Детско хранене, Захранване

Кога и как да научим детето да използва прибори за хранене

Самостоятелното хранене е нещо, за което си струва да мислим от началото на захранването. Популярността на ЗВБ доказва, че колкото по от-рано насърчаваме детето да се храни само, толкова по-уверено и умело се справя то.

Предпочитаният „прибор“ за малчуганите дълго време си остават ръцете. И това е напълно нормално! Бебета опознават света чрез допир и това важи в пълна сила за храната. Неведнъж е ставало въпрос, че един от най-добрите начини да насърчим апетита на бебето, е да го оставим да му позволим да има досег с нея и да се изцапа на воля.

Това не е причина обаче да не му предложим и прибори за хранене. Преди детето да овладее фините двигателни умения за използване на лъжица и вилица минават месеци, а преди да се научи да държи прибор в недоминтната си ръка и да ползва нож – години. Но началото може да поставим още при захранването.

Ето какво трябва да знаете за използването на прибори от бебета и малки деца и кога можете да очаквате повечето от тях да започнат да използват лъжица и/или вилица:

Кога да започнете да учите бебето да ползва прибори

Първият прибор (след ръцете), който едно бебе може да започне да използва, най-често е лъжицата. Кога да стане това е въпрос, който няма един верен отговор!

Може да започнете да давате лъжица на бебето от началото на захранването или дори по-рано, за да свиква с нея. През първите няколко месеца от захранването е напълно нормално вашето бебе повече да си играе с лъжицата, отколкото да я използва за хранене. Това е напълно очаквано!

Ако прецените, че лъжицата по-скоро разсейва бебето и отклонява вниманието му от храната, може да я оставите настрана и да опитате отново след 1-2 седмици. Възможно е вашето бебе да не прояви особен интерес към лъжицата и до 9-12 месечна възраст. Това също е напълно нормално. Всяко бебе се движи по собствена времева линия за усвояване на нови умения. Не се тревожете и не настоявайте, но продължавайте редовно да му предлагате прибора.

Следете дали бебето ви не се фрустрира при неуспешните опити да се храни само. Ако усетите, че се опитва, но не успява, опитайте метода на двете лъжици: пълните едната и я подавате на бебето, за да я поднесе към устата си. През това време пълните другата и така разменяте пълна с празна.

Не забравяйте, че бебетата се нуждаят от опит в докосването и изследването на различни храни и хранителни текстури с ръцете си. Затова е добре да оставяте настрана приборите от време на време, дори ако бебето ви вече е започнало да ги използва. Така ще му предоставяте възможност да пипа, мачка и опознава с ръце храната по време на хранене.

Умения за ползване на прибори в периода 6 – 12 месеца

През този период повечето бебета практикуват самостоятелно хранене или само с ръце или с ръце и лъжица.

Може да очаквате за тези месеци вашето мъниче да прави следните неща:

 • Хваща лъжица, когато се държи пред него
 • Смуче или гризе двата края на лъжицата
 • Мушка лъжица в устата
 • Блъска лъжица по масата
 • Хвърля или пуска лъжица на пода
 • Поднася предварително заредената лъжица до устата, ако тя му бъде подадена или оставена на масата пред него.

Отвращението от лъжицата

Отделям специално внимание на този въпрос, защото за жалост не са редки случаите, когато едно бебе развива негативна асоциация с лъжицата. Най-често това се случва, ако е било хранено на сила. Някои школи за захранване стъпват на разбирането, че бебето трябва да изяжда точен грамаж храна на всяко хранене. Това е дълбоко погрешно, но ако родителите са били посъветвани така, те естествено ще опитат да „натъпчат“ храната с помощта на лъжицата. Много от тях скоро разбират, че подобна практика не води до добър резултат, и че бебето може да откаже напълно захранваните храни. Обикновено в тези случаи то свързва и конкретната лъжица с неприятното преживяване. За да върнете интереса му към храната е добре да смените лъжицата, мястото на хранене и цялостния подход, по който предлагате храна.

Използвам повода да припомня златния принцип на Елин Сатър: “Родителят решава какво и колко да предложи, детето решава какво и колко от предложеното да изяде.“. Храненето на сила, водено от схема, а не от бебето, никога не постига добър резултат.

Умения за хранене с прибори след 12 месеца

Връщаме се на употребата на прибори и как да научим бебето да ги използва. След навършване на годинка, можем да предложим и вилица. Някои бебета дори намират набождането и поднасянето на набодена храна към устата за по-лесно от загребването с лъжица.

Усъвършенстването на умения за ползване на прибори отнема наистина няколко години, но ето какво надграждане може да очаквате през различните етапи.

12-18 месеца

Всичко, изредено по-горе за периода 6 – 12 месеца плюс:

 • Потапя лъжицата в храната и поднася към устата (може да се разлее много!)
 • Държи лъжица или вилица в едната ръка, докато се храни от ръка с другата ръка
 • Загребва храна с лъжица и поднася към устата по-последователно (по-близо до 18 месеца)

18-24 месеца

Всичко по-горе, плюс:

 • Опитва да набожда храна с вилица и поднася към устата (може да „пропусне“)
 • Мотивирано е да се храни само и отказва помощ

2-3 години

Всичко по-горе, плюс:

 • Може да се храни самостоятелно както с лъжица, така и с вилица
 • Започва да държи приборите с върха на пръстите си, а не с юмрук
 • Може да започне да използва безопасен обучителен нож, предназначен за деца

Как да научим бебето да използват прибори

Най-добрият начин да помогнете на бебето си е като бъдете негов ролеви модел. Хранете се заедно. Дайте му възможност да наблюдава как вие си служите с вашите прибори.

Помагайте му като прилагате метода на хранене с две лъжици – пълните едната с каша или пюре, докато то поднася другата към устата си.

Може внимателно да насочвате ръчичката му, държаща лъжица, докато загребва и поднася към устата. Внимавайте обаче да не пречите твърде много на учебния процес! Позволявайте на бебето си да опитва само и да прави грешки. Това също му помага да учи и е важно.

Работата върху фините двигателни умения с нехранителни играчки помага за развитието на координацията око-ръка и придвижването на бебето по пътя от използването на палмарен към пинсетен захват при вземане на  храна. Това развитие на фините двигателни умения помага също на бебето да контролира приборите с по-голяма точност.

 

Едно проучване установява, че колкото повече малките деца играят с играчки за фина моторика, като сортери, толкова повече са склонни да практикуват самостоятелно хранене с прибори.

Същото проучване показа, че храненето с по-голям брат или сестра, които също използват прибори, е друг ефективен начин за насърчаване използването на прибори.

Във всеки случай търпението и постоянството също помагат значително! Заредете се с много от тях!

Как да изберете подходящите бебешки прибори

Избирането на подходящи прибори също може значително да улесни бебето при развиването на умения за използването им.  Ето какви качества е добре да притежават избраните от вас бебешки прибори за хранене:

 • Да бъдат меки (BPA-free пластмаса, силикон, каучук), а не метал
 • Да имат широки дръжки, защото бебето използва палмарен захват и ще ги хваща по-лесно
 • Да имат къси дръжки, защото това скъсява разстоянието между ръката и устата и помага на бебето по-лесно да уцелва целта (т.е. устата си)
 • Лъжиците да бъдат леко заоблени и да загребват лесно
 • Вилиците да бъдат безопасни, но да забождат лесно

В това отношение британските прибори с марка Doddl изпълняват всички изредени условия и са специално разработени, за да подпомогнат самостоятелното хранене и преходът към използване на стандартни прибори. Въпреки че ги препоръчвам горещо, добре е да имате предвид, че е добре да пробвате повече от един тип прибори – особено, ако срещате затруднения при захранването.

Отделно от това, през първите месеци е добре да разполагате с поне няколко лъжици, за да може да практикувате метода за хранене с 2 лъжици, както и да имате резервни на разположение за онези хранения, в които детето ще се забавлява да хвърля лъжицата на пода или ще иска да държи по един прибор във всяка ръка, а вие ще имате нужда от трети, за да му помагате с храненето.

Бъдете подготвени и за привързаността, която някои деца след бебешка възраст (между 1 и 3 години) може да развият към любимите си прибори. Подобно нещо не се беше случвало с дъщеря ми, но малкият ми син беше толкова привързан към своя комплект вилица и нож на Doddl, че в продължение на близо 2 години се налагаше да ги взимаме с нас при всяко пътуване, защото отказваше да се храни с други. Едва след навършване на три години тази привързаност намаля и започна да проявява интерес да пробва и други прибори.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.