Детско хранене, Захранване, Полезни храни

Авокадо за бебета и малки деца

Авокадото 🥑 е сред любимите ми храни за захранване.

Независимо дали следвате класическо захранване или ЗВБ, авокадото може да е сред първите храни, които да предложите на бебето си.

През последните години този екзотичен плод стана достъпен и лесен за намиране. И макар да не е сред традиционните български захранващи храни, авокадото е изключително полезно и подходящо за бебета.

То е сред първите плодове, които можете да предложите без термична преработка. Лесно може да го смесите в гладко пюре, да го намачкате на бучки, да го нарежете на парчета за хващане с ръчички или да го намажете върху парче хляб.

Защо авокадото е полезно

Авокадото е една от най-питателните естествени храни. Съдържа над 20 различни витамини и минерали, най-вече витамин К, фолат, витамин С, калий, витамин Е, магнезий и витамини B5 и B6, заедно с голямо количество фибри и полезни мазнини.

Полезните вещества в авокадото подобряват здравето на сърцето, поддържат здравето на очите, кожата и косата, борят се с растежа на раковите клетки, подобряват храносмилането, повишават настроението, поддържат нервната система здрава, осигуряват здравословни мазнини за растежа на мозъка и са полезни за общата моторика. Всичко това прави плодът идеален за децата!

Приемът на авокадо помага за редовното изхождане и може да облекчи симптомите на запек, ако такива са предизвикани от други храни.

Кога да захраним с авокадо?

Авокадо може да предложите като първа или една от първите храни за захранване още в периода между 4-и и 6-и месец.

Плодът не е сред топ алергените и алергичните реакции към него са по-скоро изключение. Въпреки това като с всяка нова храна е важно да се започне с много малко количество.

Авокадото не е и сред обичайните храни, създаващи риск от задавяне. Ако обаче плодът не е достатъчно узрял, той е по-твърд и неподходящ за захранване. Избирайте авокадо, което е достатъчно зряло, така че като натиснете кожата с пръст, тя леко да поддава.

Как да приготвим и поднесем авокадо

Авокадото не се нуждае от термична преработка и това го прави една от най-лесните за приготвяне и поднасяне захранващи храни.

За класическо захранване е достатъчно да го намачкате и превърнете в гладко или гранулирано пюре, както и да го добавите към други пюрета или каши.

За ЗВБ е достатъчно да го нарежете на парчета във форма, необходима за съответния етап от захранването.

6 – 8 месеца

През този етап захранването с лъжица обикновено включва гладки пюрета. Чудесна идея за такова е да смесите ½ банан с ½ авокадо и да пюрирате до гладка текстура. Такова пюре е важно да се приготви непосредствено преди предлагане, тъй като при съхранение се окислява и потъмнява.

Ако следвате ЗВБ, нарежете авокадото на едри парчета и оставете част от кората, за да улесните захвата на бебето. Изцяло обелените парчета са хлъзгави и по-трудни за хващане.


9 – 10 месеца

През този период е крайно време да преминете от гладки към текстурирани храни. Вече не е необходимо да пюрирате авокадото. Достатъчно е да го намачкате с вилица. Може да добавите и няколко капки лимон. Поднесете като пюре, добавете към каша или намажете лентички леко запечен хляб за хващане с ръчичка.

За ЗВБ може да нарежете плода на по-тънки резени и не е необходимо да ги белите. На този етап фината моторика на бебето следва да се е развила достатъчно, за да се справи и с тези по-предизвикателни парчета.

11 – 12 месеца

Дори да сте започнали класическо захранване, на този етап е важно да предлагате много храни за ядене с ръчички. Авокадото е една от най-подходящите. Може да следвате предишните идеи за ЗВБ, а също, да оваляте парчетата авокадо в различни прахообразни текстури за по-лесен захват и интересен вкус. Опитайте да оваляте парчетата в натрошен на прах бебешки сухар, бебешки хрупанки или конопено семе.

Ако до този момент сте следвали ЗВБ, може да започнете да режете авокадото на по-дребни парчета за упражнение на пинсетен захват.

12+ месеца

Включвайте редовно авокадото в менюто на малкото дете. Подходящи варианти са намазано на филия (авокадо тост), добавено към пълнежа на палачинка или тортила сандвич, поднесено като дип или топинг. При деца, които по-трудно качват килограми, авокадото е сред любимите ми храни за добавяне в менюто по някой от изредените начини.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.