Детско хранене, Захранване

6 идеи за заместители на яйцето

В няколко поредни поста коментирах ползите от яйцата през бременността и по време на захранването. Напълно убедена съм, че яйцата са важна част от едно балансирано и разнообразно меню. И все пак има случаи, когато поради алергия или друга причина консумацията на яйца се избягва.

Тази публикация е за хората, които не могат да консумират яйца и имат нужда от идеи с какво да ги заместят в различни рецепти! Ето моите предпочитани заместители:

Заместители на яйце

  • 1 ч.л.чия + 4 ч.л.вода

Сместа се оставя да престои за 5 минути, за да се сгъсти. Може да се използва за печива или като основа за хрупкава панировка в комбинация с натрошен сухар. Лично аз не ползвам панирането като начин на готвене, освен в много редки случаи и то само в еърфрайер, а не в мазнина.

  • 3 с.л.намачкан сладък картоф

Добавя влага в текстурата на печива като хлябове или кексове. Чудесен вариант за постни браунита.

  • 3 с.л.брашно от нахут + 3 с.л.вода

След като се разбие добре, тази смес може да се използва за заместител на яйца в месни и зеленчукови кюфтета или бургери.

  • 60г копринено тофу

Разбито на крем, гладкото тофу може да се използва като заместител на яйца в миша маш, кишове и фритати

  • 3 с.л.аквафаба, разбити на сняг

Водата, в която се вари нахут, се нарича аквафаба. Когато се разбие на сняг с миксер, може да се използва за заместител на айце във веганмайонеза, шоколадо мус, целувки и т.н.

  • 3 с.л.намачкан банан

Колкото по зрял и мек е един банан, толкова по-подходящ е за целта. Намачканият банан е чудесен заместител на яйцето в палачинки.

  • 1 с.л.сода за хляб + 1 с.л.ябълков оцет

Обикновено яйцата се добавят в кекс и подобни печива, за да ги надигнат и да придадат въздушност на текстурата. Подобен ефект може да се постигне и без яйца като се използва този заместител.

Разнообразни идеи с яйца и с различните заместители на яйцето може да откриете в книгите ми “Рецепти за щастлива бременност” и “По-здрави бебета”, както и в профила ми в Инстаграм.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.