Захранване

Храни за ядене с ръце, част 2

В предишната публикация си говорихме защо е важно да предлагаме на бебето храни за ядене с ръце, без значение дали следваме класически метод или се придържаме изцяло към ЗВБ. Там коментирахме подходящите първи храни както и как да ги приготвяме и оформяме.

През първите месеци, в които бебето се учи на самостоятелно хранене, храните за ядене с ръце трябва да са много добре сготвени, супер меки и с големината на наш пръст. Тази форма позволява на бебето да ги хваща удобно с юмруче – т.нар. палмарен захват.

храни за ядене с ръце

Когато малкото човече свикне и напредне със самостоятелното хранене може да си позволите да предлагате една идея по малко сготвени храни, които да го насърчават да дъвче повече. Продължете със зеленчуците. Те пак трябва да са добре сготвени, но не е нужно да са преварени. Може да предлагате също по-едри парчета пилешко месо, както и сурови зеленчуци като киви, ананас, круша.

На този етап развитието на всяко бебе е различно. Някои бебета доста бързо се научават да дъвчат и са готови за по-предизвикателни текстури по-рано от други. Водете се от вашето и оставете то да определя темпото, с което ще добавяте в менюто му нови текстури.

По-сложни храни за ядене с ръце

В повечето случаи след 2-3 седмици предлагане на еднокомпонентни храни за ядене с ръце, можете да преминете към по-сложни комбинации. Варианти за поднасяне на такива са под формата на палачинки или на малки кюфтенца, които бебето пак да хваща с цяла длан и да отхапва. В състава на такива кюфтенца могат да се включат голямо разнообразие от подходящи за захранване храни – картоф, ориз, яйца, риба, мляно месо, зърнени и бобови храни, различни зеленчуци.

Разнообрази рецепти за подобни храни за ядене с ръце може да откриете в новото издание на „По-здрави бебета“.

 

Хранене с пинсетен захват

С напредването на възрастта освен текстурата е добре да започнете да променяте и формата на храните за ядене с ръце, за да подпомогнете развитието на фината моторика на бебето. Когато то е на около 9 месеца се очаква да започне да овладява пинсетния захват. Този захват включва координацията между палеца и показалеца, както и умението да държим предмет с тях. Когато си закопчаваме панталона, ползваме химикал или червило, хващаме лист хартия, ние си служим с пинсетен захват. Подходящото оформяне на храната дава възможност на бебето да развива и усъвършенства този захват.

Когато децата упражняват пинсетния захват може да предлагате храни за ядене с ръце, нарязани на по-малки форми, както е показано на инфографиката. Повечето познати храни за ядене с ръце вместо на лентички могат да се нарежат на по-дребни късчета. На този етап подходящи за предлагане стават и други храни като леко смачкани бобчета, грахчета, царевични зърна и боровинки, настъргано сирене, по-малки късчета карфиол и броколи.

храни -за-ядене-с-ръце-пинсетен-захват

 

Личният ми опит

Максим овладя много бързо палмарния захват и от 7+ месеца се хранеше почти изцяло самостоятелно. След въвеждането на първите храни, започнах да му приготвям мини ястия, комбиниращи зеленчук, протеин и сложен въглехидрат като следвах горната последователност за формите – лентички в началото, мини-кюфтенца след това и разнообразни форми към 9-ти месец.

Различни бобчета, грахчета и боровинки, които хващаше с пинесетен захват му бяха много любими. Оказа се, че от този период имам основно кратки видеа, които не мога да кача тук, но съм споделяла в профила ми в Инстаграм.

Опасност от задавяне

Както коментирахме и в предишните две публикации, бебетата могат да се задавят с всичко, включително с пюрирана храна. Страхът от задавяне не трябва да бъде пречка да им предлагате храни за ядене с ръце, защото точно тези храни им помагат да се научат да дъвчат, да развиват координацията ръка – уста, да подобряват фината си моторика и да се хранят самостоятелно.

Това, за което е важно обаче да бъдете подготвени, е как да реагирате бързо и адекватно в случай на задавяне. Горещо препоръчвам преди захранването да изкарате курс по първа помощ за бебета и малки деца, за да сте наясно с протокола за реагиране при задавяне.

Може да потърсите присъствен курс във вашето населено място или да изкарате онлайн курс към Училище по първа помощ. Техният курс по първа помощ за бебета и малки деца покрива различни спешни състояния, сред които освен задавянето са шок и загуба на съзнание, спиране на нормално дишане, температурен гърч, наранявания, кръвотечение, изгаряния, удар на главата, ухапване, ужилване и други.

Още за храненето на най-малките може да откриете в книгите ми “По-здрави бебета” и “Дневник на захранването”.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.