Детско хранене

Дневник на захранването: от пюрето до пържолата

Зад това комично заглавие се крие една много сериозна тема! Тази за значението на консистенцията/тексурата храна, която трябва да предложим на бебето още в първите месеци на захранването.

Вероятно познавате бебета, които ядат единствено пюрирана храна. Възможно е и вие да се сблъсквате с този проблем. Тук ще намерите идеи как да се справите с него или как да го избегнете, ако сега стартирате със захранването!

Много родители предпочитат да захранват по класическия начин с пюрета, защото го считат за по-познат, по-лесен за прилагане и защото се страхуват от задавяне при ЗВБ (захранване водено от бебето). За предимствата на всеки от двата метода може да видите повече в текста Дневник на захранването: пюрета или парчета.

Много честа грешка, която се допуска при захранването с пюрета и за която не се говори достатъчно, е продължителното гладко пасиране на пюретата. То трябва да е такова не повече от 2-3 седмици! Без дълго отлагане след гладкото пасиране трябва да предложим на бебето по-едро пасирана (гранулирана храна), намачкана, смляна и храна на малки и големи парчета. И всичко това е добре да се случи преди бебето да навърши 9 месеца!

Защо?

Защото проучванията показват, че съществува прозорец от време между 6-ти и 9-ти месец, в който бебетата, опитали храни с различна текстура, са много по-склонни да се хранят разнообразно, да дъвчат и да не отказват непасирана храна на всеки следващ етап от захранването и храненето след навършване на годинка.

Не забравяйте, че бебето няма нужда от зъби, за да дъвче! То се справя чудесно и с венци, ако подходящите храни му бъдат предложени в подходящия момент, а моментът да го насърчим да дъвче е между 6-ти и 9-ти месец.

Когато пропуснем този прозорец, има риск бебето да свикне просто да преглъща гладко пюрираната храна, без да се научи да я мести в устата си отляво надясно (или обратно) и да дъвче. А както коменитрахме и тук, умението за дъвкане освен с храненто, е свързано с развитието на речта и начин да подпомогнем проговарянето.

Как да го направим на практика?

Ако бебето ви е на възраст между 6 и 9 месеца и сте избрали да следвате ЗВБ, всичко това ще се случи много естествено, защото от началото бебето ще бъде окуражавано да дъвче.

Ако това ви се струва много радикално и предпочитате да започнете с пюрета, останете на гладко пасираните полутечни пюрета не повече от 2-3 седмици. След това започнете да ги сгъстявате и да пасирате по-малко, така че текстурата да е по-гранулирана. Най-напред в пюрето може да се появят бучици с големина на половин оризово зърно, после на цяло. След гранулираните пюрета/каши предложете намачкана или смляна храна, храна за ядене с ръце (големи парчета меки плодове или меки зеленчуци, коричка хляб или парче обезсолено сирене) и малки парчета (накълцана храна).

На теория няма значение в каква последователност ще предложите всички тези текстури след гладкото пюре, но като че ли най-практично е да следвате последователността от инфографиката – гладко и течно пюре, гранулирано и по-гъсто пюре/каша, намачкана храна, пюре/каша поръсени със смляна храна, храна за ядене с ръце, накълцана храна.

Правете това, което е най-комфортно за вас и вашето бебе. Важното е да не се застоявате твърде дълго на една от всичките възможно текстури.

Също така е важно след като предложите някоя нова форма, да се връщате периодично към предишните, за да свикне бебето, че храната може да има различна консистенция и че това е ок!

Ако бебето ви е на повече от 9 месеца, но сте пропуснали да минете през някоя от възможните текстури или продължавате да пюрирате гладко всяка храна, не изпадайте в паника, а започнете още сега! Минете през различните етапи, изредени по-горе, като е възможно да срещнете по-сериозна съпротива от страна на бебето, която да се наложи да преодолеете с много търпение и постоянство. Това, което ще ви помогне, е да се храните заедно с бебето, да му показвате какво ядете вие, да му дадете възможност да се учи от подражание.

Ако бебето ви е на повече от годинка и продъжлава да яде само гладко пюрирана храна и да отказва всякаква друга, е добре да се обърнете за съвет към логопед, специалист по хранителна терапия, за да оцени дали детето има някакъв орално-моторен проблем или проблем с оралната чувствителност. Ако има такъв, логопедът хранителен терапевт може да ви помогне да го преодолеете. Ако проблемът не е свързан с хранителния механизъм, то вероятно става въпрос за поведенчески модел, който отново се преодолява по-лесно с помощта на специалист – логопед или детски психолог.

Безопасност

Безспорно значението на различните текстури е голямо, но не по-малко важно е да бъдат предлагани по безопасен начин! Винаги се придържайте към правила за безопасност, когато предлагате храна на бебето!

 • Никога не го оставяйте да се храни без наблюдение.
 •  Уверете се, че е добре обезопасено в столче за хранене и е с изправен гръб и врат.
 • Предлагайте храна, която е подходяща за възрастта на бебето и е подходящо приготвена. Например когато давате храна за ядене с ръце, парчетата трябва да са малко по-големи от юмручето на бебето и в началото да са толкова меки, че при лек натиск да се смачкват. Това гарантира, че дори неопитно в дъвканото бебе лесно ще ги смачка с езика и венците си.
 • Никога не предлагайте храни, които крият сериозен риск от задаване като цели ядки, цели зърна грозде, боровинки или чери домати, твърди сурови зеленчуци като суров морков например или много лепкави храни като гъст тахан

Какво да правите, ако бебето отказва новите текстури?

Това е напълно възможно и вероятно да ви се случи! Непознатите неща карат бебето да се чувства несигурно. Просто бъдете търпеливи и не се отказвайте. Насърчавайте го, окуражавайте го, но никога не го хранете насила! Дори първоначално да опита 2-3 хапки, бъдете доволни, похвалете го и предложете отново при следващо хранене.

Уменията за хранене, дъвкане и преглъщане се градят с много практика, а това иска време, търпение и спокойна, окуражаваща обстановка. От вас зависи бебето да се храни в такава и да се научи!

Личният ми опит

И двете ми деца са захранени с всички текстури преди 9 месеца, но при Дари давах предимно пюрета, а с Макс много бързо преминах основно на храна за ядене с ръце (парчета). Насърчавам го изключително много да се храни с ръце и да опознава храната, въпреки че това е свързано с много цапане, мазане и съответно чистене. Гледам на всичко това като на необходим и полезен етап от развитието на уменията за хранене.

На 9 месеца той вече е много по-самостоятелен и активен в храненето. Храни се почти сам и за момента не отказва да пробва нови неща. За мен пък е интересно да му предлагам такива, затова и ще продължа да експериментирам с нови „бебешки“ рецепти като повече преки впечатления от захранването му споделям в профила ми в Инстаграм.

Ключовите моменти, на които трябва да обърнем внимание през първите месеци на захранването са в основата на уебинара ми „Първи стъпки в захранването“, който организирам на 19 юни от 10:30ч. Местата за него са почти запълнени, но ако иамте интерес, може да видите подробности за съдържанието ТУК.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.

One thought on “Дневник на захранването: от пюрето до пържолата

 1. Вили каза:

  Здравейте,
  От кога според вас може да се предлагат смлени семена? Слънчогледово, тиквено, ленено семе?
  Благодаря

Comments are closed.