Детско хранене, Захранване

Стълба за повторно захранване с яйце след алергия

Яйцата традиционно се считат за един от топ алергените, към които бебетата проявяват реакция. Дълго време общата практика беше преди годинка да се предлага само жълтък, а за белтъка да се изчака до навършване на годинка. У нас все още масово се следва този подход, но повечето държави промениха политиките си захранване след британското EAT study, което доказа, че подобно отлагане е напълно ненужно.

Тук обаче няма да става въпрос за първоначалното захранване с яйце, а за това как да го предложим повторно, ако детето веднъж вече е проявило реакция. За целта се използва т.нар. egg ladder или стълба на захранването, за която ще разкажа след малко. Преди това обаче нека отбележим накратко:

Разликите между хранителна алергия и непоносимост

Въпреки че в разговорния език двете понятия се ползват като синоними, те са доста различни. Хранителните алергии възникват, когато имунната система – защитата на тялото срещу инфекции – погрешно възприема и третира протеините, намиращи се в храната, като заплаха. В резултат на тази реакция в тялото се отделят редица химикали, които причинияват симптомите на хранителните алергии.

Хранителните алергии може да се проявят с незабавна реакция от няколко минути до 2 часа сред консумиране на храната алерген. Това са т.нар IgE медиирани реакции. Могат обаче да възникнат и отложено между 2 и 72 часа след консумация на въпросната храна. Тогава говорим за не-IgE реакции. Ето защо е добре при захранване с алергени да се изчаква 72 часа преди въвеждане на нова храна.

Непоносимостите на свой ред нямат общо с имунната система, а най-често се дължат на ензимен дефицит. Например при лактозната непоносимост организмът не синтезира достатъчно от ензима лактаза, който разгражда млечната захар. В резултат тази млечна захар достига до червата и предизвиква симптоми като коремна болка, прекомерни газове или порфузна диария.

Подобни симптоми може да съпровождат и хранителната алергия и точно заради това двете се бъркат. Симптомите на хранителни алергии обаче не засягат само червата. Те може да бъдат свързани с подуване, зачервяване, уртикария, влошена екзема, респираторни симптоми, слуз в изпражненията и други. Всички тези симптоми не са характерни за непоносимостите.

При хранителна непоносимост е възможно човек да може консумира малки количества от храната, без да има негативни симпотми и без да е необходимо да я елиминира напълно от менюто си. При хранителните алергии дори малки количества от хранителния протеин може  да предизвика реакция.

Обърнете внимание обаче, че някои деца с алергия към яйца или мляко могат да понасят малки количества от съответната храна, ако те са вложени в печива. Прагът на поносимост следа да се установи в контролирана медицинска среда или ако наблюдаващият лекар прецени, чрез прилагане на стълбата за повторно захранване у дома.

Egg ladder за повторно захранване с яйце

Стълбата е ръководство за повторно захранване с яйце в домашни условия. Подходяща е САМО за деца, които са имали не-IgE алергия към яйца и са били посъветвани от техния лекар/алерголог, че е безопасно да опитат да въведат повторно яйце у ​​дома. Необходимо е да са минали поне 6 месеца от последната алергична проява към яйца и тази реакция не следва да е засягала дишането и нервната ситстема.

Ако горните условия са налице, може да опитате повторно със захранване, прилагайки стълбата и да проверите до кое стъпало може да стигнете.

Около 80% от хората с алергия към яйца могат да ядат яйца, които са добре сварени/изпечени, но проявяват реакция, ако ядат леко сварени яйца/бъркани яйца или сурови яйца в прясна майонеза. Това е така, защото структурата на яйчния протеин се променя, когато се готви, което го прави по-малко алергизиращ.

Ето защо и стълбата на повторно захранване тръгва от печено продължително време яйце в матрица от брашно, минава през печено за по-кратко време, твърдо сварено и стига до рохко сварено и сурово яйце.

 

ЕТАП 1 – печено яйце в брашнена матрица (кекс, мъфини, сушена яйчена паста, варена за 10 минути)⠀

ЕТАП 2 – печено яйце в други храни (палачинка, гофрета)⠀⠀

ЕТАП 3 – твърдо сварено арено цяло яйце (15 мин)

ЕТАП 4 – леко сварено яйце (бъркани яйца, омлет)⠀

ЕТАП 5 – недостатъчно сготвено/сурово яйце  – (прясна майонеза или тирамису със сурови яйца) – Тази пета стъпка е абсолютно непрепоръчителна за деца, но я допълвам за да представя цялата стълба, тъй като тя може да се прилага и от възрастни. Дори и в този случай непременно се консултирайте с лекар преди да я приложите и започнете с много малко количество!

Неща, които трябва да имате предвид, ПРЕДИ да прилагате стълбата за повторно захранване с  яйца:⠀

 • Непременно коментирайте с вашия пеадиатър или алерголог дали е безопасно да опитате повторно захранване у дома. Направете го само, ако ви дадат зелена светлина да опитате.
 • Коменитрайте с лекаря при проява на каква реакция да дадете антихистаминов препарат, какъв да бъде и в каква дозировка.
 • Уверете се, че детето ви е добре и екземата, астмата или сенната хрема, ако има такива, са добре контролирани, коагото започвате.
 • Уверете се също, че детето не е започвало прием на ново лекарство през предходните 2 седмици.
 • Изберете ден, в който имате време да наблюдавате детето си поне 2 часа, след като е изяло храната, съдържаща яйце.⠀

Неща, които да имате предвид, докато прилагате стълбата:⠀

 • Прeкарвайте поне 3 дни на всеки етап.⠀
 • Не въвеждайте други нови храни, докато въвеждате яйце.
 • Ако детето ви отказва да яде храната, не го насилвайте.
 • Наблюдавайте внимателно детето си поне 2 часа след като е изяло първата си порция яйце и всеки път, когато предлагате, увеличавайте размера на порцията.
 • Прекратете веднага, ако детето прояви каквито и да е алергични симптоми (зачервяване, обрив, подуване, повръщане, стомашни болки, разстройство, засилено кихане, необичайна кашлица, замайване, отпуснатост).

Източници:

 1. Patient selection for milk and egg ladders using a food ladder safety checklist
 2. NHS
 3. FreeToFeed
 4. BSACI 2021 guideline for the management of egg allergy

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.