Захранване

Дневник на захранването: кога да започнем

Често получавам въпроси за захранването. Съзнавам, че има много неяснота и объркване по темата, както и конфликтна и остаряла и информация, която допълнително обърква родителите.

Затова реших да стартирам тук една поредица от кратки публикации под мотото “Дневник на захранването”. В поредицата ще включа:

  • отговори на част от най-често задаваните въпроси
  • официалните източници на информация за тези отговори
  • моят личен опит при захранване на второто ми дете

Много от информацията я има и в книгата ми “По-здрави бебета”, но захранването е област, в която непрекъснато се променят актуалните тенденции и има новости. На база на нови проучвания доста от развитите държави актуализираха препоръките си за захранване в перидоа 2017 – 2019 г. У нас официалните препоръки не са актуализирани от 2013 г и това е една от причините майките да получават една информация в кабинета на педиатъра, а да четат друга в интерент – особено в чуждоезични сайтове.

Стремежът ми в тази поредица от кратки публикации ще бъде да посоча част от тези разминавания и причините за тях, както и да посоча надеждни източници, така че да можете като родители да четете, да правите информиран избор и да се чувствате уверени.

Както винаги, правя уговорка, че споделената инфорамция е само с информативен характер, а индивидуални насоки и съвети може да ви дава само наблюдаващия педиатър.

Стартирам с въпроса: кога да започнем?

Официалните препоръки

Световната Здравна Организация препоръчва захранването да започне на 6 месеца. Това са глобални препоръки и покриват страни, в които има недостиг на храна и занижени хигиенни условия. Всяка държава интерпретира насоките в свои национални препоръки, съобразени с националните си особености. В повечето развити държави се препоръчва захранването да започне “около 6-ти месец”.

У нас официалните препоръки, публикувани на сайта на НЦОЗА са: “не по-рано от 17 седмици и не по-късно от 26 седмици”. Това е доста широк диапазон, но е напълно логично да е така! В действителност всяко дете пропълзява, прохожда и проговаря по различно време. Всяко дете е готово за захранване също по различно време, но най-често това се случва около 6-тия месец.

И ако се чудите как да разберете дали бебето ви е готово, има сигнали, за които трябва да следите. Трите най-важни са:

  1. Да седи изправено в столчето за хранене т.е. да има контрол върху врата и главата
  2. Да може само да вземе предмет с ръка и да го постави в устата си
  3. Да намалее рефлекса на избутване с език т.е. когато предложите на бебе храна с лъжичка, то да преглъща повече отколкото да изплюва

Други сигнали, за които съшо може да се наблюдава, са засилен интерес към храната на възрастните, скъсени интервали между кърменията, по-често будене нощем. Тези сигнали обаче следва да се зачитат само в комбинация с горните 3, защото сами по-себе си не са достатъчни. Например бебето може да показва интерес към храната на възрастните, защото като цяло е склонно да имитира това, което правят мама и татко; или може да се буди повече нощем, защото му растат зъбки, преминава през период на растежен скок и т.н.

Моят личен опит

Започнах да следя за горните знаци още от средата на 5-ти месец. Бебето ми можеше да седи и имаше контрол на главата. Поставяше биберон или гумена играчка в устата си. Но като цяло не проявяваше интерес към храна.

Тъй като кърмех ексклузивно, изчаках да навърши 6 месеца и няколко дни по-късно предложих за първи път пюрирана храна. Първите 2-3 пъти не беше впечатлен. Хапна само няколко лъжички. Успяваше да преглътне само част от съдържанието на лъжицата. Но само за няколко дни схвана механизма на преглъщане на храна, която е различна от мляко.

Към края на 6-ти месец вече се справяше отлично с пюрирана храна и започнах да предлагам гранулирана и храна за ядене с пръсти. Но повече по въпроса – пюрета или парчета да предлагаме, ще споделя в следващата публикация.

Повече ежедневни впечатления от процеса на захранване и идеи за бебешки рецепти споделям в профила ми Инстаграм.

Ако пък ви предстои захранване или сте започнали наскоро, може да се включите в уебинара ми „Първи стъпки в захранването“, който организирам на 19 юни от 10:30ч. Провеждам го за втори път и целта му е да помогне на родителите да се чувстват по-спокойни и уверени през първите месеци на захранването; да ги запознае с актуалните тенденции у нас и по света, да даде отговор на най-често задаваните въпроси. Уебинарът може да се гледа на живо или на запис. Повече подробности и линк за регистрация вижте ТУК.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.