Други, Захранване

Как да захраним с ядки – пълно ръководство!

Двете неща, от които родителите се страхуват най-много при захранването, са алергии и задавяне. Ядките са особена група храни, при които рискът и от двете е висок! Затова традиционно предлагането им на бебета се отлага във времето. Новите проучвания обаче показва, че отлагането увеличава риска от алергия. Ранното захранване на свой ред може да има протективен ефект, а когаот се прави безопасно, това риск от задавяне на практика не съществува.

В това подробно ръководство ще поговорим за:

 1. Какво причниява хранителна алергия?
 2. Колко често са алергиите към ядки?
 3. Каква е разликата между ядки и фъстъци?
 4. Кога да захраним с ядки?
 5. Как да захраним с ядки?
 6. Как да захраним с ядки при класическо захранване?
 7. Как да захраним с ядки при ЗВБ?
 8. Как да разберем дали бебето е алергично към ядки?
 9. Какво да направим, ако бебето има реакция?
 10. Защо да не зибягваме ядките, ако не е необходимо?
 11. Как да намлим риска от задавяне?

Kакво причинява алергия?

Хранителните алергии са реакция спрямо белтъчния компонент на храните. Проявяват се, когато имунната система погрешно идентифицира протеина в дадена храна като вреден или опасен. Това стимулира имунната система да освобождава вещества като хистамин, за да се пребори с възприеманата заплаха. По този начин причинява възпаление, което води до симптомите на алергична реакция.

Колко чести са алергиите към ядки?

Ядките се считат за един от най-големите алергени, но за България няма официална статистика, както за общия брой на деца с алергии, така и за тези с алергия специфично към ядки. В други държави, за които се води статстика обаче, се отчита спад на броя на деца в ранна възраст, проявяващи алергия към ядки, след промяната на насоките за захранване с тях.

Известно е също, че около 20% от децата с алергия към ядки или фъстъци ги насдрастват.

Каква е разликата между ядки ?

Въпреки че традиционно ги поставяме заедно в графа „ядки“, фъстъците и дървесните ядки всъщност не са свързани и идват от различни ботанически семейства. Фъстъците изобщо не са ядка, а бобово растение като нахут или боб. Интересното е, че повечето хора с алергия към фъстъци могат безопасно да ядат други бобови растения!

Кога трябва захраним с ядки и фъстъци?

Дълго време възприетата практика беше въвеждането на алергенни като ядки, фъстъци, яйчен белтък и прясно мляко да става след 12 месеца, за да намали риска от развитие на алергии. В резултат на серия от изследвания през последните години, сега знаем, че забавеното захранване с тези храни не предпазва от алергии и дори може да увеличи риска.

Едно конкретно проучване, наречено LEAP study, беше проведено в Англия между 2006-2014 г.. В него бяха включени бебета с висок риск от развитие на алергия към фъстъци (бебета с тежка екзема, алергия към яйца или и двете). Установено беше, че бебетата, които са били захранени с фъстъци под 1-годишна възраст и са ги приемали редовно като част от диетата си, са имат 86% по-малко прояви на алергия спрямо децата, на които не са предлагани фъстъци.

В групата на децата, на които не са давани фъстъци, процентът на алергии в 17% срещу само 3% в групата на ранно захранените деца.

Идеята за проучването LEAP идва от наблюдението, че в Израел, където традиционно фъстъци се включват като част от лека закуска още от 4-месечна възраст,  има много нисък процент на деца с алергии към фъстъци.

Благодарение на това проучване и други изследвания в тази област, в много държави към момента се препоръчва храните топ-алергени да бъдат веведени между 6 и 12 месеца в хода на нормалното захранване. За децата от рискови група дори се насърчава ранно захранване между 4 и 6 месец, като това трябва да стане под ръководството на лекар.

Веднъж въведени, алергените е добре да се включват редовно в менюто на детето (поне 1-2 пъти седмично), за да се поддържа толерантността към тях.

захранване - ядки

Как да захраним с ядки?

Както при всички алергени, най-добре е захранването да стане на закуска или обяд, за да можете да наблюдавате за всякакви реакции през остатъка от деня.

Започнете с много малко количество, около 1/4 чаена лъжичка и постепенно увеличете количеството до около 2 чаени лъжички, ако бебето ги понася.

Никога не търкайте храна върху кожата на вашето бебе като начин за тестване за хранителна алергия. Това няма да помогне за идентифициране на хранителна алергия и дори може да увеличи риска от развитие на алергия.

Тъй като всяка ядка е различна и съдържа различни протеини, е напълно възможно детето да прояви реакция към един вид ядки, но да толерира други. Поради тази причина захранването с всеки вид ядка трябва да стане поотделно, като за всяка се изкачва по 3 дни и не се въвеждат нови храни. Същото важи и за семената.

Ядките/семената, които вече сте въвели може да предалгате под формата на смесен тахан/ядковото масло или да направите микс, да го смелите и да го добавите към каши/пюрета. Това е по-лесно, отколкото да се опитвате да включвате всяка ядка в менюто поотделно.

Бележка за фъстъците

Във Великобритания и САЩ, където фъстъченото масло или по-точно филия с фъстъчено масло е популярна детска закуска, се препоръчва фъстъците да са сред първите въведени алергени. У нас фъстъченото масло далеч не е толкова популярно и в много домакинства не се използва въобще. Фъсътъците са сред културите, които често завъждат мухълни спори и поради тази причина не са най-добрата храна за бебета. Затова, ако фъстъчените храни не са обичайна храна за вашето семейство, отложете захранването с фъстъци за по-близък до годинката момент.

Бебета с висок риск от алергия към ядки  

Ако вашето бебе има тежка екзема или съществуваща хранителна алергия (например АКБМ), се счита, че то е изложено на висок риск от други хранителни алергии. Ако случаят е такъв, говорете с лекар, запознат с проучването LEAP  и обсъдете с него как да въведете алергените. Теоретично в този случай се счита, че ранното захранване има протективен ефект.

Как да захраним с ядки при класическо захранване?

Лесно е да добавите всяко масло от ядки или семена към почти всяко пюре или каша, които вашето бебе предпочита. Ето няколко идеи:

 • Кисело мляко
 • Бананово пюре
 • Ябълково пюре
 • Овесена каша
 • Пюре от сладки картофи
 • Пюре от броколи
 • Пюре от ябълка, морков + сладък картоф

захранване - ядки

Как да захраним с ядки при ЗВБ?

Ако следвате захранване водено от бебето, има много начини да предложите ядки по удобен за хващане начин. Ето няколко:

 • Бебешки хрупанки на основата на ядки
 • Паста, овкусена с песто (ако правите пестото у дома, можете да променяте кои ядки или семена използвате като основа)
 • Хляб, нарязан на лентички и тънко намазан с ядково масло
 • Ситно смлени ядки, поръсени върху парченца банан, авокадо или печени сладки картофи
 • Банан, авокадо или сладък картоф, тънко намазани с ядково масло
 • Фино смлени ядки, добавени към брашното за бананови палачинки или домашни бебешки бисквити

захранване - ядки - ЗВБ

Как да разберем дали бебето е алергично към ядки?

Алергичната реакция може да включва един или няколко симптома. Някои реакции се появяват бързо и лесно се забелязват. Сред тях са:

 • Подуване на лицето
 • Сърбежи
 • Хрема
 • Повръщане

Други може да се проявят със закъснение и да са по-малко забележими като:

 • Обостряне на екзема
 • Рефлукс
 • Слаб растеж
 • Диария или запек

Обикновено при деца, които са алергични към фъстъци или други ядки, се наблюдава само лека реакция. Въпреки това, фъстъците и ядките (особено кашуто) са честа причина за анафилаксия.

Анафилаксията е най-тежката форма на алергична реакция, която засяга дишането и/или кръвообращението на човека и е животозастрашаваща. Следните симптоми показват, че детето ви има анафилактична реакция:

 • Затруднено дишане и/или шумно дишане
 • Хрипове или упорита кашлица
 • Подуване на езика
 • Подуване и/или стягане в гърлото
 • Труден говор или дрезгав глас
 • Загуба на съзнание или колапс
 • Пребледняване и отпуснатост (бебета/малки деца)

Какво да направим, ако бебето има реакция?

Първият път, когато вашето бебе има лека или умерена реакция към ядки, заведете го при личния лекар. Лекарят ще потвърди дали детето ви е имало алергична реакция и ще ви посъветва какво да правите следващия път, когато възникне реакция. Може да ви насочи към алерголог, ако прецени, че е необходимо.

Незабавно се обадете в бърза помощ, ако детето има признаци на тежка алергична реакция (анафилаксия), като затруднено/шумно дишане или  стане бледо и отпуснато, или има подуване на езика.

Успокоителен факт е, че при провеждането на проучването LEAP, нито едно от ранно захранените бебета не е проявило тежка алергична реакция. Ако все пак се страхувате, може да обсъдите с вашия лекар възможността, захранването да стане в неговия кабинет или да ви изпише адреналинова писалка, която да приложете при нужда у дома.

Когато има налице проявена реакция (лека или тежка), най-добрият подход е алергенът да се избягва напълно! Понякога дори само следи от фъстъци и ядки могат да причинят симптоми, така че са необходими щателни мерки за безопасност на храните, за да се избегне кръстосано замърсяване. Четете внимателно етикетите на храните! Производителите са длъжни да вписват топ алергените, дори ако само следи то тях са налични в продукта.

Ако детето ви е в ясла или детска градина, информирайте персонала на детското заведение за алергията на детето. Съобщете и на всички членове на семейството и приятели, които понякога се грижат за вашето дете.

Защо да не избягваме ядките, ако не е необходимо?

Страхът от горните реакции е причина много родители да не дават ядки на децата си „за всеки случай“. Както стана ясно, отлагането не води до по-нисък от риск от алергия, а по-скоро до обратното.

Ядките са много питателна храна, съдържаща сериозен набор от хранителни вещества, включително протеини, въглехидрати, здравословни мононенаситени мазнини, желязо, витамини от група В и витамин Е. Тези хранителни вещества са особено важни в ранна детска възраст, когато нуждите от хранителни вещества са високи.

Затова изключването им от менюто на детето е ненужно, освен в случаите на проявена алергия.

Как да намалим риска от задавяне?

Ядките представялват и сериозен риск от задавяне, така че е важно да се предлагат на бебета и малки деца по безопасен начин. Цели ядки, парчета ядки и топчета от гъсто ядково масло не бива да се дават на деца под 4 години, а според някои източници е добре да се изчака и до 5 години.  През този период може да се използват смлени ядки или тънко намазано ядково масло.

захранване - ядки

 

Източници:

LEAP Study

https://preventallergies.org.au/

University Hospital Southampton 

American Academy of Pediatrics

American Academy of Allergy Asthma & Immunology 

 

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.