Полезни храни

Може ли да се храним пълноценно с консервирана храна

Винаги съм твърдяла, че е редно да залагаме на прясната, разнообразна и сезонна храна, която да включва изобилие от пресни плодове и зеленчуци. В настоящата ситуация обаче може да се наложи да намерим нови начини да се храним пълноценно. Никой не знае със сигурност колко време ще продължи пандемията и как ще се развие. Едно нещо става все по-ясно – през идните седмици на много хора може да се наложи да прекарат по-дълго време изолирани вкъщи.

С това естествено идва и опасението, че е възможно в някакъв момент да нямаме достъп до прясна храна и да се налага за някакъв период да разчитаме на храни с по-дълъг срок на годност – замразени храни (плодове и зеленчуци), сухи храни (зърнени, варива) и консерви.

Всички знаем, че пълноценното и разнообразно хранене с богати на полезни вещества храни е ключово за да останем здрави в условията на глобална здравна криза. Можем ли обаче да извлечем достатъчно полезност от замразената и консервирана храна?

Всъщност можем! Особено ако приложим добро планиране и комбиниране!

Не бих посъветвала никой да се поддава на паниката за масово пазаруване и презапасяване, но е добре да поддържаме вкъщи една базова наличност от основни храни, на които да разчитаме, ако се наложи да спазваме 14-дневна строга карантина.

Ето какво е добре да включва вашия базов запас:

Замразени храни

При замразените плодове и зеленчуци полезните вещества като витамини и минерали се запазват почти напълно. Подходящи за фризера са пакети със замразен спанак, грах, зелен боб, моркови, чушки и лук. От сезонните плодове подходящи за замразяване са обелени и нарязани банани, от които може да се приготви смути.

Сухи храни

Леща, боб и нахут, които да сварите и сготвите от дома са много по-добър естествен източник на селен и цинк от монодобавките, които бяха изкупени от пазара през последните дни. Освен това те са отличен източник на фибри, фолат и много други минерали. Иначе казано, заложете на истинската храна, а не на хапчетата, чието усвояване е съмнително.

По 1-2 пакета боб, нахут и леща, заедно с 1-2 пакета ориз, киноа, елда и овесени ядки са напълно достатъчни, за да гарантират източниците на сложни въглехидрати и други полезни вещества в менюто на едно 4-членно семейство за поне 2 седмици.

Консервирани храни

Едно от предимствата на този тип храна е, че тя няма как да бъде преносител на вируси или бактерии, което е добра новина! Много витамини са термонеустойчиви и се губят при консервиране на храната, но минералите се запазват. Както и протеини и мазнините.

Консервираната риба като сардини и аншоа може да бъде отличен източник на протеини и омега-3 мастни киселини. Тези дребни рибки, които обикновено се хапват с костите са и добър източник на калций и витамин D.

Консервираните домати са основен продукт при нуждата от често домашно готвене, защото могат да бъдат добавени към всякакви супи, яхнии и сосове. Така че е добре да разполагате с няколко буркана или консерви с домати в шкафа с провизии.

Печен боб в консерва или сварен нахут в буркан също са сред продуктите, които могат да ви бъдат полезни за приготвяне на бърз обяд/вечеря. Комбинирани с някакъв зеленчук, те са отличен източник на протеини, сложни въглехидрати и фибри.

Кокосовото мляко в консерви е един от най-добрите източници на полезни мазнини и прекрасна основа за различни сосове, както и приготвяне на вкусни яхнии с изредените по-горе съставки. Няколко кутии с такова мляко ще ви позволят да сте по-креативни в кухнята.

За финал важно е да сме подготвени, но не презапасени! Паническото пазаруване на едни може да бъде за сметка на недостиг за други. А в ситуация като настоящата е по-важно от всякога да бъдем социално отговорни и това включва:

  • да си останем вкъщи
  • да спазваме отлична хигиена
  • да пазаруваме умерено

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.