Други, Захранване

Храни за ядене с ръце, част 1

храни за ядене с ръце

Независимо дали изберете да захранвате бебето си с пюрета или да следвате т.нар. захранване водено от бебето (ЗВБ), е добре около 7-ми месец да започнете да предлагате храни за ядене с ръце.

Ползи от храните за ядене с ръце

Ползите от насърчаването на самостоятелно хранене с ръце са много. Ето някои от тях:

 • Бебето се научава да отхапва и да дъвче
 • Насърчава се любопитството му да пробва нови храни
 • Окуражава се самостоятелното хранене
 • Бебето опознава по-добре храната си през тактилни усещания
 • Подобрява се координацията между очите и устата
 • Упражнява се палмарния, а в последствие и пинцетния захват

За да се случва всичко това по сигурен и безопасен начин, е важно храните за ядене с ръце да бъдат приготвени и поднесени правилно.

 

Приготвяне и поднасяне на храни за ядене с ръце

Първото и най-важно правило е никога да не оставяме бебето само, когато се храни! Това важи особено за случаите, когато предлагаме храни за ядене с ръце. Освен, за да наблюдавате и да можете да реагирате в случай на задавяне, е важно да сте до бебето и за да му помагате. Умението за ядене на твърда храна – отхапване, дъвкане, местене в устата и преглъщане, не е вродено. То се придобива чрез наблюдение и практика. Един от начините да помогнете да детето си като се храните заедно с него и му показвате какво правите.

Първите храни, които предлагате за ядене с ръце, трябва да са много меки и лесно да стават на пюре/каша в устата. Бебето няма нужда от зъби, за да дъвче такива храни. То може да се справи достатъчно добре и само с венци. Но заради липсата на опит с дъвкането, е важно първите поднесени храни да бъдат толкова меки, че ако леко ги притиснете между палеца и показалеца си, да се разпадат.

Не забравяйте също, че е важно да бъдат добре измити, почистени от твърди части, кории, семки, опашки и термично преработени. Изключения са някои плодове като банан, авокадо, манго, киви, които се предлагат без термична обработка. Малко по-напредналите бебоци се справят без проблем и с други сурови плодове/зеленчуци като свежа краставица и домат, мека круша/пъпеш и т.н.

Освен добре сготвени или достатъчно меки в суров вид, храните за ядене с ръце трябва да имат подходяща форма. Добре е да ги нарежете на парчета или ивица с големината на вашето кутре. Идеята е бебето да хване парчето с цяло юмруче, упражнявайки палмарен захват. Малка част от парчето стърчи от юмручето и обикновено това е частта, която то отхапва.

 

храни за ядене с ръце

 

Не се учудвайте, ако първите пъти, то изобщо не отхапе нищо. Ако опита малко и размаже остатъка в юмручето, по столчето за хранене или директно го запрати на пода. Това е съвсем нормално! Бебето се учи. Всичко е ново за него и то се нуждае от време. Бъдете търпеливи. Насърчавайте му. Показвайте му. И никога не се уморявайте да предлагате отново. Това, че няколко пъти е хвърлило дадена храна на пода, не значи, че не му харесва!

Храни, подходящи за ядене с ръце

Списъкът на храни, които можете да предложите за ядене с ръце всъщност никак не е кратък. След 6-месечна възраст повечето добре сготвени храни и някои достатъчно меки сурови плодове/зеленчуци са подходящи за целта.

Ето някои примери от различните групи с уговорката, че тези примери далеч не изчерпват всички възможности:

Зеленчуци:

 • Броколи на розички
 • Карфиол на розички
 • Чушки на лентички
 • Моркови
 • Краставици
 • Зелен боб
 • Сладък картоф
 • Тиквичка

Плодове

 • Авокадо
 • Шъпеш
 • Банан
 • Ябълка (термично обработена)
 • Круша
 • Праскова
 • Кайсия
 • Манго
 • Диня (без семки)

Подходящи въглехидратни храни

 • Печени картофи
 • Хляб, нарязан на пръчици
 • Паста с подходяща форма
 • Палачинки, нарязани на ивици

Подходящи протеинови храни

 • Сварени яйца
 • Парчнца риба
 • Парченца крехко пилешко ме
 • Парченца сирене/кашкавал
 • Омлет на ивици

 

Страхът от задавяне

Този страх е напълно основанетелен, но не бива да се превръща в пречка за предлагане на храни за ядене с ръце. Те имат много важна роля за развиване на орално-моторните умения на бебето, за насърчаване на самостоятелно хранене и за въпитание на вкусовите предпочитания на бебето.

Ако се страхувате от задавяне, приготвяте храните за ядене с ръце по всички правила за безопасност, научете се да правите разлика между ДАВЕНЕ и ЗАДАВЯНЕ и да оказвате спешна помощ в случай на задавяне. Повече по темата може да видите в текста „Какво да правим, ако бебето се задави“.

 

Личният ми опит

Както съм споделяла и преди, аз също изпитвах страх от задавяне и затова не стартирах захранването директно с храни за ядене с ръце. И при двете ми деца първите твърди храни, които предложих, бяха под формата на пюрета. Храните за ядене с ръце въведох малко по-късно между 6.5 и 7 месеца. Това малко отлагане им даде възможност да свикнат, че храната може да идва във форма, различна от мляко, да пробват различни вкусове, да се научат да я избутват към задната част на езика и да преглъщат.

След като веднъж въведох храни за ядене с ръце, продължих да предлагам смесено  както такива, така и пюрета и каши. След 7-ми месец пюретата бяха заменени с мини ястия, които са приготвени с оглед възможностите за хранене на бебето, но не са пюрирани. Рецепти за такива, както и за много храни за ядене с ръце, съм включила в третото издание на книгата ми захранване „По-здрави бебета“.

 

За мен този смесен подход е най-функционален и ефективен, защото дава възможност на бебето да  се запознае и да свикне с всички текстури и начини на поднасяне на храна. Крайните привърженици на метода ЗВБ отхвърлят всякакво ползване на лъжица при захранването, но за мен това е ненужна и ограничаваща крайност. В крайна сметка от вече захраненото дете не се очаква да яде само храни на парчета, а да може да яде супа, яхния, сос и т.н. Колкото от по-рано запознаем детето с различните форми на храната, толкова по-разнообразно и с охота се храни то впоследствие. Личният ми опит го потвърждава.

 

Храни НЕподходящи за ядене с ръце

Дори да изберете да следвате само ЗВБ и да поднасяте на бебето си само храни за ядене с ръце, е добре да знаете, че има храни, които са неподходящи за тази цел. Сред тях са:

Бебешки бисквити – въпреки че се рекламират като специално създадени за бебета и дори като облекчаващи растежа на зъбите, тези бисквити често съдържат захар или още по-лошо – фруктозен сироп. Възможно е да съдържат палмова мазнина, сол и дори овкусители. Хранителната им стойност е ниска, а редовното им предлагане насърчава предпочитанието за сладки храни,

Пържени храни – някои пържени храни мгат да бъдат с идеалната форма и мекота за храни за ядене с ръце, но са силно непрепоръчителни за бебета. Начините за приготвяне на храна за малчуганите е добре да се ограничат до печене и варене, както и до готвене на пара. Обърнете внимание, че става въпрос за пържене в дълбока мазнина. Приготвяне на бебешки палачинки и/или омлет с много малко и подходяща мазнина, е допустимо.

Цели ядки – Ядките са един от храните с най-сериозен риск от задавяне и се считат за неподходящи както за бебета, така и за малки деца.  С оглед на новите препоръки за ранно въвеждане на алергени обаче, ядките могат да се въведат и предлагат смлени или под формата на тахани. Подходящи за ядене с ръце са пръчици хляб, намазани на тънко с тахан.

Сушени плодове – някои сушени плодове като натуралните кайсии например могат да бъдат добър източник на желязо. Предлагането им като храни за ядене с ръце обаче е неподходящо, тъй като крият риск от задавяне. Начинът да бъдат включени в менюто на бебето е пасирани или нарязани на много дребни парчета и добавени към каши, кисело мляко, палачинки или мъфини.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.