Детско хранене

5 причини детето да е винаги гладно

Последните публикации в сайта са посветени на трудностите с храненето и на онези малчугани, които хапват малко количество и малко храни. Има обаче и една друга група деца (макар и значително по-малка!), които поставят друго предизвикателство пред родителите си: непрекъснато търсят храна!

Ако твоето дете е от вторите, прочети докрая, за да разбереш:

 • Кои са 5-те най-чести причини едно дете да се чувства все гладно?
 • Как да се държите, когато малчуганът отново иска храна малко след като е ял?
 • От колко храна се нуждае едно дете и може ли да преяде?

В началото правя уговорка, че ако в апетита на детето е настъпила чувствителна промяна – нагоре или надолу – е добре първо да се консултирате с неговия педиатър, за да сте сигурни, че всичко е наред. Но ако приемем, че педиатърът не вижда нищо обезпокоително, тогава нека да видим които са най-често срещаните причини за непрекъсното похапване.

 1. Детето няма режим на хранене

Както за съня, така и за храненето, режимът е от изключително значение. Малките деца имат нужда от 4-кратно или 5-кратно хранене т.е. 3 основни хранения (закуска, обяд и вечеря) с една или две подкрепящи закуски. В интервалите между отделните хранения, които могат да варират между 2 и 3 часа е важно детето да не приема друго освен вода. Ако детето няма режим и му е позволено да яде по всяко време, то няма възможност да опознае собственото си тяло и да разпознава сигналите за глад и ситост. Обикновено тези деца хапват малко на основните хранения и наблягат на по-малко засищащи храни между отделните хранения.

Какво да направите: Уверете се, че детето ви има режим. Ако няма, опитайте да създадете такъв. Когато детето търси храна между отделните хранения, обяснете спокойно, но твърдо, че „кухнята е затворена“. Опитайте да отвлечете вниманието му с игра или друго увлекателно занимание.

 1. Храната на детето не е достатъчно засищаща

Децата имат слабост към по-въглехидратни храни. Когато те са на основата на рафинирано брашно (бял хляб, тестени изделия с бяло брашно, сладкиши), хранителната им стойност не е особена висока. Това означава, че дори веднага след като ги изяде, детето ви може да остане гладно. За жалост дори в детските градини закуските често пъти са такива. Например филия с халва за следобедна закуска? Нормално е до час след подобна празна въглехидратна бомба детето да е гладно отново.

Какво да направите: Уверете се, че храненията включват засищащи храни, като протеини и богати на фибри пълнозърнести храни,  плодове и зеленчуци. Това се отнася както за основните хранения, така и за подкрепящите закуски. Сладкишите и по-малко засищащите храни са допустими от време на време, но по изключение. Ето идеи за 10 закуски, които ще държат децата сити.

 1. Детето преминава през растежен скок

Апетитът на децата варира изключително много. Може да се променя от седмица на седмица и дори от ден на ден. Възможно е детето да яде много малко един ден и да търси много храна на следващия. Когато преминават през растежен скок, апетитът рязко се повишава и може да остане така няколко дни. Добрата новина? Това е напълно нормално.

Какво да направите: По време на тези растежни скокове осигурете на детето пълноценна и засищаща храна. Уверете се, че кухнята ви е заредена със здравословни, лесни опции като ядково масло, крема сирене, хумус, авокадо и пълнозърнести храни. Така гладните деца могат да посягат към питателна и полезна храна вместо към чипс или сладкиши.

 1. Детето яде от скука или търси внимание

Емоционалното хранене не е само за възрастни. Понякога за едно дете: „Гладен съм“ може да означава: „Отегчен съм“, „Разсторен съм“, Нервен съм“ или просто „Скучно ми е“. Искането на храна е и начин да привлечем вниманието на мама и татко. Малчуганите лесно научават, че по време на хранене вниманието на възрастните е съсредоточено върху тях и когато усещат, че не получават достатъчно, са в състояние да си го търсят по не съвсем здравословен и осъзнат начин.

Какво да направите: Започнете да говорите с детето си за глада, ситостта и колко е важно да слушаме коремчето си. Рисувайте си коремче с личице – усмихнато, когато е сито и тъжно, когато е гладно. Когато детето търси храна извън часовете за хранене, питайте го как се чувства коремчето му. Опитайте да разберете от какво наистина има нужда детето – игра, книжка, прегръдка?

 1. Детето бърка жаждата с глад

Не е необичайно децата да бъркат усещането за жажда с глад. Децата често са толкова увлечени от играта, че забравят да пият вода. Това, особено в горещо време, може да им създаде усещане за дискомфорт, което те да бъркат с глад.

Какво да направите: Осигурете специално шише с вода или чаша за детето си и се уверете, че ги държите пълни през целия ден. И обяснете на децата си, че понякога жаждата може да се почувства като глад. Ако наистина са гладни, добре е да сервирате здравословна закуска, но е умно да проверите и за жаждата.

От колко храна се нужда едно дете

След първата годинка на бебето растежът се забавя – както и апетитът им. Бебетата се нуждаят от средно 100 калории на килограм от теглото си, докато при малките деца потребеността е средно 80 калории на килограм. (Източник)

За децата между 1 и 5 години е препоръчително ежедновното им меню да съдържа представители на 5-те основни хранителни групи (Източник) (Източник):

 • плодове и зеленчуци
 • протеини (месо, риба, яйца, бобови)
 • нишестени въглехидрати (зърнени, картофи)
 • млечни храни

Добре е всяко хранене, включително подкрепящите закуски, да съдържат представител на поне две от тези групи.

Ако покривате този минимум, значи нямате основния за тревога, че нещо липсва в менюто на детето.

Възможно ли е обаче то да преяде? Въпреки че се счита, че децата имат добър вграден модулатор на апетита, е възможно това да се случи, ако е на лице някоя от горните 5 причини. Системното преяждане в ранна детска възраст е свързано с повишен риск от наднормено тегло, затлъстяване, метаболитен синдром и дори диабет в по-късна възраст.

За да избегнете тези рискове, уверете се, че:

 • детето има режим на хранене
 • кухнята е „затворена“ извън часовете за хранене
 • основните хранения и закуски включват представители на основните хранителни групи
 • сладките и пакетирани храни с ниска хранителна стойнсот са по-скоро изключение, а не ежедневие

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.