Захранване

Дневник на захранването: само опитване на нови храни ли е захранването?

Мнозина вярват, че захранването е процес, в който бебето опитва за първи път храни, различни от млякото. Това е вярно, но непълно.

От медицинска гледна точка захранването е имунологичен процес: имунната система на бебето се сблъсква с непознат белтък – този от храните. Трябва да се научи да го разпознава, приема и използва. Понякога това не се случва гладко, имунната система реагира по-бурно и бебето отключва алергия или дразнимост към белтъчния компонент на определени храни. В много от случаите тези алергии се израстват, в други – не.

Освен имунологичен процес, свързан с опитването на нови храни обаче, захранването е много повече! То е процес, при който бебето развива голям брой нови умения и ролята на родителя е да му помогне и да го насърчи.

За да се случи това обаче е важно родителите да бъдат информирани и да знаят какво правят. Изключително симплистичното разбиране, което представя захранването само като опитване на храна, лишава родителите от нужната информация и те често попадат в КАПАНИТЕ, за които споделям по-долу.

Държа да уточня, че не бих обвинила никой родител, затова че е попаднал в един или друг от тези капани.Като майка знам, че всеки родител прави най-доброто за бебето/детето си със знанията, с които разполага в момента. Ето защо е важно да се образоваме по темата и да търсим повече информация, каквато днес се намира все по-лесно.

Точно с тази цел тук ще се опитам накратко да изредя основните умения, които може да насърчите бебето си да развие при захранването, както и капаните, от които да се пазите!

Ето кои са тези умения:

Орално-моторни умения

Бебетата са свикнали да преглъщат само течно мляко. При захранването те трябва да се научат:

– да поемат храна с различна консистенция от течно мляко
– да я местят в устата си от ляво на дясно и обратно (т.е. да движат езика си настрани);
– да я местят от предната част на устата към задната т.е. да преглъщат
– да се научат да отхапват парчета
– да започнат да дъвчат – първоначално с венци, а после със зъби
– да приемат различни текстури – течна, гъста, гранулирана, с парчета
– да ядат супа – колкото и странно да ви звучи, това е най-трудната за ядене храна, защото бебето трябва да глътне бульона (течната част), да задържи в устата си парчетата, да сдъвче и тях и да преглътне

Това са доста нови умения, за чието усвояване бебето разполага с около 6 месеца – между 6-ти и 12-ти месец.

КАПАН: Най-често допусканата грешка тук е дългото пасиране и предлагане на гладко пюрирана храна на бебето. Тя е подходяща само за първите 2-3 седмици от захранването. Когато продължим да му даваме такава след това, не му помагаме да усвои останалите умения от списъка по-горе.

Езикови умения

Бебетата започват да разбират доста преди да започнат да говорят. По време на захранването те научават думите, свързани с храна и хранене. Важно е, когато храним бебето, да говорим с него за храната. Да назоваваме имената на различните храни, вкусовете (сладко, солено, горчиво, кисело), да го научим как да показва, че е гладно, жадно или сито, че харесва или не харесва нещо.

Допълнително, развитието на уменията за хранене е свързано с развитие на говорните умения. В книгата си „Умно бебе“ логопедът и специалист по ранно детско развитие Ива Александрова пише следното: „Появата на речта стои на върха на уменията през първата година и зависи от правилното и навременното двигателно, неврологично и психично развитие. Овладяването на уменията за сукане, а на по-късен етап на дъвкане и пиене в определения за това период, има значима роля за проговарянето.“

КАПАН: Когато не помагаме на бебето да изгради орално-моторни умения и не го стимулираме да дъвче, забавяме проговарянето. Същото става и когато не комуникираме директно с него, не му подаваме думи, не му говорим изразително с мимики, жестове и лицева експресия. Храненето е чудесно време да осъществяваме такова общуване!

Сензорни възприятия

Бебетата непрекъснато попиват информация от заобикалящата ги среда през сетивата (допир, зрение, слух, вкус, аромат, движение), а всички те участват в храненето.

Ето защо е добре бебето да получава разнообразна храна – различни форми, текстури, цветове, аромати. Всяка възможност да стимулираме сетивата му трябва да се използва, а храненето е чудесна възможност!

КАПАН: Храненето на бебето пред екран е едно то най-големите НЕ-та, което ще чуете от всеки специалист по ранно детско развитие! Екранът е свръх стимулация за бебешкия мозък, който не само че пречи на развитието му, но и отвлича вниманието му от храната, така че храненето се превръща в абсолютно автоматичен процес за него. То на практика не участва, а храната буквално бива изсипвана в него.

Регулиране на апетита

Бебета имат изключително добър вграден регулатор на апетита! Усещат чудесно кога са гладни и кога са сити. Ако се съобразим със сигналите, които ни подават, можем да им помогнем да запазят това чудесно умение!

Много често обаче родителите си мислят, че знаят по-добре от бебето кога точно и колко точно трябва да изяде бебето. Дори когато то ясно им показва, че не е гладно, може да се опитат по всевъзможни начини да го убедят да изяде още 1,2,3 или повече лъжички, защото бурканчето е еди колко си милилитра или някъде пише, че на 7 месеца бебето трябвало да приема еди колко си грама на хранене. Много по-ефективен е подходът, при който ние решаваме колко да предложим, а бебето решава колко от предложеното да изяде и ние уважаваме решението му. Едно здраво бебе, на което редовно се предлага храна, което наддава и развива нови умения, няма опасност да остане гладноа, дори ако не изяжда всеки път определените в даден норматив грамове/милилитри.

КАПАН: Единственото, което постигаме, когато решаваме да следваме таблици и норми вместо бебето, е да му попречим да разпознава сигналите на собственото си тяло, а това в дългосрочен план не е никак добре. По-големите деца и възрастни, които имат навик да се хранят, без да са гладни или след като са се наяли, често пъти имат проблем с теглото.

Фини моторни умения

При храненето бебетата откриват нови начини да използват ръцете си и да осъществяват координация между ръцете и очите.

Колкото по от рано насърчаваме бебето да се храни самостоятелно, толкова повече му помагаме да развива и усъвършенства моторните си умения. Независимо дали прилагате класическо педиатрично захранване или ЗВБ, е важно от рано и редовно да предлагате на бебето храна на парчета за ядене с ръце. Първоначално бебето използва палмарен захват т.е хваща храната с цяла длан. В последствие започва да прилага пинсетен захват. Самостоятелното използване на лъжица също е добре да се насърчава от рано.

КАПАН: Когато родителите не насърчават бебето да се храни само, защото се страхуват от задавяне или от неизбежното цапане, му отнемат възможността да развива по този начин фината си моторика и значително отлагат във времето моментът, когато детето ще започне да се храни самостоятелно.

Социални умения

Споделените семейни хранения са чудесен начин за бебетата да придобиват умения за общуване, дават им усещане за сигурност, стабилност и принадлежност.

Времето на масата е време за общуване, за споделяне, за приятни емоции. Бебетата учат изключително много от подражение като гледат какво правят останалите членове на семейството и го повтарят. Дори по-капризните бебета са склонни да опитат нещо, ако виждат, че мама и тати правят същото.

КАПАН: Храненето на бебето отделно с аргумент – храня бебето, за да може после да се нахраним ние, е изключително погрешна практика, защото му отнема възможността да гледа, да наблюдава, да имитира, да бъде част от семейното общуване.

***
Това са само част от уменията, които бебето следва да развие при захранването. И затова симплистичният подход, при който се следва схема, броят се лъжички оризова каша и грамове месо е архаичен и неподходящ за родители, които осъзнават значението на захранването за цялостното развитие на бебетата им! Надявам се, че се убедихте в това, и че ще опитате при захранването освен да дадете на бебето да опита нови храни, да му помогнете да развие и другите умения, свързани с храненето.

Темата е водеща и в уебинара ми „Първи стъпки в захранването“, който е част от пакета По-здрави бебета + Дневник на захранването, но може да бъде закупен и отделно с По-здрави бебета или Дневник на захранването. Провеждам го на живо всеки месец и целта му е да помогне на родителите да се чувстват по-спокойни и уверени през първите месеци на захранването; да ги запознае с актуалните тенденции у нас и по света, да даде отговор на най-често задаваните въпроси. Уебинарът може да се гледа на живо или на запис. Повече подробности вижте ТУК.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.