г Американската Педиатрична Асоциация публикува официално становище, в което посъветва сок да не се предлага на бебета. Линк към становището може да окриете в секция Източници в края на текста. Сокът не е подходяща напитка за всеки ден и за прохождащите деца, тъй като напитката лесно може да запълни малкото коремче и да измести храни с по-висока хранителна стойност от менюто на детето.

Газираната вода, която не съдържа захар и може да бъде дори естествено газирана, си остава неподходяща напитка за бебета и малка деца, тъй като въглеродна киселина и с отрицателно (киселинно) ph от 5-6, докато водата е с неутрално ph (около 7). Киселинното pH крие потенциален риск от ерозия на зъбния емайл, който при бебетата и малките деца по начало е по-тънък и уязвм. Ето защо дори неподсладени газирани напитки не са подходящи за тях.

Овкусените води могат да съдържат захар, но дори да се обозначени като sugar free, те съдържат овкусители, които също променят pH-то им в киселинно, като в някои случаи стойността може да стигне дори до 3.3 и също като газираната вода да застраши здравето и цялостта на зъбния емайл.

Чаят може да бъде допустима алтернатива на вода за прохождащи деца, ако е слаба настойка от подходящи за тях билки (шипка, лайка, липа) и се предлага неподсладен.

Водата и млякото обаче си остават най-подходящите течности за бебета и прохождащи. Припомням и препоръчителните количества мляко, от които се нуждаят на ден бебетата и прохождащите деца.

Прием мляко

Източници:

1)EFSA (2010) Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA). EFSA Journal 8(3):1459.

2) WHO. Breastfeeding
3)American Academy of Pediatrics (2017) American Academy of Pediatrics Recommends No Fruit Juice For Children Under 1 Year. Available at: https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/pages/American-Academy-of-Pediatrics-Recommends-No-Fruit-Juice-For-Children-Under-1-Year.
4)NHS Choices (2015) Water, Drinks and Your Health. Available at: https://www.nhs.uk/Livewell/Goodfood/Pages/water-drinks.aspx
5)https://www.theguardian.com/society/2016/sep/01/young-children-copy-parents-sugary-drinks-study-suggests-fizzy

 

 

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.