Детско хранене, Захранване

Желязо за бебета и малки деца

Желязото е минерал и ключов хранителен елемент за нас, хората, но особен важен за бременни жени, бебета и малки деца.

Желязото подпомага създаването на червени кръвни клетки, които транспортират кислород в тялото. Необходимо е за нормалното развитие на имунната система.

Дефицитът на желязо води до умора, отпуснатост, бледост, лесно задъхване, главоболие и други. При бебетата и малките деца желязодефицитната анемия (неспособност на тялото да синтезира достатъчно червени кръвни клетки заради дефицит на желязо) може да има отрицателни последици върху развитието на мозъка и когнитивните функции.

Ето защо включването на достатъчно хранителни източници на желязо и редовното проследяване на показателите от ранна детска възраст е изключително важно! При съмнение за дефицит на желязо, се консултирайте с вашия педиатър, а при установен дефицит, следвайте стриктно назначената от лекар терапия за суплементиране. Експерименти с набавяне на желязо само с храна при вече установен дефицит, могат да бъдат опасни!

При здрави деца обаче, разнообразното хранене с редовно включване на хранителни източници на желязо в менюто е достатъчно, за да се избегне риска от дефицит на желязо или анемия.

Желязо за бебета от 0 до 6 месеца

Бебетата, родени на термин, се раждат със запас от желязо, достатъчен за първите 6 месеца от живота. Единствената храна, от която се нуждаят през този период, е мляко. Обикновено около 6 месец се правят първите кръвни изследвания, с които се проверява и състоянието на желязото. Тези изследвания се назначават от наблюдаващия педиатър и е важно да не се пропускат.

Ако бебето е родено недоносено, било е с ниско родилно тегло или майката е имала сериозен железен дефицит през последните месеци от бременността, е възможно бебето да няма достатъчно запас за първите 6 месеца. В тези случаи педиатърът може да препоръча по-ранно захранване, което да започне между 4 и 6 месец.

Имайте предвид, че през първите седмици от захранването бебето ще хапва много малко количество. Освен това обичайно първите захранващи храни са зеленчукови пюрета, които не съдържат достатъчно усвоим желязо. Затова при съмнение или установен дефицит преди 6 месеца ранното захранване може да не е достатъчно за набавяне на необходимото количество и може да необходимо суплементиране.

Желязо за бебета от 6 до 12 месеца

След 6-ти месец натрупаният през бременността запас е изчерпан, а млечното хранене не може да задоволи нарастващите потребности на бебето. Затова е важно да се стартира захранването и сравнително бързо в него да се включат храни – източници на желязо.

Желязото в храните се среща в две форми – нехемово желязо (в растителните храни) и хемово желязо (в животинските храни).  Хемовото желязо се усвоява много по-лесно и се използва много по-ефективно от клетките. Затова е важно в менюто на бебето да се включат именно източници на хемово желязо. Такива са червените меса, следвани от белите меса, яйцата и рибата. В растителните храни повече желязо има в бобовите култури, обогатените зърнени храни, ядките и тофуто.

Храните, богати на витамин С, подпомагат усвояването на желязо. Особено важно е растителните източници на желязо да се комбинират с храни, богати на витамин С. Храните, богати на калций пък пречат на абсорбцията и е добре честите комбинации на храни източници на желязо с млечни продукти да се избягват.

Между 6 и 12 месеца препоръчителният прием е 11 мг/ден и затова е добре всяко обедно хранене на бебето да включва (1) щадящо приготвени зеленчуци, така че да запазят максимално много витамин С и (2) източник на желязо като се редуват месо, яйце и риба, а след 9-ти месец и бобова култура. Тази комбинация може да под формата на пюрета при класическо захранване или парчета при ЗВБ.

Други идеи за богати на желязо комбинации, подходящи за тази възраст храни, са:

  • Готова каша, обогатена с желязо + плод
  • Овесена каша + плод
  • Хумус + зеленчуци (особено подходящ за ЗВБ)

Желязо за деца от 1 до 4 години

След навършване на годинка растежът се забавя, а заедно с него намаляват апетита и някои хранителни потребности на децата. Препоръчителният прием на желязо намалява от 11 мг на 9 мг на ден. Въпреки тази малка разлика, желязото остава сред  нутриентите от ключово значение за малките деца и за жалост един от често срещаните хранителни дефицити.

Продължавайте ежедневно да включвате в менюто на детето разнообразни животински и растителни източници на желязо. Комбинирайте ги с пресни сезонни плодове и зеленчуци за максимално усвояване.

Ако детето редовно няма апетит, хапва малко или малко на брой храни, лесно се изморява и няма достатъчно енергия, винаги е добре да се проверят нивата на хемоглобин, желязо и феритин в кръвта. Много от децата, определяни като злояди, са с ниски стойности на тези показатели и за да ги повишат се нуждаят от повече храни, източници на желязо. Липсата на апетит обаче води до ограничено хранене и така се затваря омагьосан кръг. Понякога излизането от такъв изисква комплексен мултидисциплинарен подход, задължителна част от който е нормализирането на кръвните показатели на хемоглобин, желязо и феритин.

 

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.