Захранване

Първите храни на бебето

Един от въпросите, който най-много обърква и смущава майките, е: с кои храни да стартират захранването. Често пъти съветите на педиатъра, близките приятелки с повече опит и прочетеното в интернет се разминават, което кара една млада майка, желаеща да постъпи по най-правилния начин, да се чувства разколебана и безпомощна. Кой съвет е правилен?

А простата истина е, че НИКОЙ НЕ Е ГРЕШЕН! С каквото и да започнете да захранвате, няма да сгрешите! Дали ще започнете с пюрета, каши, плодове, зеленчуци, ориз или дори месо, няма риск да навредите на бебето си. Дори най-актуалните проучвания по отношение на алергените доказват, че при децата от рискови групи има безопасен прозорец между 4-ти и 6-ти месец, през който рискът от отключване на алергия е най-нисък. Което на практика означава, че за тези деца първите храни ще са именно алергените! Но повече по темата захранване с алергени ще споделя в отделен пост.

Фокусът на този пост са първите храни на бебето. И още веднъж повтарям, че която и от традиционните храни да изберете за начало, няма да е грешно.

Първи храни за захранване на бебето

И все пак има нещо, което е добре да знаете, когато правите своя избор. Проучвания от последните години твърдят, че опитването на различни вкусове включително по-горчиви в ранна бебешка възраст, помага за по-лесното приемане на тези вкусове в по-късна детска и в зряла възраст.

Защо изследователите мислят така?

Бебетата имат вродено предпочитане към сладкия вкус. Такъв е вкусът на кърмата и преобладаващия вкус на амниотичната течност, която ги обгръща в утробата. Затова и те по-естествено приемат храните със сладък вкус като плодовете и оризовата каша. Но целта на захранването е не само бебето да свикне с нови храни, а и да опита нови вкусове.

През първите дни от захранването за бебето всичко е ново – миризми, вкусове, текстура, механизма на приемане и преглъщане на храната, позицията на хранене – не гушнато в мама, а седнало на столче! То трябва да свикне с всички тези нови неща. Опитайте се да се поставите на мястото на бебето и да си представите как ще се чувствате, ако изведнъж видът, формата, вкусът на храната ви и начинът, по който се храните, се промени! Вероятно ще ви трябва известно време, за да свикнете! Вероятно дори да сте гладни, през първите дни ще хапвате по съвсем малко.

Същото важи и за бебетата. През първите дни от захранването те приемат съвсем малки количества твърда храна. И това е напълно ок! Това е и чудесна възможност да им предложите да опитат непознати вкусове, каквито са по-горчивите или неутрални вкусове на зеленчуците.

Помогнете на бебето да развие небцето си!

Това става, когато то опита повече различни вкусове в ранните етапи на захранването. Някои изследователи твърдят, че в периода между 6-ти и 12-ти месец бебетата са най-склонни да пробват нови и непознати вкусове. Наричат този период „прозорец на възможностите“ и съветват да се използва за предлагане на максимално разнообразие от храни и вкусове.

Горната препоръка е доста различна от приетото у нас схващане, че всяка нова храна се въвежда през 3 и повече дни. Но у нас разбиранията се променят бавно, а в развитите държави все повече се налага практиката за въвеждане на максимално много храни и вкусове през първите 6 месеца от захранването.

Veggie-led weaning

Популярна става и практиката, известна като veggie-led weaning или захранване със зеленчуци. При нея през първите 2 седмици от захранването бебето опитва по 1 нов зеленчук всеки ден. („Опитва“ означава, че хапва съвсем малко – 1 до 3 лъжички през първите дни, 3 до 5 или 5+ през следващите).

Графиката по-долу е примерна схема за veggie-led weaning, предложена от британския нутриционист и специалист по хранене в ранна възраст Шарлот Стърлинг. Схемата е само с цел илюстрация на подхода и може да бъде следвана дословно или частично. Зеленчуците могат да бъдат предложени под формата на пюрета, разредни с кърма/АМ или под формата на парчета.

Veggie-led weaning не гарантира, че детето ви непременно ще обича да хрупа моркови и ще предпочита броколи пред шоколада! Нито класическото захранване с оризова каша означава, че детето ви непременно ще мрази спанак! Veggie-led weaning е просто модерна тенденция в захранването, подкрепена от научни проучвания, която увеличава шансовете детето да приема повече зеленчуци по-лесно.

Защо зеленчуците са важни

Едва ли има нужда да припомням, че разнообразното и балансирано хранене е ключово за растежа и развитието на децата, и че оказва дългосрочен ефект върху здравето им. Балансираното хранене включва представители на различните хранителни групи като сложни въглехидрати, млечни храни, протеини, плодове и зеленчуци.

В съвременния свят става все по-трудно да опазим децата от захарните изкушения, които са буквално навсякъде около тях, и това е само още една причина, да се опитаме от малки да ги научим да хапват повече зеленчуци!

Зеленчуците са важни, защото са естествен източник на:

  • Витамин А – ключов за имунната система
  • Витамин С – мощен антиоксидант
  • Фолат -важен за растежа и развитието
  • Калий – необходим за електролитната обмяна и мускулната функция
  • Фибри – важни за чревното здраве и редовното изхождане

Балансираното хранене в детска възраст увеличава вероятността за балансирано хранене в зряла възраст. Много от вкусовите предпочитания и навици от детството се запазват за цял живот. И това се отнася както за позитивните, така и за негативните!

Защо е важно детето да има позитивно отношение към храната

Имате ли храни, които са ви карали да ядете насила като деца, и които не можете да погледнете и до днес? Убедена съм че всеки може да даде по няколко примера.

Интересно заключение от проучването за ранните вкусове е, че децата ще обикнат вкусове, на които са се радвали като бебета. Иначе казано, бебетата и малките деца не бива да бъдат карани да ядат насила, а атмосферата по време на хранене трябва да бъде позитивна!

Родителите често се притесняват от отказа на храна. Някои се опитват с различни средства да убедят детето да хапне повече. Други пък решават, че то не харесва тази храна и спират да му я предлагат. И двата подхода са грешни. Бебетата реагират по различен начин на различни храни при различни обстоятелства. Това, че веднъж или два пъти е отказало да яде броколи, не значи непременно, че не го харесва. Може да значи, че не е гладно или че не харесва начинът на приготвяне. Приемете отказа спокойно и след време предложете зеленчука отново, приготвен по различен начин.

Различни идеи за приготвяне на зеленчуци и много рецепти, подходящи за бебето и цялото семейство, ще откриете в книгата ми „По-здрави бебета“.

След първите храни

С каквото и да изберете да започнете, помнете, че първите дни и седмици от захранването са по-скоро за опитване и свикване, както и за въвеждане на единични вкусове. След първите 2 до 3 седмици обаче е важно да започнете да надграждате като смесвате първоначално по 2, а после и повече храни, като започнете да въвеждате храни, богати на желязо, месо, риба, бобови храни и други.

И още нещо много важно! Бебета се нуждаят от повтаряемост. След като въведете нова храна или нов вкус, продължете да го включвате редовно в менюто на бебето. Така то свиква с него, приема го като нещо познато и е по-малко вероятно да откаже да го яде.

Източници:

Early Taste Experiences and Later Food Choices

Early Development of Taste and Flavor Preferences and Consequences on Eating Behavior

Relationships between early flavor exposure, and food acceptability and neophobia

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.