Захранване

Хранене при никнене на зъбки

Както с много други неща, периодът на изникване на зъбките варира при различните бебета. Варират и симптомите. Генерално обаче най-интензивният период на растеж е между 10 и 24 месеца. И много често този период е съпроводен с известен дискмофорт, който повлиява съня, настроението и апетита на бебето.

Когато сте подготвени и имате реалистични очаквания за този период, може да направите храненето по-лесно и за вас, и за вашето бебе.

Кога поникват зъбките?

Точното време може да варира. При някои бебета първото зъбче може да изникне по-рано, при други по-късно. Най-общо обаче е прието да очаквате централните и страничните резци, кучешките зъби и първите кътници да се появят между 10-ти и 24-ти месец.

На инфографиката по-долу може да видите по-детайлна времева рамка за появата на всяко зъбче, като тя също е ориентировъчна.

поникване-на-зъбки

Зъбчетата могат да се появяват едно по едно или по две наведнъж. Понякога е възможно дори 3-4 зъбчета да пробият заедно, което прави процесът по-кратък, но много по-дискомфортен за малкото човече.

Както знаете, това са млечни зъбки, които след няколко години ще се сменят с постоянни. Въпреки че този момент сега изглежда много далечен, времето минава бързо. Само за да имате идея, вижте и кога ориентировачно се очаква да се сменят млечните зъбки.

смяна-на-зъбки

Сега се връщаме в при поникването и как то се отразя на мъничетата.

Как поникването на зъбките се отразява на бебето?

Поникването на зъбките обикновено е съпроводено с най-различни симптоми като степента им на изразеност е различна при различните бебета. Нормално е, докато избиват зъбките детето да е нервно и раздразнително, да се буди повече нощем, да има по-обилно слюноотделяне, да опитва да слага различни предмети в устата си, за да чеше венците. По-рядко, но не напълно необичайно, е детето да има повишена температура и дори хрема в резултат на поникването на зъбките.

симптоми-при-поникване-на-зъбки

Един от най-честите симптоми, съпровождащи този процес, е намаленият апетит. Някои бебета отказват напълно захранващи храни и търсят само мляко. Други хапват по-малко количество, по-придирчиви са, предпочитат по- меки текстури и по-студени храни.

Всичко това е напълно нормално! Приемете, че това е период, през който вашето бебе преминава, и когато дискмофртът отмине, ще се върне и апетитът. Не спирайте да му предлагате захранващи храни, но не настоявайте, ако хапва по-малко или отказва напълно. Ако се опитвате да го храните насила обаче, може да изгради негативна асоциация с храненето и то да продължи да е трудно, дори след като дискомфорта от зъбките отшуми.

Какво още може правите?

Придържайте се към обичайната рутина на хранене и предлагайте разнообразие. Наблегнете на меки храни и по-хомогенни текстури.

Предлагайте редовно успокояващи храни  като мляко/кърма, пюрета, студени плодове и зеленчуци. Студените храни успокояват подутите бебешки венци. Затова през периодите на интензивно пробиване на зъбките храни като студена краставица или диня са по-предпочитани. Ако бебето е по-малко и още няма достатъчно опит с храни за ядене с ръчички, може да предлагате замразен парчета плод в мрежичка. За по-големите на 12+ месеца може да приготвяте различни замразено плодови и/или зеленчукови близалки.

Една чудесна идея за периода на растеж на зъбките, подходяща за почти всяка възраст, е киселото мляко, замразено на копчета (в синята чиния на инфографиката по-долу). За да го приготвите, е необходимо да смесите пълномаслено кисело мляко с пасиран плод или плодово пюре. Прехвърлете сместа в сладкарски пош и в тава, застлана с хартия за печене, шприцовайте малки копчета от плодовото мляко. Приберете тавата в камерата на хладилника, за да стегнат.

Тези млечни копчета са цветни и вкусни, подходящи за хапване с ръчички, охлаждат дразнещите венци, а най-хубавото е, че се разтапят в устата и не се свързват с риск от задавяне.

успокояващи-храни

За финал, припомням ви, че грижата за хигиената на зъбките започва с поникването на първото зъбче, така че още от този момент е важно да се снабдите с подходяща бебешка четка за зъби и да почиствате редовно. Ако сте пропуснали, непременно вижте и публикацията “Как да научим бебето да дъвче”, за да помогнете на вашето мъниче да не пропусне развитието на важни дъвкателни умения.

 

https://www.magipashova.com/product/po-zdravi-bebeta-dnevnik/

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.