Захранване

Праскови за бебета

Сочни, сладки и изпълнени с летен вкус, прасковите са сред любимите сезонни плодове на малки и големи! Отличен източник на витамин С, прасковите могат да се хапват сурови, да се добавят към смутита, пюрета, ледени десерти, кисело мляко, чия пудинг или каша от овесени ядки.

Много родители обаче се притесняват да предложат праскови на бебето си. Считат ги за опасен алерген заради мъхестата външна обвивка. Не са сигурни как да ги приготвят. Смятат, че прасковите представляват опасност от задавяне. Ако имате подобни опасения, прочетете статията до края, за да разберете как и кога безопасно да предложите праскови на вашето бебе!

Ползи от прасковите за бебето

Плодовете са отличен източник на витамин С, който подпомага усвояването на желязо от други храни и подкрепя действието на имунната система. Съдържат още витамини от група В, витамини А, Е и К , калий и мед.

Прасковите са едновременно сочни и богати на фибри – 2 условия, на които отговарят всички храни, подпомагащи изхождането. Затова, ако бебето ви има затруднения с редовното изхождане, прасковите може да имат благоприятен ефект. Като всеки богат на фибри плод обаче, биха могли да предизвикат малко повече газове. Това е нормално и не бива да ви плаши. За да го избегнете, започнете да предлагате малко количество и постепенно увеличете до ¼ и ½ праскова.

Захранване с праскови

Противно на разпространеното мнение, прасковите не се считат за сериозен алерген и далеч не са сред топ алергените. Това съвсем не значи, че няма риск вашето мъниче да прояви алергична реакция към плода, но такъв риск съществува спрямо всяка храна. Захранването с алергени преди годинка пък има протективен ефект и намалява риска от алергия. Повече за захранването с алергени вижте ТУК.

Праскови могат да се предложат по всяко време от 6+ месеца. Като с всяка нова храна, започнете с много малко количество 2-3 лъжички и не давайте друга нова храна през този ден. Ако бебето не прояви реакция, постепенно увеличете количеството.

Избор на праскови за захранване

Идеалният вариант е да захраните бебето с праскови през лятото, когато плодовете са в сезон и се намират лесно на пазара. Ако по някаква причина ви се налага да захраните през друго време на годината, може да използвате замразени праскови. При правилно замразяване плодовете запазват голяма част от полезните си хранителни вещества.

Неподходящи за бебе са консервирани праскови в подсладен сироп, тъй като съдържат твърде голямо количество добавена захар.

Друга неподходяща опция са плодови сокове от праскови. Плодовите сокове генерално не се препоръчват до навършване на годинка, а и след това следва да се прилагат в малки количества и епизодично. Причината отново е високата концентрация на захар, която подсилва естественото предпочитание към сладък вкус у децата, притъпява апетита и често е причина за отказ от други, по-питателни храни. Имайте предвид, че дори т.нар. натурални сокове, които съдържат само плод, също се класифицират като продукт с добавена захар, защото след преработка и отстраняване на  фибрите, концентрацията на плодова захар е твърде висока.

Приготвяне и поднасяне на праскови за бебе

Приготвени и поднесени по правилния начин, те не носят завишен риск от задавяне. Зрелите плодове могат да се предложат сурови още от 6-месечна възраст, но ако това са сред първите плодове, които предлагате на бебето, бихте могли до навършване на 7 месеца да ги подлагате на кратка и щадяща термична обработка на пара.

6 до 9 месеца

През този период може да предложите прасковите под формата на пюре, ако следвате класическо захранване. Може да добавите пасирани или намачкани праскови към каши или кисело мляко.

Ако следвате ЗВБ (захранване водено от бебето) може да предложите праскови като дип за топване на пръстчета/лъжичка или директно на парчета за ядене с ръчичка.

Макар да изглежда контраинтуитивно, на по-малки бебета е по-безопасно да се предлагат по-големи парчета – половин праскова или дебел резен. Колкото по-голямо е парчето, толкова по-удобно е за хващане от малките ръчички. В същото време по-малък е рискът бебето да отхапе по-голямо парче, с което ще му е трудно да се справи.

Ако все пак нещо подобно се случи, запазете спокойствие и не бързайте да бъркате с пръст в устата на бебето. Така по-скоро създавате рискова ситуация да бутнете парчето по-навътре. Клекнете до столчето на бебето, за да го накарате да погледне надолу и подпомагано от гравитацията да изплюе парчето.

Прасковите са доста хлъзгави, затова ако предлагате парчета и искате да улесните бебето в хващането, може да запазите кората. Ако обаче тя ви притеснява и смятате, че мъничето няма да се справи с нея, по-добре я обелете.

9 до 12 месеца

През този период бебета, следващи класическо хранене, е добре също да започнат да пробват храни за самостоятелно хранене с ръчичка. През този период може да поднасяте прасковата на четвъртинки – отново за хващане с цяла ръчичка.

Повечето бебета развиват и започват да упражняват пинсетен захват през този период, заради което други храни може да им бъдат поднасяни на по-малки парчета. Както вече стана въпрос, прасковите са хлъзгави и преди година е малко вероятно малчуганите да се справят с по-малки парчета.

Дори едрите четвъртинки са в състояние да ги затруднят и да ги фрустрират. За да избегнете подобна ситуация, може да улесните бебето като оваляте прасковата в фино смляна друга храна, с която бебето вече е захранено и така улесните хващането. Подходящи за целта са смлени ядки, кокос или конопени семена.

12+ месеца

Това е периодът, през който може да опитате да предлагате нарязана праскова на по-малки парчета.

Подобни парчета може да добавяте и към различни комбинации от мляко и плодове, каша с плодове и т.н. за самостоятелно хранене с лъжица.

Чудесен летен десерт, подходящ за годинка плюс е и пасирани праскови, комбинирани с мляко или сметана и замразени във формичка за сладолед.

18+ месеца

Това е най-ранния момент, в който бихте могли да предложите цяла праскова. Отхапването от нея обаче все още ще бъде сериозно предизвикателство за повечето малчугани. Откровено казано и доста по-късно повечето от тях предпочитат плода да е нарязан на четвъртинки или поне на половинки. Дори и тези, които са склонни да отхапват от целия плод, обикновено нагризват няколко пътечки по плода и оставят голяма част от него недоядена. Това е напълно нормално и част от процеса на учене. Важното е да имат желание да пробват! С времето ще стават все по-добри!

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.