Детско хранене, Захранване

Запек при бебета и малки деца

zapek-bebe

Запекът е едно от най-често срещаните храносмилателни смущения при бебетата и малките деца. Той засяга до 30% от малчуганите до 5 години. Справянето с него не е невъзможно, но често изисква повече време и търпение.

Има ли детето запек?

Общественяит институт за здравна грижа на Великобритания –  NICE (National Institute for Health Care and Excellence) определя запека като: „Намален брой изхождания, които се харакеризират с твърдост и големина, а отделянето им е съпроводена с напъване и болка.“

Всяка майка познава добре хигиените навици на своето дете и може да се ориентира сравнително лесно кога то има запек. Все пак е важно да отбележим, че не всеки пропуск на изхождане е непременно запек.

Типичните симптоми на запека включват:

 • изхождане по-рядко от 3-4 пъти седмично
 • големи и твърди изпражнения или малки и раздробени
 • дискомфорт и болка при изхождане
 • нежелание на детето да седне на гърнето или да посети тоалетната
 • болезнен напън при изхождане
 • неприятна миризма на фецеса и при изпускане на газове
 • отказ от храна

zapek pri bebeta

Защо децата имат запек?

За да обясня причините, ще припомня първо как следва да протичат нещата нормално.

Когато се храним, храната ни частично се разгражда в стомаха от стомашната киселина. След това преминава в тънкото черво под формата на каша. Там се усвояват повечето полезни вещества, а останалата водниста маса се озовава в дебелото черво. Докато се предвижва през дебелото черво, повечето вода се абсорбира и оформения фецес достига до ректума. Това място е снабдено с много нервни окончания, които сигнализират на мозъка, че тряба да отидем до тоалетна. Усещаме т.нар. позив. Когато системно не отговаряме  на този позив, следва запек.

При децата пренебрегването на позива за тоалетна може да се случи заради страх, трвеожност, неудобство или защото са твърде увлечени от играта, за да обърнат внимание. Колкото по-дълго фецесът стои в дебелото черво, толкова повече вода се абсорбира. Той става твърд и по-труден за изхождане. Допълнителен проблем е, че големият фецес разтяга ректума и сигналът на нервните окончания към мозъка се губят. Така се получава омагьосан кръг.

Справянето със запека преминава през „омекотяване“ на фесеца и възобновяване на сигналите „Ходи ми се до тоалетна“ към мозъка.

Опасен ли е запекът при децата?

При 95% от децата запекът се счита за „финкционален“ т.е. той не е съпроводен с някакво заболяване или патология.

Причините за детския запек могат да бъдат една или няколко от следните:

 • липса на фибри в менюто
 • недостатъчен прием на вода и течности
 • малко движение и физическа активност
 • емоционален стрес и тревожност
 • промяна (на дом, местоживеене, детска градина, училище)
 • неприятна опитност (спомен), които пораждат страх от тоалетната/гърнето
 • специфични лекарства – случва се рядко, но е възможно като например при някои лекарства за кашлица или хранителни добавки с желязо

Кога най-често децата се запичат?

В действителност запекът може да се появи по всяко време и по различни причини, но при децата има 3 момента, когато появата му е много вероятна:

 • захранването
 • приучаването към гърне
 • тръгването на ясла/градина/училилище

При децата между 2 и 4 години запекът често придружава периодите на отказ от храна, характерни за този възрастов период. Ако детето хапва по-малко храни, богати на фибри и/или пие повече от 500 мл прясно мляко на ден, е вероятно да възникне проблем с изхождането.

Тръгването на детска градина или училище може да е придружено с повече емоции на тревога и неудобство, които да повлияят негативно на перисталтиката. Недостатъчният прием на течности също е сред сериозните причини за  запичане.

При каките и батковците в притинейджърска и тийнейджърска възраст запекът също е често явление заради бедното на фибри хранене, хапването на повече джънк храни и недостатъчния прием на течности.

Как захранването влияе на изхождането?

Една от сериозните трудности, които родителите срещат при захранването е, че с въвеждане на твърдите храни бебето спира да се изхожда редовно. Защо става така?

Захранването е преминаване от изяло течна храна (мляко) към храни с друга текстура и консистенция (пюрета, каши, меки парчета). Това е сериозна промяна, към която храносмилателната система на бебето трябва да се адаптира.

В процеса на адаптация бебешкото ако се променя и започва да изглежда като това на голям човек. Не е необичайно в него да откривате цели парчета неразградена храна например зърна царевица, киноа и т.н. Това е напълно нормално. Храносмилателната система все още се учи как да ги преработва.

Понякога през този период бебето спира да се изхожда и е необходимо да му помогнете, за да възстанови нормалния ритъм. Ако запекът е в началото на захранването, може за няколко дни да преминете отново на млечно хранене, докато нещата се регулират и след това да стартирате отново предлагането на твърда храна.

При бебета, склонни към запек, е препоръчително да добавяте по малко мазнина в храната и да предлагате по 2-3 глътки вода по време на хранене.

Как да помогнем на детето със запек?

Важно е да правим разграничение между еднократен и хроничен запек. Ако детето не се изхождало 3-4 дни, но е редовно по принцип, е важно да наблегнем на течности и разхлабващи храни, за да „омекотим“ акото и да му помогнем да излезе. Подходящи храни са мека круша, киви, сливи или накиснати във вода сушени сливи. Предложете такива 2-3 пъти дневно заедно с няколко глътки вода.

Когато детето има хроничен запек и редовно посещава тоалетната по-малко от 3-4 пъти седмично, подходът е различен. Тук не просто трябва да му помогнем еднократно да се облекчи, а да съдействаме за „превъзпитаване“ на отделителната система и изграждане на нов навик за редовно изхождане. Този процес не толкова лесен и може да отнеме няколко месеца.

За да имате успех, е добре да следите за следните неща:

 • Прием на вода – следете детето да приема редовно вода през целия ден. Предлагайте по 2-3 глътки по време на хранене. Може да видите повече по темата в поста Вода за бебета и малки деца.
 • Прием на фибри – неразградимата част от растителните храни, известна като баластни вещества или фибри е ключова за редовното изхождане. За малките деца е препоръчително тоиз прием да е между 12 и 18 г на ден, а за възрастните – минимум 30 г дневно. За да ги осигурите на детето, включвайте редовно в менюто му овесени ядки, кафяв ориз, различни бобови култури, пълнозърнест хляб или сухари, различни зеленчуци (сладък картоф, броколи, моркови, грах, зелен боб, карфиол).
 • Разхлабващи плодове – за такива се считат меките круши, зрялото киви, сливите (зрели и сушени). Те действат като природен лаксатив като омекотяват фецеса. Малините и другите горски плодове пък са богати на фибри и също помагат за изхождането. За по-големите деца може да ги давате директно за хапване като плодова закуска, а за по-малките да ги включите към пюрета или да ги смесите с кисело мляко.
 • Внимание с млякото – млечните храни са полезен източник на калций за децата, но е важно да се внимава с количеството прясно мляко. За деца над 1 година е препоръчително да приемат 3 порции млечни храни на ден, но не повече от 400 мл прясно мляко. Твърде много прясно мляко би могло да предизвика запек.
 • Повече движение – двигателната активност стимулира перисталтиката. При най-малките бебета може да използвате елементи от бебешката гимнастика като каране на колело във въздуха с крачета, да правите масаж на коремчето с лек натиск по посока на часовниковата стрелка, както и да го слагате редово по корем. При вече проходилите деца насърчавайте повече движение, ходене пеша и двигателни игри. В възрастта между 1 и 5 години детето трябва да има поне 3 часа физическа активност на ден като това включва стоенето прави, ходене, тичане, скачане, игра навън.

Кога да се обърнете към лекар?

Със сигурност еднократната липса на изхождане в рамките на 3-4 дни не е причина да водите детето в болница. Пробвайте някой от изредените по-горе похвати, за да му помогнете да се изходи.

Ако детето е с хроничен запек и нищо от подходите тук не ви помогне да нормализирате изхождането, е добре да се консултирате с педиатър. Той може да потърси скрити причини, да предложи план на действие и при нужда да изпише лаксативи.

Не ползвайте лаксативи, свещички, микро клизми и т.н., ако не са ви предписани от педиатър! Употребата им не е безопасна и може допълнително да влоши нещата. За мушкатото и индришето няма да коментирам.  Подобни методи са не-научни, не-работещи и не-безопасни.

Непременно и незабавно се консултирайте с лекар, ако:

 • Детето не се изходи повече от 5 дена и предлагането на размекващи плодове не помогне
 • Забележите кръв по акото
 • Акото е системно черно на цвят, което може да е показател за вътрешно кървене
 • Акото е системно белезникаво и бледо на цвят, което може да е индикатор за проблеми с черния дроб

Споделете този пост с майки, на които може да бъде полезен. И не забравяйте, че много от нещата тук се отнасят и за нас възрастните. Добре е да имаме минимум едно изхождане на ден. Ако това не се случва редовно, обърнете внимание дали пиете достатъчно вода. Увеличете приема на зеленчуци и пълнозърнести храни. Опитайте да изяждате по 1-2 кивита сутрин на гладно и да изпивате чаша топла вода.

Още за храненето на най-малките може да откриете в книгите ми “По-здрави бебета” и “Дневник на захранването”.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.