Захранване

Как да захраним бебето с яйце

В предишната публикация коментирах подробно захранването с алергени и най-актуалните проучвания, според които е добре бебето да бъде захранено с основните алергени между 6 месеца и годинка, а бебета от рискови групи – и по-рано. Ако сте пропуснали темата “Как да захраним бебето с алергени”, вижте я тук.

Яйцата и са сред водещите алергени като с по-висок алергиен потенциал е белтъкът. У нас стандартната практика беше (и предполагам все още е), захранването с яйце да става на 2 етапа – само с жълтък около 7-ми месец, а с белтък и цяло яйце – след годинка.

В други държави и преди, но особено след актуализирането на препоръките за захранване с алергени в периода 2017 – 2019 г, се препоръчва захранването с цяло яйце от самото начало. Подобна идея ще се стори доста новаторска за много майки – особено тези с по-големи деца, които са захранвали веднъж по старите препоръки.

Бебешки омлет

Аз също захраних дъщеря ми с жълтък на 7 месеца, а с белтък на 13, но когато захранвах сина ми миналата година, се запознах детайлно с резултатите от проучването EAT Study, включих се в поредица обучителни сесии и мастъркласове на специалисти, обясняващи значението на това проучване, и се убедих, че няма никакъв смисъл да забавям захранването с белтък. Така, захраних Максим с цяло яйце на 7.5 месеца.

По-долу споделям схемата, по-която го захраних, и която научих на мастърклас, организиран от Паула Халъм, водещ английски диетолог с над 20-годишен опит в областта на педиатричното хранене. Ето как Паула препоръчва да протече захранването с яйце.

1 стъпка: Яйцето се вaри 10-12 минути. Трябва да е твърдо сварено, тъй като рохко сварените яйца имат по-висок алергиен потенциал.

2 стъпка: Свареното яйце се обелва и намачква с вилица или пасира.

3 стъпка: Към намачканото яйце се добавят няколко лъжици от обичайното мляко на бебето (кърма или АМ) и се разрежда до желаната консистенция.

4 стъпка: Взима се ¼ чаена лъжичка от горната смес и се добавя към обичайното плодово или зеленчуково пюре на бебето.

5 стъпка: При следващото предлагане се добавя ½ ч.л., 1 ч.л. и така, докато се стигне до ½ яйце в продължение на няколко дни. Някои родители предпочитат да оставят 2 дена между първите 2-3 предлагания в случай, че бебето прояви забавена алергична реакция.

6 стъпка: Ако до достигане на количество от ½ яйце, бебето не прояви реакция, се счита, че е захранено с яйце. Оттук нататък е важно да му бъде предлагано редовно – средно 2 пъти в седмицата, като количеството на едно предлагане е около ½ яйце.

Точно този модел приложих и аз, като оставях по 2 дни само между първите 3 предлагания. Така за около седмица и половина стигнах до половин яйце.

Захранване с яйце

Въвеждането на цяло яйце дава много възможности за разнообразие в менюто на бебето:

  • Може да продължите да го добавяте към пюрета.
  • Може да го включите към състава на бананови и други палачинкаи, подходящи за закуска или следобедно хранене.
  • Ако следвате ЗВБ, може да предлагате парчета твърдо сварено яйце като храна за ядене с пръсти; дори да не следвате ЗВБ – най-късно от 9-ти месец е желателно да предлагате храни за ядене с пръсти.
  • Може да приготвите бъркани яйца за цялото семейство, и да дадете подходящо количество на бебето.

Още за храненето на най-малките може да откриете в книгите ми “По-здрави бебета” и “Дневник на захранването”.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.