Захранване

Какво е важно да знаете за бебешките паучове

Само допреди няколко години бебешките паучове не бяха познати, но днес са сред най-купуваните бебешки храни.

Майките споделят, че ги харесват, защото са:

 • удобни
 • бебето не се цапа
 • повечето бебета ги харесват
 • дори бебета, които отказват други захранващи храни, приемат паучове

Всичко това щеше да е добре, ако нямаше няколко проблема:

 • Паучовете лишават бебето от досег с храната, което е много важно за развитие на вкусовите му възприятия и хранителни умения.
 • Паучовете съдържат само гладко пасирани храни, които са подходящи за първите 2-3 седмици на захранването и пречат на развитието на дъвкателни умения след това.
 • Паучовете съдържат основно плодове и са много сладки, което е сред водещите причини бебетата да ги харесват, но това им пречи да приемат други вкусове.

Изреждайки горните недостатъци, не искам да убеждавам някоя майка да не ползва изобщо паучове. Още по-малко да насаждам чувство на вина, ако вече ползвате такива. Искам само да обърна внимание, защо прекомерната им употреба не е желателна и да ви дам няколко идеи как може да ги подбирате и поднасяте, за да минимизирате горните недостатъци!

Ще започна с малко по-подробно обяснение на слабостите на храната в пауч.

Липса на досег с храната при хранене

Неведнъж в предишни публикации е ставало дума, че бебетата опознават света около себе си (включитлено храната!) чрез допир. За тях е важно да пипнат, да смачкат, да намажат, да помиришат, да пъхнат в уста. Всичко това е свързано с цапане, което паучът спестява, но в същото време лишава бебето от възможността да опознае и научи повече за храната, която яде.

Нещо повече! Храната в пауч няма аромат или ако има, той не може да бъде усетен. Когато сме лишени от обоняние, ние не усещаме добре вкуса на храната, тъй като част от вкусовите рецептори в устата ни се активират чрез обонянието. По време на първата covid-19 вълна преди няколко години, когато вирусът протичаше с временна загуба на обоняние, много хора се оплакваха, че не усещат вкуса на храната. Именно това е причината. И именно това се случва, когато храната е напъхана в пауч и ароматът й е скрит.

Еднообразна гладка и рядка текстура

За да може да излзиа през тесния отвор на пауча, храната трябва да е идеално гладка и сравнително рядка. Подобна текстура може да е подходяща за първите седмици на захранването, но е много важно щом бебето свикне с нея, да се премине към следващата. Бързото преминаване през текстурите и предлагането на храна на парчета най-късно в периода между 8 и 10 месеца, е подход, който насърчава самостоятелното хранене и сравнително лесното приобщаване на детето към семейното хранене (в периода между 1 и 2 години). Обратно, дългото предлагане на само пасирана храна може много да забави този процес и да ви принуди дълго време да предлагате на детето си само специална пасирана храна.

Високо съдържание на захар

Повечето паучове са изцяло или предимно плодови. Плодовете са чудесна храна, богата на витамини и антиоксиданти. Когато плодовете се пюрират обаче, се случват няколко неща:

 1. Пулпата, клетките и захарта в плода се разграждат и стават по-лесно достъпни по време на храносмилането и усвояването.
 2. Храната става по-сладка – например пюрираната ябълка обикновено е по-сладка от цялата ябълка, защото захарите са по-достъпни и можете да ги усетите по-лесно на езика си.

Паучовете често съдържат няколко порции плодове – повече, отколкото бебето обикновено може да изяде наведнъж, ако бъдат предложени под формата на цели плодове. Някои може да смятат това за добре, но в действителност не е, защото така бебето поема по-голямо количество плодова захар.  Всички знаем, че бебетата развиват хранителни и вкусови предпочитания още в началото на захранването, и че всъщност се раждат с предпочитание към по-сладки вкусове. Ето защо вместо да подсилваме това предпочитание, като им предлагаме предимно сладки храни, е добре да им дадем възможност да свикнат и приемат и останалите вкусове, като им осигуряваме разнообразие.

Въпреки това не е необходимо да се отказвате напълно от паучовете, но има няколко неща, за които да внимавате при избора им.

За какво да внимавате при избор на паучове?

Изберете такива, които не са само на плодова основа – това може да помогне за намаляване на сладостта и също така да въведе повече разнообразие от вкусове. Макар и много рядко на пазара се откриват и изцяло зеленчукови паучове, както и такива, които съдържат смес от плодове и зеленчуци.

Не се подвеждайте по твърденията „напълно естествени“ или „без добавена захар“. Не забравяйте, че макар да не съдържат „добавена захар“, пасираните плодове са с много високо съдържание на естествени захари.

Не предлагайте пауча директно, а изсипете съдържание и опитайте някой от следните начини за поднасяне:

 • Намажете върху подходящ хляб
 • Предложете като дип с нарязани зеленчуци
 • Объркайте сварена паста със съдържанието на зеленчуков пауч
 • Разбъркайте в кисело мляко
 • Предложете в комбинация с храни за ядене с ръчички, така че бебето ви да ги вижда заедно и да опитва храни с различни текстури
 • Предлагайте повече домашни храни с различни вкусове и текстури и оставате паучовете за употреба само от време на време

В крайна сметка не е необходимо да се отказвате от паучовете, ако сте свикнали с тях, но може да ги използвате по начин, който не пречи на бебето ви да развива вкусови предпочитания, хранителни умения и връзката си храната.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.