Захранване

Как да захраним недоносено бебе

тандартната информация за захранване обикновено се отнася за бебета, родени след 37 г.с. или иначе казано за доносени бебета. Когато бебето е родено преди 37 г.с, то се счита за недоносено или родено преди термин.

Недосените бебета имат коригирана възраст. Тя се изчислява като от фактическата възраст на бебето от раждането се извади оставащото време между раждането и термина. Така например за бебе на 12 месеца, родено 2 месеца преди термин, коригираната възраст е 12-2=10 месеца. Коригирана възраст се изчислява до навършване на 2 години. Тя е важна по отношение проследяването на растежа и развитието на бебето, задължителното имунизиране, а също и захранването.

 

Кога да захраним недоносеното бебе

За бебетата родени, след 37 г.с. се препоръчва захранването да започне в периода между 4-ти и 6-ти месец, но не по-рано от 17-та седмица. Както може да прочетете в поста ми „Кога да започнем“ , при родените на термин бебета следим за следните сигнали за готовност:

 • Бебето може да седи седнало, без да е подпряно
 • Рефлексът за избутване с език намалява т.е. ако докоснете долната устна на бебето с показалец, то не си показва езика навън
 • Бебето има добра координация очи-ръка-уста т.е. вижда предмет, посяга към него и го слага в устата си

При недоносените бебета захранването често пъти трябва да започне преди горните умения да са напълно развити:

 • Недоносените бебета често имат нужда от повече време, за да започнат да седят самостоятелно. Ако обаче са поставени в подходящо столче за хранене с упора за крачетата и кръста, могат да имат достатъчно стабилност на главичката, за да се хранят без повишен риск от задавяне.
 • Рефлексът за избутване с език при тях остава по-дълго време и всъщност именно храненето помага за преодоляването му. Така че не е необходимо да се чака той да изчезне, за да започнете със захранването.
 • Координацията очи-ръка-уста може да не е напълно развита при недоносените бебета в началото на захранването, но това означава само, че бебето трябва да бъде хранено с лъжица, а не по метода ЗВБ

Най-общо за недоносените бебета се препоръчва стартиране на захранването между 5-ти и 7-ми месец от фактическата им възраст, но не по-рано от 3 месеца коригирана възраст!

Сигналите за готовност, за които е добре да следите, са следните:

 • Бебето има контрол на главичката в седнало положение в столче за хранене (около 4 месеца коригирана възраст)
 • Навежда се напред към храна с отворена уста, когато му предложим такава
 • Опитва се само да поднася предмети към устата си
 • Проявява интерес към храната на другите

Рискове при ранен или късен старт на захранването

Твърде ранното захранване крие повишен риск от предизвикване на хранителна алергия. Храносмилането на бебето може а не е готово да разгражда твърда храна. Повечето бебета на тази възраст нямат контрол на главичката, а рефлексът на избутване е още много силен, което им пречи да преглъщат.

Твърде късното започване на захранването също носи риск. Родените близо до термин бебета се раждат със запас от желязо, който им стига за първата половина от живота. Този запас се натрупва през последния триместър на бременността. Недоносените бебета имат много по-малък  запас. Затова те се нуждаят от богати на желязо храни, а млякото и по-специално храната не може да осигури достатъчно. Ако твърде дълго бебето се храни само с мляко, то може да откаже да пробва нови вкусове и текстури, което в последствие да доведе до трудности при храненето.

 

С какво да захраним недоносеното бебе?

Колкото и съвършено да е млечното хранене, от един момент то става недостатъчно, за да покрие енергийните и хранителни нужни на бебето. Затова е необходимо въвеждането на твърда храна.

Първите храни, предложени при захранването, са по-скоро за свикване с различни вкусове и текстури, които се отличават от тази на течното мляко. Нормално е бебето да хапва съвсем малко количество от тези първи храни. В същото време нерядко се случва приемът на мляко също да намалее в началото на захранването. Ето защо за недоносените бебета е важно от началото на захранването да се предлагат храни с висока хранителна стойност.

Подходящи за началото са:

 • Бебешка оризова или друга каша, обогатена с желязо
 • Храни, богати на желязо, като пюрирано месо, черен дроб, яйца, бобови, тофу

Втората група храни се препоръчва за начало на захранването в официален документ с указания за захранване на недоносени бебета на Министерството на здравеопазването на Австралия. У нас обаче не е прието да стартираме захранването с месо или други от изредените в тази група храни. Ето защо стартирането с обогатена с желязо каша може да бъде по-удачен избор.

Постепенно към кашата може да започнете да добавяте различни зеленчуци, плодове, а в последствие и месо, яйца и млечни продукти.

След като напреднете със захранването и вече имате въведени повече храни от различните хранителни групи, е добре да се стремите да балансирате всяко хранене на вашето бебе по следния 3-точков метод:

 1. Храна богата на желязо и протеини – например месо, риба, пюре от леща или ½ сварено яйце
 2. Храна, богата на витамин С – например 1-2 розички броколи, морков или пресен плод
 3. Храна, източник на енергия – например печен сладък картоф с малко масло, варена тиква, ориз или паста

Кой метод на захранване е подходящ за недоносени бебета?

Най-популярните методи за захранване, следвани от родителите, са педиатричният/класически метод на хранене с лъжица и методът за самостоятелно хранене, известен като захранване водено от бебето (ЗВБ).

Повечето недоносени бебета не са в състояние да следват ЗВБ в началото на захранването, тъй като в голям процент от случаите не могат да седят напълно самостоятелно и все още нямат добра координация между очи, ръка и уста.

Друга причина ЗВБ да не се препоръчва за начало на захранването е, че при този метод през първите седмици от захранването бебето приема доста малко количество храна. Нуждае се от време, за да свикне и да развие умението за самостоятелно хранене. Ето защо оригиналното име на метода на английски е baby-led-weaning т.е. отбиване водено от бебето.  Иначе казано методът е по-подходящ за кърмени бебета, при които основните хранителни вещества в седмиците на трениране на уменията за хранене идват от майчината кърма. (Източник)

Това съвсем не значи, че ако бебето ви е недоносено, не можете въобще да прилагате ЗВБ. Методът може да е неподходящ за началото на захранването, но след първите седмици можете постепенно да преминете към него като комбинирате храненето с лъжица и едновременно с това започнете да предлагате храни за ядене с ръце на бебето. Когато то напредне с възрастта, теглото и уменията за хранене, можете постепенно да намалите храненето с лъжица за сметка на самостоятелното хранене или да продължите да прилагате комбиниран подход. Лично аз считам комбинирания подход за най-удачен, тъй като дава най-много възможности на бебето да опита, свикне и опознае различни текстури храни.

 

Какво количество храна трябва да изяжда бебето?

Най-добре е да му позволите да реши само! В указанията си захранване на бебета СЗО препоръчват да се прилага responsive feeding или хранене според апетита и сигналите на бебето. Когато бебето отваря уста и се храни с охота, предлагаме. Когато ясно показва, че не желае повече (плюе, върти глава) – спираме. NHS (британската здравна служба) изрично подчертава, че не следва да има норми/грамажи за деца под 1 годинка, тъй като техните нужди са различни, а апетитът им варира всеки ден. От Института Елън Сатър препоръчват да се следва принципа – родителят избира колко храна да предложи, бебето решава колко да изяде.

В националните препоръки за хранене на деца от 0 до 3 години у нас, са дадени примерни норми и грамажи, но те не отчитат спецификите на недоносените бебета. Дори за бебета родени на термин, следването на подобни норми е ненужно затруднение за родителя поради изредените по-горе причини.

Ето защо най-доброто, което може да направите за бебето си, е да следвате неговите сигнали. Създайте рутина на хранене и спокойна обстановка, в която да поднасяте храната. Предлагайте храни с висока хранителна стойност. Следете млечния прием да отговаря на нужния за съответната възраст. Не пропускайте прегледите при вашия педиатър за проследяване на растежа и развитието на бебето. И приемете, че е нормално апетитът му да варира и в някои дни да хапва повече, а в други – по-малко.

Какво да правим, ако бебето отказва храна?

Опитвайте отново и отново и отново!

Нормално е бебето да подхожда скептично към нови вкусове и непознати текстури. Необходимо му е време и много опитвания, за да свикне и приеме нещо. Не бързайте да слагате в графата „не обича“ храни, които бебето ви е отказало 5, 8 или дори 10 пъти. Понякога са нужни много повече опити, за да се научат да обичат дадена храна и това е установено при сериозни наблюдения (Източник)

Опитайте да захраните с максимално много и различни храни в периода до 9-ти – 10-ти месец, тъй като това е прозорецът от време, през който бебета са най-склонни да приемат и харесат нови храни. (Източник)

Не забравяйте, че спокойната обстановка на масата е ключова, за да се храни бебето с желание. Не го стресирайте с ненужни убеждения да хапне още една лъжичка.

Учете го как да се храни като се храните заедно с него. За бебето този пример е изключително важен и може да бъде най-лесният и достъпен начин да събудите интереса на бебето си към храната.

Надявам се публикацията да ви е била полезна и да ви даде увереност в процеса на захранване на вашето недоносено бебе. Отново подчертавам, че тя е само с информационен характер и че е важно процесът на захранване, растеж и развитие на вашето бебе да бъде стриктно проследен от вашия педиатър.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.