Бременност

Какво да НЕ ядеш, докато си бременна

Сред честите въпроси, които получавам, са: “Мога ли да ям тази или онази храна, докато съм бременна?” . Понякога въпорсите са породени от популярни митове за храни като например магданоз, ананас, цитруси, зеле, за които се твърди, че могат да предизивкат спонтанен аборт. Друг път страховете са свързани с употребата на подправки, а опасенията отново са да не предизивакт контракции или да раздразнят бебето.

Като цяло зад горните аргументи няма научна аргументация. Разнообразната консумация на плодове и зеленчуци е по-скоро препоръчителна през бременността, а умерената коснумаиця на подпраки – напълно допустима.

Онова, зад което специалистите застават единодушно, е че бъдещата майка има нужда от разнообразно и балансирано хранене. Повече по темата може да видиш в текста “Как да се храниш пълноценно през бременността”. 

И все пак има няколко групи храни, които бременните жени е добре да избягват, тъй като те могат да бъдат преносители на разпорстранявани чрез храни зарази. Ето кои са тези групи храни и защо е добре да ги избягваш”

Сурова риба и недопечено месо

Това е неприятна новина за любителите на класическото суши със сурова риба, но тази риба може да съдържа паразити и други пренасяни от храна бактерии, заради което е добре да се избягва напълно. Все пак суши, което не съдържа сурова риба и не е било в контакт с такава, може да се консумира.

Месото, което консумира бъдещата майка също трябва да е минало пълна термична преработка и в никакъв случай да не бъде приготвено по метода алангле.

Риба с високо съдържание на живак

Много бъдещи майки се въздържат да консумират риба заради плашещата информация за съдържание на живак в нея. Макар подобно опасение да е напълно оправдано, то се отнася най-вече за няколко вида риба, сред които са акула, риба меч, кралска скумрия и син мерлин. Същите риби не бива да бъдат предлагани на бебета и малки деца. За повече информация виж публикацията “Какви храни да НЕ даваме на бебето”.

Сурови яйца

Яйцата, които не са сготвени до пълна готовност, крият потенциален риск от пренос на салмонела. За да избегнеш този риск, избягвай рохко сварени яйца, поширани яйца и десерти със сурови яйца като тирамису.

Пушени и веяни колбаси

Колбасите, които не са минали термична преработка крият риск от това да бъдат преносител на бактерията, причиняваща листерия. Отделно повечето колбаси имат високо съдържание на сол и множество други добавки, така че е по-добре да се избягват през бременността.

Пастет

Пастетът от черен дроб съдърж високи количества ретинол (прикурсор на витмаин А), а предозирането му крие опасности за бебето. Затова е препоръчително подобен пастет да се избягва през бременността или да се хапва епиздочно и в малки количества.

Непастьоризирани млечни продукти

На много места ще срещнеш препоръка да избягваш всички меки сирена, но потенциален риск от пренос на бактерии крият само съдържащите непастьоризирано мляко. Така че следи внимателно етикета или се обърни към производителя за повече информация. Избягвай също синьото сирене и много солените сирена.

Алкохол

Няма доказано количество безопасен прием на алкохол през бременността. Рискът да премине през плацентата и да достигне до бебето е съществен. Затова препоръката на повечето медицински специалисти и институции е за тотално въздържание.

Кофеин

Допустимият прием на кофеин е до 200 мг на ден, което е 1 до 2 чаши късо еспресо. Имай предвид че колкото по-дълго е едно кафе, толкова повече кофеин се съдържа в него. Затова е препоръчително, ако пиеш кафе, да е късо. Не забравяй също, че освен в кафето, кофеин може да се съдържа в чай, газирани напитки и някои шоколадови храни. Ако освен чисто кафе, приемаш и някои от изредените, има риск да надвишиш препоръчителния лимит от 200 мг.

Лично за мен ограничаването на кафето беше най-трудно и за да удължа удоволствието от късото кафе, понякого просто добавях кафето към смутито за закуска и го превръщах в кафе-смути. Ето една примерна рецепта:

Кафе смути

  • 1 малък банан
  • 2 с.л. конопен протеин
  • 1 с.л.ядково масло
  • 1 с.л.фини овесени ядки
  • 1 късо еспресо
  • 1 чаша затоплено мляко по избор (растително или животинско)
  • 1 фурма
  • 1/4 ч.л.канела

Смеси всички продукти в блендер и пасирайте.

Идеи за още рецепти, подходящи за бъдещи майки, ще откриеш в книгата ми “Рецепти за щастлива бременност”. Виж повече за нея ТУК.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.