Захранване

Какво е новото и различното в третото издание на „По-здрави бебета“

Защо трето? И защо преработено? Това са два въпроса, на които искам да отговоря, докато очакваме отпечатването на книгата.

„По-здрави бебета“ е заглавие, познато повече от 5 години. Първото издание излезе в края на 2014 година, а през 2017 година заедно с издателство „Сиела“ издадохме актуализирано второ издание въз основа на по-нови проучвания. И двете издания бяха чудесно приети от майките и за тези години съм получила стотици писма от благодарни майки, за които „По-здрави бебета“ е била ценен помощник в захранването.

Защо тогава реших да направя трето издание?

Защото, когато дойде време да захранвам второто си дете през 2020 г., открих че:
1.Част от препоръките в книгата вече не са актуални, тъй като в периода 2017 – 2019 година много от развитите държави са променили официалните си препоръки за захранване по отношение на въвеждането на алергени. На базата на сериозни проучвания, проведени във Великобритания и Япония, е доказано, че ранното въвеждане на алергени е за предпочитане и може да има протективен ефект. Тези ключови промени правеха част от препоръките в предишните две издания на книгата морално остарели.

2.Като майка за първи път при захранването на голямата си дъщеря съм се придържала повече към класическия и по-познат метод за захранване с пюрета и каши. Този метод е и във фокуса на първите две издания на книгата. Като майка за втори път, натрупала повече опит и увереност и разполагаща с по-ограничено време, исках да насърча бебето си да се храни самостоятелно от по-ранна възраст. Затова се насочих към метода „Захранване, водено от бебето“, който занапред в книгата ще означавам с популярното му съкращение ЗВБ. Открих безспорните предимства на този метод, като го прилагах в комбинация с класическия и смятам, че си взех най-доброто и от двата. Тази нова опитност обаче правеше предишните две издания на книгата ми непълни.

За мен логичният избор в този момент беше да спра разпространението на книгата или да я преработя, така че да съдържа най-актуалните световни препоръки в областта на захранването и да отразява по-пълно личния ми опит.

Избрах второто, защото вярвам, че наистина има какво да споделя с майките и как да им помогна да минат по-леко, с повече увереност и повече вдъхновение през объркващия, но и много вълнуващ етап на захранването!

Същото така, избрах да публикувам третото издание на книгата сама, без издателство, за да участвам не само в създаването на текста, а и в цялостното художествено оформление на книгата. Исках „По-здрави бебета“ да бъде модерна книга за модерната майка – практична, лесно четима, цветна и с повече рецепти.

Имах щастието да срещна „съвсем случайно“ талантливата млада илюстраторка Албена Лимони и заедно с нея и Студио Франк създадохме третото издание на книгата. Благодаря им много за професионализма и отдадеността, защото това, което постигнаха по отношение на дизайна, надмина очакванията ми!

С какво е по-различно третото издание?

 • В него част от теоретичните текстове от предишните две издания за съкратени, за да може фокусът да бъде изцяло върху практическата част от захранването, която основно интересува майките.
 • Всички препоръки са актуализирани въз основа на световния научен опит в областта на захранването.
 • Без значение дали ще изберете при захранването да следвате класически метод на предлагане на пюрирана храна или ЗВБ, в третото издание на „По-здрави бебета“ ще намерите практични насоки и за двата.
 • Книгата съдържа близо двойно повече рецепти, като голяма част от тях са подходящи както за бебето, така и за цялото семейство.
 • Третото издание е по-цветно, с повече снимки и, надявам се, по-практично от предишните две.
 • В края на книгата с помощта на QR кодове са добавени линкове към всички научни източници, на които стъпва информацията в книгата, както и допълнителни полезни материали.

 • Какво съдържа книгата?

  Първата част на третото издание, както и на предишните две, се фокусира върху смисъла на храната и захранването, както и върху цялата теоретична информация, от която се нуждаете, когато достигнете този ключов за бебето и цялото семейство период. Препоръките в книгата са съобразени с официалните постановки на Световната здравна организация (СЗО), Националния Център по Обществено Здраве и Анализи (НЦОЗА), УНИЦЕФ, Националната здравна служба на Великобритания (NHS), Американската академия по педиатрия (ААП) и Канадското Педиатрично Общество (КПА). При наличие на несъответствия в техните препоръки разликите са отбелязани. Най-сериозните разминавания към момента са по отношение на захранването с алергени, тъй като официалните препоръки у нас все още не са актуализирани на база на новия световен научен опит.

  Втората част на книгата е изцяло с практическа насоченост и съдържа 80 рецепти. Част от тях са предимно „бебешки“ рецепти, подходящи за първите седмици от захранването, когато целта е бебето да опита нови храни и нови вкусове. Останалите рецепти обаче, към които може да се насочите след първите седмици на захранването, са подходящи както за бебето, така и за цялото семейство.

  Някои рецепти са отбелязани със знак „За мама и бебе“ и са отлична идея за обяд, когато мама е сама вкъщи с бебето и разполага с много малко време, за да приготви храна за двамата. Други рецепти носят знак „За цялото семейство“ и показват как „бебешката“ храна може да се приготви по апетитен начин, така че да се хареса и на по-големите и да не се налага мама да готви поотделно за всички.

  Отпечатване и разпространение

  Очакваме книгата да излезе от печат в средата на декември. За момента предварителни поръчки за Бъгария приемаме ТУК на сайта, а за чужбина на сайта Българска книга зад граница – ТУК. Всички предварителни поръчки ще се постараем да изпълним в рамките на дни от отпечатването на книгите.

  В идните седмици ще разпространим изданието в партньорски сайтове и големите книжарници.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.