Захранване

Дневник на захранването: с какво да започнем

Толкова е вълнуващо да предложиш на бебето да опита за първи път храна, различна от мляко! Момент, който много майки помнят за цял живот. Но каква да бъде тази храна?

Всякакви традиции съществуват у нас и по света. Като започнем през отречената (и все още прилагана от някои!) практика за захранване с изцеден плодов сок, преминем през оризовата каша и сварения картоф, през някои смели и по-нетрадиционни практики за захранване с жълтък или директно с месо и стигнем до по-модерното течение, известно като veggie-led weaning или захранване със зеленчуци.

Практически, когато бебето е готово захранване, то може да бъде захранено с всяка една от горните храни. Въпросът е с коя от тях има смисъл да бъде захранено!

През първите седмици от захранването вашето бебе няма да се на-хранва, а ще се за-хранва с твърда храна т.е. ще опитва, ще опознава и ще свиква с нещо ново. Добре е това нещо да е ново както като текстура (различно от течното мляко), така и като вкус.

Бебетата имат вродено предпочитание към по-сладкия вкус. Майчината кърма, както и адаптираните млека са сладникави. Това е вкус, който бебето вече познава. Даването на плодов сок, готова оризова каша, тиква, картоф или морков е предлагане на вече познат за бебето вкус – сладък, защото всички тези храни са по-скоро сладникави на вкус. Затова и бебетата като цяло ги приемат сравнително лесно и бързо.

Някои нови проучвания обаче стигат до извода, че бебетата са много по-предразположени към опитването на нови вкусове в началните етапи на захранването и ако на този етап се предложат храни с по-неутрален или леко горчив вкус, бебетата ги приемат много по-лесно, отколкото ако първо се дадат сладки храни.

Отделно, изглежда, че вкусовите предпочитания от най-ранната възраст, се запазват за доста дълго време и ако от съвсем малко бебето яде храни с преобладаващо сладникав вкус, то много по-трудно ще бъде приучено да харесва и предпочита по-неутралните зеленчуци на един по-късен етап.

Ето защо традиционно предлаганите първи храни като картоф, тиква, сладък картоф се оказват не най-добрият избор в светлината на новите проучвания. Сокът и оризовата каша няма да ги коментирам, защото при тях освен вкусът, проблем е и доста ниската хранителна стойност.

Както споменах по-горе в страни като Англия, където се правят доста академични проучвания в областта на захранването, придобива все по-голяма популярност т.нар. veggie-led weaning или захранване със зеленчуци, които имат по-неутрален и/или леко горчив вкус. В класическата му форма това захранване представлява предлагане на малко количество нов зеленчук всеки ден в продължение на първите 2 седмици. Обърнете внимание, че там е прието само при храните алергени да се изчаква по 3 дни, а за всички останали храни се счита за допустимо да се въвежда по една нова на ден.

Моят личен опит

Първото си дете захраних сравнително класически с морков, тиква, пащърнак, тиквичка, въвеждани през 3 дни. След това започнах да правя комбинации между тях.

При захранването, което правя в момента, опитах нещо по-близо до veggie-led weaning като предложих като първи храни тиквичка, пащърнак, броколи, авокадо, карфиол, морков. Минах през няколко комбинации и имах намерение да продължа с безглутенови зърнени храни. Но тъй като малкият спря да се изхожда редовно – нещо доста често срещано в първите етапи на захранването, реших да дам пюре от накиснати и пасирани сушени сливи, което бързо реши проблема само с два приема. След това продължих с комбинации от зеленчуци и зърнени, а в началото на 7-ми месец въведох месо, последвано от плодове, жълтък и риба. В началото на 8-ми месец въведох млечни храни под формата на извара и котидж чийз. Закуската му е зърнена храна с плод или извара/котидж; обядът и вечерята са комбинация от зеленчук + протеин (месо, риба, яйце, бобова култура, киноа) + сложен въглехидрат (картоф, паста, хляб и т.н.).

За момента приема сравнително охотно всички вкусове, като гледам да редувам както тях, така и текстурите. Ежедневни впечатления от захранването му и снимки на менюто му споделям в профила ми в Инстаграм.

Ако пък ви предстои захранване или сте започнали наскоро, може да се включите в уебинара ми „Първи стъпки в захранването“, който организирам на 19 юни от 10:30ч. Провеждам го за втори път и целта му е да помогне на родителите да се чувстват по-спокойни и уверени през първите месеци на захранването; да ги запознае с актуалните тенденции у нас и по света, да даде отговор на най-често задаваните въпроси. Уебинарът може да се гледа на живо или на запис. Повече подробности и линк за регистрация вижте ТУК.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.