Детско хранене, Захранване

Откъде да пазаруваме чиста храна?

Сред честите въпроси, които получвам, е откъде да пазаруваме чиста храна и продукти. Този въпрос е важен не само за родителие, които захранват своето бебе, а и за всички, които искат да потребяват по-малко индустриално отгледани/произведени продукти и повече фермерска/занаятчийска храна.

За щастие това става все по-лесно през последните години с появата на малки ферми и производители! Нужни са малко планиране на пазаруването и предварителни поръчки понякога, за да си осигурим техните продукти.

За ваше улеснение реших да създам тази публикация тип справочник, в която да събера ферми, производители и източници на чиста храна. Публикацията не е споносорирана/финансирана от никой от включените в нея производители. Планирам да е динамична и отворена т.е. да продължа да добавям в нея нови линкове, така че ако сте производител на чиста храна или потребител на производител/доставчик, който не откривате в публикацията, пишете ни да го добавим!

Ферми за месо

 

Ферми за мляко и млечни продукти

 • Чифлик Ливади – кисело краве мляко, прясно мляко, кефир, краве сирене, краве кашкавал, млечен стек, сметана и други млечни
 • Ферма Халалица – кисело мляко, козе кефир, прясно краве мляко, краве и козе масло
 • Хармоника – прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал
 • Зелена ферма – краве прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал
 • Ферма Багри – овче кисело мляко, сирене и кашкавал
 • Био ферма Козле – козе сирене, кисело и прясно мляко
 • Ферма Радели – биволско сирене и мляко
 • Био ферма “Розино” – мляко, сметана, сирена, кашкавали, йогурти, моцарела, страчателла, бурата, краве масло, масло гхи и други различни млечните продукти

 

Ферми за плодове и зеленчуци

 

Магазини за чиста храна

Физически магазини, в които може да се открие разнообразие от чисти и/или био продукти на различни производители:

 

Био храна за бебета

 • Пюрео – био бебешки пюрета

Български био пюрета за бебета, произведени по специална HPP технология без нагряване, която максимално запазва полезните им вещества като ензими, витамини и антиоксиданти. Съхраняват се в хладилен режим и имат сравнително кратък срок на годност от 60 дни за разлика от стандартно консервираните бебешки пюрета, които често пъти са произведение преди бебето да се роди.

 

Био детска кухня

 • Фуристо – комбинация от био и свежи продукти от доверени производители
 • ЗеЛео – био детска кухня, която предлага стандартно меню, както и такова без млечни и глутен

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.