Захранване

Сензорно захранване и недостатъкът на бебешките паучове

Знаете ли, че колкото повече сензорни усещания преживява вашето бебе, толкова повече се развива мозъка му! Захранването може да допринесе много за стимулиране на мозъчното развитие на детето, ако използваме този важен етап, за да го стимулираме сензорно. Научете повече как!

Какво всъщност е сензорно захранване?

Както неведнъж съм подчертавала, захранването е много повече от предлагането на храна, допълваща млякото. То е комплексен процес, при койтo бебето практически се УЧИ да яде, развива нови орални, моторни и поведенчески умения, изпитва нови сетивни усещания. Вижте повече ТУК.

Според д-р Кей Томей, създател на програмата Sequential Oral Sensory Approach to Feeding (SOS Approach) за деца с трудности при храненето, бебетата и малките деца преодоляват 32 сенозрни стъпала на опознаване на всяка храна! Програмата на д-р Томей, която има близо 30 годишна история, възниква в отговор на все по-големия брой деца, изпитващи трудности с храненето, отказващи голям брой храни и квалифицирани като злояди.

Част от причините за подобно злоядство могат да бъдат открити в периода на захранването и доколко то е проведено така, че да стимулира сензорните възприятия на детето.

Защо сензорната стимулация е важна за храненето

Ограничената сензорна стимулация в периода на захранване (между 6 и 12 месец) пречи на бебета да опознаят вкусовете, ароматите, текстурата и вида на храната. Това се превръща в една от най-големите предпоставки за злоядство. В голям процент от случаите, децата, които отказват да се хранят разнообразно и да опитват нови храни, не са били стимулирани сензорно в периода на захранване.

Сериозен принос за този пропуск имат готовите бебешки храни и особено бебешките паучове. Преди да обясня защо, пояснявам, че и готовите храни и паучовете могат да имат своето място в процеса на захранване. Могат да бъдат в помощ и улеснение на родителите и да бъдат изпозлвани при нужда. Проблем може да създаде само прекомерната им употреба, която ограничава сензорните възприятия на бебето. Ето защо:

 • Текстура – готовите пюрета и храните в паучове имат една и съща текстура за периода от 6 до 12 месеца. А това е времето, когато бебето трбва постепенно да опита и да се научи да приема храна с различна консистенция – от гладко пюре през гарнулирана храна, храна с парченца до храни за ядене с ръчички. Повече за текстурите, вижте ТУК.
 • Вид – ако храната идва само в пауч, детето на практика не я вижда! За него обаче е важно да научи, че храната може да има различен вид, форми и цвят. Ето защо е важно то да вижда какво яде.
 • Аромат – храната в пауч обикновено няма аромат. За бебето обаче е добре да помирише това, което яде и да свикне, че храните имат различен аромат.
 • Вкус – усещането за вкус е свързано с възприятието за аромат. Затова по време на боледуване от covid, хората, които губят възприятието си за миризми, се оплакват, че не усещат вкуса на храната. Подобно усещане имат и бебетата, когато се хранят от пауч, само че те не знаят, че храните следва да имат различен вкус!
 • Допир – Когато храната е в пауч, няма начин бебето да я докосне, размаже и да се изцапа. А това, колкото и да улесняващо за майката, е голям пропуск за бебето!
 • Вестибуларно усещане – храненето от пауч обикновено се случва в детска количка или движение. В процеса на захранване обаче е важно бебето да има стабилна основа и да не се клати при хранене, тъй като това засяга останалите сензорни усещания

Как да стимулираме бебето сензорно при захранването

На първо място за родителите е важно да осъзнаят значението на тази стимулация и ролята на захранването за това децата да се хранят разнообразно на по-късен етап.

Често голямата дилема на родителите е дали да изберат класическо захранване или захранване водено от бебето (ЗВБ). Истината е, че и при двата подхода има много възможности за сензорно стимулиране и те са по-важни от избора на самия подход.

senzorno-zahranvane

Който и подход да изберете да следвате, е важно да позволите на бебето си да има досег с храната си, да я изследва и опознава. Не по-малко важно е да бъдете негов модел, да участвате в процеса на хранене, да позволите на бебето ви да ви наблюдава и имитира.

Ето какво още може да правите, за да стимулирате сензорното му развитие:

 • Предлагайте разнообразни текстури. Без значение дали ще стартирате с класическо захранване или със ЗВБ, е добре до края на 9-ти месец бебето да е опитало храни с различни текстури (течни, гладки, гранулиране, с парчета) и да има всеки ден възможност да хапва храни за ядене с ръчички.
 • Позволете им да играят с храната. Бебетата имат нужда да изследват и изучават храната си. Това естествено включва бъркане, размазване, цапане и мазане, но този цапащ етап е много важен за сензорната стимулация на бебето и изграждането на позитивна връзка с храната.
 • Гответе вкъщи, за да може бебето да усеща и свиква с различните аромати на храна. Това не изключва възможността при нужда да прибягвате до готови бебешки храни включително такава в паучове. Ключовият момент е разнообразието и възможността бебето да научи, че храната идва в различни форми, цветове, вкусове и аромати.
 • Предлагайте разнообразна храна. Според проучванията, колкото повече храни опита бебето преди навършване на годинка, толкова по-склонно ще е към разнообразно хранене. Предлагайте храна с различна форма, вкус и цвят. Дайте възможност на детето от най-ранна възраст да свикне с разнообразието.
 • Изберете хубав детски стол за хранене с опора за крачетата. Те не трябва да висят във въздуха, защото това създава усещане за нестабилност.
 • Говорете с бебето си за поднесената храна. Вербалното озвучаване на процеса е много важно, защото така бебето научава как да комуникира при хранене. Описвайте му какво усеща – например: „Пастата е топла/сочна/вкусна“, „Киселото мляко е студено/свежо/гъсто“. Когато му предлагате вода, го питайте „Жаден/жадна ли си?“. Когато виждате, че приключва с храненето, питайте „Не си ли гладен/гладна повече?“.

senzorno-zahranvane

Захранването е много ключов етап за изграждане на връзката на детето с храната и храненето. Възможностите, които то ни дава да стимулираме тази връзка, не се повтарят на по-късен етап. Ето защо е важно да използваме този етап пълноценно като предлагаме разнообразни храни и практикуваме сензорно възприятие. Повече информация и практически насоки за захранването ще откриете в книгите ми “По-здрави бебета” и “Дневник на захранването”.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.