Детско хранене, Захранване

Пробиотици за бебета и малки деца

probiotici

Сред най-рекламираните хранителни добавки през последните години са пробиотиците. Ако вярваме на рекламите, те са нещо изключително, задължително и решаващо огромен брой проблеми. Така ли е наистина?

В тази публикация ще поговорим за значението на чревното здраве и микробиома, какво представляват пробиотиците, в кои храни се съдържат. нуждаят ли се бебетата и малките деца от пробиотици и  в кои случаи приемът на пробиотици е подкрепен от научни аргументи.

ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ! Публикацията е само с информативен хракатер и не замества медицинска консултация. За конкретен съвет за вашето дете се обърнете към педиатър. В текста са посочени брандове на продукти, съдържащи специфични пробиотични щамове. Това не следва да се възприема като препоръка за употребата им или реклама. С никои от споменатите брандове нямаме финансова обвързаност.

Защо здравето на червата е важно?

Чревното здраве е все по-популярна тема през последните години. Трилионите различни микроорганизми (включително бактерии, гъбички и вируси), които живеят в дебелото ни черво, са известни като микробиом и имат важна роля за нашето здраве.

Чревният микробиом започва да се образува при раждането и непрекъснато се променя през целия ни живот. Бактериите в нашите черва участват в много и различни процеси включително подпомагане на храносмилането, поддържане на имунната ни система и синтеза на определени витамини. Около 70-80% от нашите имунни клетки се намират в червата!

Като цяло, колкото по-голямо е разнообразието в чревния ни микробиом, толкова по-добрe е за здравето ни. Много и различни фактори влияят на това разнообразие. Сред тях са възраст, начин на живот, начин на хранене, заболявания, прием на антибиотици и други.

Какво представляват пробиотиците?

По същество пробиотиците са бактерии. Бактериите са микроорганизми, които живеят както извън тялото, така и вътре в него. Има МНОГО различни видове бактерии. Някои са вредни, други са полезни, а трети са безвредни. Някои видове бактерии, като тези, които се намират в храносмилателната ни система, са необходими, за да функционират телата ни нормално.

Пробиотиците са вид бактерии, които се намират в определени храни (или добавки) и живеят в човешките черва. Те се считат за „добър“ вид бактерии, които помагат да поддържаме червата си здрави и всъщност могат да предотвратят растежа на вредни бактерии.

Пребиотиците са форма на въглехидрати (предимно фибри), които не могат да бъдат усвоени като храна от нас хората, но „хранят“ пробиотиците и насърчават растежа на полезните бактерии в червата. Това помага на бактериите в червата ни да произвеждат хранителни вещества, за да поддържат нашето здраве и храносмилателна система. Някои пребиотици като инулин, галактоолигиозахариди (GOS) и фруктоолигозахариди (FOS) се срещат в популярни храни като банани, чесън, лук и артишок.

Синбиотиците са комбинация от пробиотици и пребиотици. Кърмата е чудесен пример за естествен синбиотик. През последните години такива се добавят и към някои адаптирани млека.

Пробиотици в бебешките храни

Кърмата съдържа естествено срещащи се пробиотици, като лактобацили и бифидобактерии, и пребиотици под формата на олгиозахариди и лактоза.

Кърмата естествено адаптира състава си към нуждите на бебето, така че количествата и видовете пробиотици и пребиотици, присъстващи в нея, варират значително при майките. Това е една от причините, поради които кърменето е особено важно за подкрепа на имунитета на бебето.

При производството на АМ е задължително спазването на определени изисквания и стандарти. Към момента стандартът не задължава производителите да добавят пробиотици. Въпреки това някои от тях го правят като на пазара може да откриете формули с пробиотици, пребиотици или синбиотици.

Причината стандартът да не задължава производителите да добавят пробиотици е, че изследванията за ефикасността и ползите от пробиотиците в АМ досега показват различни резултати. Ясни и последователни клинични подобрения все още не са наблюдавани в достатъчно голям брой проучвания, така че са необходими допълнителни изследвания, за да се убедят учените, че пробиотици трябва да се добавят към всички адаптирани млека.

Един от най-големите проблеми с добавянето на пробиотици към АМ е, че има съществени разлики в наличните щамове пробиотици и не е ясно точно колко и какви е добре да се добавят. Това прави много трудно създаването на конкретна препоръка относно добавянето на пробиотици към формулата за АМ.

Какви са ползите от пробиотиците за бебета и деца?

Счита се, че ползите от пробиотици/пребиотици или синбиотици за бебета и малки деца включват:

 • По-малко респираторни инфекции
 • По-малко стомашно-чревни инфекции
 • Повишено разнообразие на чревния микробиом
 • Общо намаляване на инфекциозните заболявания
 • Подобряване на стомашно-чревните симптоми (диария и запек)
 • Профилактика на екзема
 • Подобряване на симптомите на колики

Понастоящем доказателствата в подкрепа на горепосочените ползи са ограничени и затова не е ясно дали или какво въздействие могат да имат пробиотиците, давани като добавка на бебета и деца. По-долу изреждам конкретни случаи, за които има по-обещаващи доказателства относно употребата на определени пробиотични щамове.

Има също солидни доказателства, че бебетата, родени преждевременно, е добре да получават добавки с пробиотици, за да се предотврати развитието на състояние, наречено некротизиращ ентероколит. Това обаче се прави под наблюдението на болничния персонал, когато бебетата са в неонатологичното отделение.

Безопасни ли са пробиотиците за деца?

Смята се, че пробиотиците не са вредни за бебета или малки деца. Въпреки това винаги е добра идея е да обсъдите с наблюдаващия педиатър, преди да предложите на детето си пробиотици, за да може да ви помогне при избора на подходящ продукт.

Какви храни съдържат пробиотици?

Включването на различни храни, съдържащи пробиотици, е ефективен начин за повечето деца да получат добър прием на полезни бактерии. Някои храни, които съдържат пробиотици са:

 • Кисело мляко
 • Кефир
 • Ферментирали храни (като квас, кисело зеле, кимчи), които заради солеността си обаче не са подходящи за бебета и малки деца
 • Мисо – също, неподходящо за най-малките заради високото съдържание на сол
 • Някои сирена (напр. чедър, пармезан, гауда и моцарела) – които могат да се предлагат епизодично и в малки количеств

Много други храни пък съдържат полезни пребиотици. Те включват:

 • Пълнозърнести храни – като овес, кафяв ориз и паста
 • Фасул и варива
 • Грах
 • Плодове и зеленчуци – включително горски плодове, банани, чесън, лук и праз

За повечето здрави деца балансираното и разнообразно хранене е най-добрият начин за насърчаване на чревното многообразие. Голямото разнообразие на растителни храни е от ключово значение за поддържане на здравето на червата и поддържане на чревните бактерии. Старайте се да включвате в менюто на детето различни сезонни плодове, зеленчуци, боб, варива, ядки и семена.

Други фактори, които могат да повлияят на микробиома на червата при деца, включват:

 • Майчино здраве и диета по време на бременност
 • Употреба на антибиотици по време на бременност
 • Вида раждане (вагинално срещу цезарово сечение)
 • Начина на хранене (кърмене срещу адаптирано мляко)
 • Генетика
 • Хигиена
 • Време прекарано навън сред природата
 • Общуване с домашни любимци (наличието на котка или куче у дома е много полезно за чревния микробиом на бебето и дори се счита, че намалява риска от алергии!)
 • Здравословно състояние
 • Употреба на антибиотици в детска възраст (разбира се, употребата на тези лекарства може да бъде животоспасяваща, така че ако са назначени от лекар, е важно да бъдат приемани)

Трябва ли да даваме на бебето/детето пробиотици?

Понастоящем няма достатъчно убедителни доказателства, които да предполагат, че на бебетата и малките деца трябва рутинно да се дават пробиотици. Напълно личен избор на родителите е дали искате да предлагате такива на детето си.

Има обаче определени случаи, при които е доказана ползата от приемът на определени пробиотични щамове. Ето най-важните от тях!

Пробиотици при колики

Пробиотиците понякога се препоръчват за малки бебета, които страдат от колики. Някои изследвания предполагат, че може да има облекчаване на симптомите на колики при кърмачета, а някои родители съобщават за подобрения при употребата им.

Доказателствата обаче в момента са доста ограничени и са необходими много повече изследвания, за да се препоръчват пробиотици като общо правило за бебета с колики.

Пробиотичният щам, който е показал най-добър ефект по отношение на коликите, е Lactobacillus reuteri DSM17938. Важно е да се отбележи, че доказателствата за ефект върху симптомите в момента са само при кърмени бебета (към проучването).

Въз основа на изследването препоръчителната доза е 108 образуващи колонии единици (CFU) за най-малко 21 дни при кърмаче със съмнение за колики. Подобренията обикновено се наблюдават между 2 – 4 седмици от приема на пробиотика. За съжаление, няма доказателства, които да предполагат, че приемането на пробиотик ще предотврати коликите.

Сред продуктите, които съдържат този щам са BioGaia и  ProCombo Baby.

Пробиотици за запек или диария

Като цяло, за диария и запек при малки деца няма достатъчно изследвания, които да предполагат, че приемането на пробиотик ще бъде от полза. Има само някои доказателства за диария, предизвикана от антибиотици.

В случаи на остра диария, като гастроентерит, е доказано, че L.Rhamnosus GG намалява продължителността на диарията, отделянето на изпражнения и продължителността на хоспитализацията (към проучването). Препоръчителната доза е 1010 CFU дневно за 5 – 7 дни.

Сред продуктите, които съдържат щама са Narine Baby, ProCombo Baby и WAYA Biotic D3.

Пробиотици при прием на антибиотици

Известно е, че антибиотиците причиняват някои смущения в нашите чревни бактерии, както при деца, така и при възрастни. Напоследък се увеличават изследванията за употребата на пробиотици заедно с антибиотици, за да се компенсира част от отрицателното въздействие на приема на антибиотици.

Има някои обещаващи изследвания, които предполагат, че пробиотичният щам Saccharomyces Boulardii или Lactobacillus Rhamnosus GG може значително да намали свързаната с антибиотици диария при деца. Дозата е важна и трябва да бъде поне 5 милиарда CFU (единици, образуващи колонии) на ден. Времето на прием също е важно. Препоръчва се приемът на пробиотик да започне едновременно с антибиотичното лечение.

Пробиотици по време на бременност за предотвратяване на екзема при бебето

Друг въпрос, който много родители имат, е дали приемането на пробиотици по време на бременност може да предпази децата от развитие на екзема.

Има някои доказателства, че приемането на пробиотик, съдържащ щама Lactobacillus Rhamnosus HN001 от 25 седмица на бременността до 6 месеца след раждането (ако майката кърми) и ако бебето след това продължи да приема пробиотик от раждането до 2-годишна възраст, може да намали риска от развитие на екзема. Дозата, използвана в изследването, е 6 × 109 CFU (единици, образуващи колонии) на ден.

Важно е да се отбележи, че доказателствата все още са ограничени, така че не е гаранция, че приемането на пробиотик ще попречи на детето ви да развие екзема.

Сред пробиотиците, съдържащи този щам са Garden of Life PROBIOTICS – Пробиотик за Бременни и Кърмещи и NOW Пробиотик за жени.

Какви пробиотици да избера за бебето или детето си?

Пробиотиците, които се продават у нас, се считат за хранителни добавки и следователно не се регулират по същия начин, както лекарствата. Това може да доведе до подвеждащи етикети. Например:

 • Пробиотикът може да не съдържа бактериите, посочени на етикета
 • Действителното съдържание на бактерии може да не е достатъчно, за да има някакъв ефект
 • Типът бактерии, включени в продукта, може да не са в състояние да оцелеят достатъчно дълго, за да достигнат до червата

Има толкова много различни щамове пробиотици и не всички имат еднакъв или някакъв ефект при определени състояния. Някои хора също могат да видят ползи от определен щам за един симптом, но не и за друг.

Ако търсите пробиотик за конкретна цел, може да е полезно да говорите със здравен специалист, за да определите правилния щам и доза за вашето дете.

Пробиотиците могат да бъдат доста скъпи и ако установите, че нямат голяма полза за симптомите на вашето мъниче, не е необходимо да продължавате да ги предлагате.

В крайна сметка има толкова много фактори, които влияят на здравето на детето и особено на здравето на червата. Заложете на разнообразно хранене с повече растителни храни, на повече време и цапащи игри сред природата, както и на гушкане на домашни любимци, ако имате такива.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.