Трудности с храненето

Алекс, който опита тортата за своя първи рожден ден!

Работя с деца на различна възраст и с различни затруднения в храненето. Някои отказват да опитат нови храни, други ядат само определени храни, трети ядат много малко количество и т.н. и т.н. Отдавна се каня да разкажа историите на някои от тези деца и ето че дойде време да го направя. Стартирам рубрика, в която през няколко седмици заедно с родителите на детето ще ви разказваме какви хранителни затруднения са имали и как са ги преодолели.

Първият герой в моята нова рубрика е едногодишният Алекс, който заедно с мама и тате живее в Словакия. Родителите му се свързаха с мен, когато Алекс беше на 11 месеца. От самото начало на захранването Алекс хапвал плодове, но отказвал зеленчуци. Приемал гладко пасирани пюрета, но отказва всичко, което не е пасирано. Храненето вървяло трудно и мъчително, а родителите, като всички в подобна ситуация, се чувстваха объркани и в безизходица.

След няколко срещи, които проведохме онлайн, при храненето на Алекс настъпи значително подобрение. Ето какво сподели татко Румен за нещата, които са им помогнали най-много:

М: Какви затруднения срещнахте и защо потърсихте помощ?

Р: Потърсихме Маги за първи път, когато нашият малък герой Алекс беше на 11 месеца. Захранването с твърди храни при него започна на около 7 месечна възраст и всичко вървеше добре, докато в един момент не осъзнахме, че сме в задънена улица с предлагането на зеленчуци и храни с по-едра от пюре консистенция. Месеците минаваха, а ние се фокусирахме само на приготвянето на пюрета, защото той приемаше само това. Освен това, храненията ни доста често бяха съпроводени с доста викане и отказ, понякога сълзи (и от двете страни) и като цяло доста напрежение. Ние като родители чувствахме, че не успяваме да се справим със ситуацията, а за нашето малко съкровище времето за хранене определено не изглеждаше като забавление също.

Снимка: личен архив на семейството


 М: Кои бяха промените, които ви помогнаха да подобрите храненето?

Р: С помощта на Маги успяхме много бързо да осъзнаем къде допускаме грешки. Първото нещо което направихме беше да дадем на Алекс пълен контрол по време на храненето. Дадохме му свободата да яде това, което иска и по колкото иска. Ние решаваме какво да сложим в чинията, той решава от кое и по колко да си вземе.

Втората голяма промяна беше, че започнахме да се храним заедно. Преминахме от “да приготвим на детето и да го гледаме втренчено докато яде, а после сме ние” към това да седнем заедно на масата, всички чинии близо една до друга. На него му беше позволено да си взема каквото пожелае от нашите чинии.

Снимка: личен архив на семейството


Другото важно нещо, което подобрихме, беше разнообразието. Прекратихме практиката да слагаме на масата това което знаем, че ще яде само и само да сме сигурни, че ще се нахрани и преместихме фокуса на това да имаме достатъчно разнообразие и храни от основните хранителни групи – въглехидрат, протеин, плод/зеленчук.
Малки промени, които донесоха огромна промяна. Буквално от първите дни, той започна да яде храни, които преди това не сме си и помисляли, че ще успеем да му предложим. Той опитваше нови и нови неща, ядеше плодове и зеленчуци с най-голямото удоволствие на света, а ние казахме Чао-чао на пюретата.

И най-важното – ние се чувствахме спокойни, а той щастлив. Днес Алекс вече хапва разнообразна храна, расте като гъбка и чака с нетърпение часовете за хранене.

Огромно БЛАГОДАРЯ на Алекс и семейството му за доверието и съгласието да разкажа тяхната история! Много съм щастлива от бързо постигнатите резултати и фактът, че малкият герой с удоволствие опита от празничната торта за първия си рожден ден! Не при всички деца резултатът идва толкова бързо. Всичко е много индивидуално и поякога са нужни месеци преди малчуганът да започне да хапва повече храни с по-голямо желание. Обикновено колкото по-голямо е детето, толкова по-дълго време е необходимо, защото отказът от храна се е превърнал в заучено поведение. Важното е, че никога не е късно и с търпение, постоянство и родителска подкрепа може да се постигне всичко!
User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.