Захранване

Малини за бебета и деца

В разгара на лятото един друг сезонен плод заслужава специално внимание. В този пост ще си поговорим за малините:

  • как и кога да захраним бебето с тях
  • какво да имаме предвид при захранването с малини
  • как да ги приготвяме и предлагаме при класическо захранване и ЗВБ през различните етапи на захранване

Ако все още не сте захранили бебето си с малини, вижте докрая или запазете поста.

Ползи от малините

Малините са от групата на горските плодове. Всички плодове от тази група са с ниско съдържание на плодова захар, но съдържат изобилие от полезни витамини, минерали и антиоксиданти. Малините не правят изключение!

  • Те са отличeн източник на фибри, които осигуряват редовно изхождане и добро чревно здраве.
  • Имат високо съдържание на витамин С, който подпомага имунната система и е необходим за усвояването на желязото.
  • Малките червени плодчета са добър източник на витамин К – жизненоважен за съсирването на кръвта и здравето на костите.
  • Източник са и на многобройни антиоксиданти включително витамин Е, бета каротин, лутеин и ликопен.

Пресните малини са чудесни за захранване, но може да го направите и със замразени плодове, тъй като при правилно замразяване те запазват почти всички полезни вещества и вкусови свойства.

Захранване с малини

Захранването с малини може да стане по всяко време след навършване на 6 месеца. Малините не са сред топ алергените и бебетата рядко проявяват алергия към тях, но все пак такава е възможна. Затова като с всяка друга храна започнете захранването предпазливо с малко количество.

Специфично за малините, както и за някои други плодове, е че съдържат плодови киселини, които могат да предизвикат леко зачервяване по кожата на бебето при допир. Това не е непременно алергия, а контактна реакция. Най-често се наблюдава в областта на устата и бузите, където обичайно има най-много досег на кожата с плода. За да го избегнете, може да нанесете в тази област тънък слой предпазен бебешки крем.

Много родители се притесняват от малките семенца, които съдържат малините. Те не са непременно проблем, но са трудни за преработване от незрялата храносмилателна система на бебето, затова е нормално да ги видите непреработени в акото. Затова, ако следвате класическо захранване и бебето ви е по-малко от 9-10 месеца, бихте могли да минавате малините през цедка и да отстранявате семенцата. Ако следвате ЗВБ, просто давайте малки количества от няколко плодчета в началото.

За да избегнете риска от задавяне, винаги избирайте възможно най-меките и зрели плодове. При ЗВБ избягвайте да давате цели плодове, а ги режете на части или ги смачквайте с ръка, както е показано по-долу.

Приготвяне и поднасяне

Ако бебето ви е по-малко от 7+ месеца, е по-добре да подлагате малините на лека и щадяща термична обработка. За по-големи бебета това не е необходимо.

6 – 9 месеца

За класическо захранване може да приготвите малиново пюре. Сложете 100 мл вода в малка тенджера на среден котлон. След като заври, добавете към нея 1 чаша малини. Намалете котлона и оставете да къкри 10 мин. През това време част от естественото водно съдържание на малините ще се изпари, оставяйки готовото пюре по-гъсто и по-сладко.  Прехвърлете сварените малини в блендер или кухненски робот и пюрирайте до гладкост. По желание може да прецедите семената през ситен мрежест гевгир. При охлаждане пюрето ще се сгъсти още.

Може да го сервирате самостоятелно, в комбинация с пюре от ябълка или круша, като добавка към бебешка каша или към кисело мляко за по-голямо бебе.

Ако бебето ви е между 6 – 9 месеца и следвате ЗВБ, може да предложите цели малини, които предварително сте смачкали с пръсти или обратната страна на лъжица.

9 -12 месеца

След навършване на 9 месеца при поява на пинсетния захват, може да започнете да режете плодовете на половинки или четвъртинки за хващане с 2 пръстчета.

При класическо захранване на този етап може да добавяте намачкани малини към различни каши, извара или кисело мляко.

Чудесен вариант за този етап и при двата подхода за захранване е добавянето на горски плодове в запечени каши за хапване с ръчички. Рецепти за такива има включени в „По-здрави бебета“. Френският тост с малини е сред любимите на много бебета, захранвани по книгата.

 

12+ месец

Независимо с кой метод на захранване сте стартирали, около годинка и след навършването ѝ, е добре да предлагате на бебето повече храни за самостоятелно хранене и такива за ядене с ръчички.

На този етап вече може да предлагате цели малини като е важно да подбирате много добре узрели и меки плодове.

След годинка може да добавяте и цели плодчета към различни комбинации за ядене с лъжица като например тази от снимката, която включва рикота, малини и малко бадемов тахан.

За малко по-големи деца продължете да предлагате малини като сезонни плодове през лятото. Чудесни са като лека плодова закуска или като добавка към овесена каша, чия пудинг, кисело мляко и т.н.

ВАЖНО! Моля имайте предвид, че тази, както и останалите публикации в сайта, даващи идеи за предлагането на различни храни, са само с информационна цел. Те не могат да заместят индивидуалната оценка и съвет за захранване на конкретно дете от вашия педиатър или квалифициран здравен специалист. Невъзможно е напълно да се предвидят и премахнат всички евентуални рискове за бебето или детето от алергична реакция или задавяне с течност, пюре или храна.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.