Детско хранене, Захранване, Рецепти

10 закуски за бебета и малки деца

Можете да започвате с попарата.

Това е съвет, който доста майки чуват от своя педиатър в процеса на захранване. Сам по себе си този съвет не е лош. Слабостта му е в това, че не казва какво друго освен попара може да се дава за закуска. И става така че, някои бебета си закусват с попара всяка сутрин в продължение на седмици и месеци.

Все повече проучвания показват недвусмислено, че има един критичен прозорец в най-ранната възраст, когато е добре бебето и малкото дете да свикне с разнообразно хранене. Колкото по-разнообразна е храната му през този период, толкова по-склонно е то да се храни разнообразно и впоследствие. Ето защо попарата не е проблем, но даването ѝ за закуска всяка сутрин, може да бъде.

Напълно наясно съм, че педиатрите нямат нито време, нито възможност да обясняват надълго и нашироко как да разнообразите менюто на бебето. А и откровено не смятам, че това трябва да се очаква от тях! Затова пък вече има достатъчно информация онлайн, както и книги с рецепти за бебета, от които една майка може да почерпи идеи и да разнообрази закуските (и цялото меню) на своето бебе или малко дете.

Тук ви предлагам 10 идеи за закуски от моята книга „По-здрави бебета“ и от профила ми в Инстаграм, където непрекъснато допълвам нови и нови идеи от собственото ни семейно меню.

  1. Овесена и други каши

Овесената каша може да бъде разнообразна само по себе си. Към основата от овесени ядки и мляко, могат да се добавят различни допълнения: банан, ябълка, праскова, кайсия, круша, горски плодове, настъргана тиквичка, морков (сварен заедно с ядките); топинги като лъжица кисело мляко, заквасена сметана, котидж сирене или тахан;  смлени ядки, сушени плодове, кокосови сътрготини и т.н

Подобни каши могат да се направят и с други зърнени култури освен с овесени ядки.

2.“Каши“ за ядене с ръце

Разновидност на кашите за ядене с лъжица са кашите за ядене с ръце, които се запичат в тава и се режат на ленти. Няколко такива рецепти включих в „По-здрави бебета“. Тук също може да има голямо разнообразие от комбинации, вкусове и цветове според сезона.

3. Зърнени закуски със сирене (включително попара!)

Идеята на попарата е да комбинира зърнен продукт (сухар) с масло и сирене. Подобна комбинация освен със сухар може а се направи с бебешка паста, юфка, елда, киноа и кускус. Всяка от тези култури може да се комбинира с масло и сирене и да има подобна (и по-висока) хранителна стойност на попарата.

4. Закуска в тава

Скоро в профила си показах чудесна рецепта за закуска в тава овесени ядки,  банан и малини (ЛИНК). А в „По-здрави бебета“ давам идея за палачинка, изпечена в тава. Баничките със сирене, извара или зеленчуци са друга закуска в тава.  Закуските, приготвени в тава, имат допълнителното предимство, че остатъкът може да се замрази и да ви осигури нещо готово за дните, в които нямате време да приготвите закуска.

5. Закуска с яйца

От сварени яйца, през бъркани яйца до омлети и запеканки в комбинация с различни зеленчуци, сирене, кашкавал или чедър – закуските с яйца също са многобройни. Откакто са захранени с яйце, и двете ми деца обичат такива закуски и им предлагам поне веднъж седмично.

Припомням, че най-актуалните научни данни подкрепят захранването с цяло яйце и с ядки преди бебето да навърши годинка! Това ранно захранване освен че намалява риска от алергична реакция, дава и много възможности за разнообразяване на закуските. Повече по темата ТУК.

6. Закуска с кисело мляко

Кисело мляко с плод, с домашна гранола или мюсли без захар също може да бъде чудесна закуска след като веднъж детето е захранено с кисело мляко. Отделно кисело мляко може да се използва като добавка към каши и смути купи.

7.Тост и френски тост

Препечена филийка, намазана с крема сирене/авокадо/пастет/тахан е класическа закуска, която малките деца обичат. Нейна вариация т.нар френски тост или eggy bread – филийка хляб, потопена в разбито яйце и запечена на тиган,  поднесена с нещо за мазане или топене. Рецептата за френски тост с малини е от книгата ми „По-здрави бебета“.

8. Палачинки и гофрети

Само тази точка предлага голямо разнообразие от френски (тънки) палачинки и американски (малки и бухнали), в които можете да добавите какво ли не – от банан и боровинки до всякакви зеленчуци и царевица.  Гофретите са разновидност на палачинките и също дават възможност за разнообразие като в тестото им може да се добави сирене, спанак, настъргана тиквичка, морков, горски плодове и т.н.

9. Мъфини и кифлички

Солени зеленчукови мъфини или домашни кифлички също могат да добавят към разнообразието от закуси. Тук освен чрез различни рецепти, може да се предложи и разнообразие чрез различни брашна като се ползва обикновено, пълнозърнесто, царевично, брашно от спелта, от лимец, безглутеново и т.н.

10. Смути купа

Пасиран банан с кисело мляко и лъжица овесени ядки, поръсен със смлени ядки и поднесен с нарязани на пръчици други плодове, също може да бъде чудесна закуска и част от седмичното разнообразие.

Надявам се, че се убедихте колко много възможности има да предложите разнообразни закуски на бебето, малкото дете и цялото семейство. Част от тези закуски съдържат храни алергени и могат да станат част от менюто на бебето чак след като то е захранено със съответния алерген. Но при едно нормално протекло захранване без проява на алергични реакции, повечето закуски могат да бъдат част от менюто на детето към края на първата годинка и след това.

Без да е необходимо да включвате всичко от изреденото по-горе, опитайте се да не повтаряте една закуска повече от два пъти седмично и помнете, че колкото по-голямо разнообразие предлагаме в ранните детски години, толкова по-склонни да приемат разнообразни храни ще са децата впоследствие.

Още за храненето на най-малките може да откриете в книгите ми “По-здрави бебета” и “Дневник на захранването”.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.