Захранване

Какви храни да НЕ даваме на бебето

Кога мога да дам на бебето зеле/гъби/малини/чушки/кашкавал/пастет и т.н. и т.н. Майките най-редовно се питат дали една или друга храна е подходяща и най кой етап от захранването може да бъде включена.

Актуалните насоки, споделяни от световната научна общност, са че след 6 навършени месеца можем да захраним бебето с почти всички храни с малки изключения. Тук изреждам основните изключения на храни и хранителни групи, които е добре да НЕ даваме на бебето.

Неподходящи храни до 12 месеца

Кои храни и групи храни са неподходящи за бебета и малки деца.

Захар – бебетата имат вродено предпочитание за сладки храни, защото такъв е преобладаващият вкус на кърмата. Когато консумират храна с добавена захар, това допълнително затвърждава предпочитанието към подобни храни и ги прави предпочитани в по-късна възраст, когато системното прекаляване със захар влече рискът от наднормено тегло, затлъстяване, зъбни проблеми и всички други произтичащи здравни рискове.

Сол – прекомерното количество сол е особено опасно за бъбреците на бебето. Допустимото количество до 1 годинка е не повече от 1 г сол, а между 1 и 3 години – до 3 г. Ето защо в храната на бебето не е желателно да се добавя сол, а всякакви готови пакетирани храни с добавена сол не са подходящи за бебета.

Мед – суровият мед може да бъде преносител на бактерия, причиняваща ботулизъм – заболяване, което може да бъде опасно в детска възраст. Медът е абсолютно неподходящ за бебета до 1 годинка, а дори и след това честата му употреба е нежелателна, защото е концентриран подсладител.

Цели ядки – целите ядки са считат за един от най-сериозните причинители на задавяне при бебетата, тъй като могат да попаднат цели в трахеята. Даването на цели ядки е нежелателно до 3 години, а според някои и до 5 години. През това време обаче спокойно могат да се дават тахани и фино смлени ядки, а при малко по-големите деца и натрошени.

Непастьоризирани млечни храни – суровите непастьоризирани млечни продукти могат да бъдат преносител на бактерията листерия, което ги прави неподходящи за бебета и малки деца с незряла имунна система. Някои видове сирена като бри, камамбер, рокфор и синьо сирене също е добре да се избягват.

Сурови морски храни и не напълно сготвено месо – готвенето прави храната по-лесно смилаема, а високата температура убива патогенни бактерии, които биха могли да виреят в сурово месо и риба. Ето защо подобни продукти се предлагат на бебето само напълно сготвени.

Сурови или полусурови яйца – суровите яйца могат да бъдат преносител на бактерията салмонела. Затова също като месото и рибата, яйцата могат да се предлагат на бебе само напълно сготвени.

Риба меч/акула/син мерилин – сред морските обитатели тези са с най-високо съдържание на живак и се считат за неподходящи за бременни жени, бебета и малки деца. Аз лично бих добавали – и за всички останали. Повече по темата за рибата може да видите в публикацията: “Да ядем ли риба или не. Истината за живака.”

Газирани напитки и сок – този род напитки съдържат висока концентрация на захар, което само по себе си ги прави неподходящи за бебета и малки деца. Освен това обаче, те лесно могат да запълнят малко бебешко коремче и да станат причина бебето да откаже други, полезни и необходими за него храни.

Горещи напитки – напитки като чай или какао са неподходящи не само заради риска бебето да се опари, но и защото повечето от тях имат ободряващи/възбуждащи свойства. Също като подсладените напитки и те могат да запълнят коремчето и да повлияят негативно на апетита на бебето.

Фурми и стафиди – макар и натурален продукт, фурмите и стафидите са силно концентриран подсладител и неподходящи за даване като самостоятелна храна на бебета и малки деца. Те лесно могат да залепнат за малките зъбки и да допринесат за зъбен разпад. Епизодичното им включване в някакви рецепти обаче е допустимо. Нека само бъде наистина епизодично.

Цели зърна грозде – подобно на целите ядки, целите зърна грозде също могат да бъдат причинител на сериозно задавяне. Разрязани на половинки или четвъртинки обаче те могат да бъдат предложени на бебето в подходящ етап от захранването.

С изключение на изредените храни и групи храни, почти всички останали могат да бъдат въведени в естествения ход на захранването. Ако сега стартирате със захранването, може да видите публикацията „Първите храни на бебето“, а най-подробна информация за етапите на захранване, както и много рецепти, може да откриете в книгата ми „По-здрави бебета“.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.