Захранване

Защо пълзенето е важно за храненето

Неотдавна американският Център за контрол и превенция на заболяванията премахна пълзенето като отделен етап за проследяване развитието на бебето.

Много специалисти по ранно детско развитие включително ерготерапевти и хранителни терапевти, не са съгласни с подобно неглижиране на пълзенето и обръщат внимание на родителите да не го подценяват.

В тази публикация ще поговорим защо пълзенето е важно за развитието на бебето и каква е връзката му с храненето. Ще обясня и защо някои бебета пропускат пълзенето и как да помогнете на вашето бебе да усвои това наистина ценно умение.

Защо пълзенето е важно?

Пълзенето е преходен етап между самостоятелното седене и прохождането. Очаква се бебето да започне да пълзи на четири крака между 8 и 10 месец. Ползите от това умение са много, но по-специално ще се спрем на 5 от тях.

1. Пълзенето осигурява стабилност и заякване

Когато бебето пълзи, то използва мускулите на врата, за да подържат главата; мускулите на раменете, за да се оттласква от земята; мускулите на корема, както и мускулите на бедрата, за да движи краката. Всички тези мускули укрепват и заякват в резултат на пълзенето.

На свой ред всички тези мускули участват при храненето като осигуряват посторална стабилност. Това е умението да държим торса изправен и главата стабилна в седнало положение. Посторалната стабилност е ключова за храненето, защото позволява на детето да седи стабилно в столчето за хранене и намалява риска от задавяне.

2. Пълзенето помага за развитие на фината моторика

Пълзенето подпомага не само грубата, но и фината моторика. Когато детето се опира на длани, то използва и разтяга малките мускули по тях. Палмарните мускули са необходими за усъвършенстване на фината моторика и по-късно участват при рисуване, писане на ръка, взимане на малки обекти.

Същите мускули са необходими при самостоятелното хранене с ръце и при употребата на прибори за хранене като лъжица, вилица и нож.

  1. Пълзенето развива бинокулярното зрение

Бинокулярното зрение определя синхронната работа на очите, за да произведат триизмерно възприятие за света. То позволява по-фин контрол на движенията и по-бързата им преценка, както и ориентира къде се намира тялото ни в пространството. При пълзенето бебето мести поглед между ръцете си и хоризонта напред, което води до развитие на бинокулярното зрение. Умението да местим поглед между чинията пред нас и по-далечни обекти е ценно и при храненето.

  1. Пълзенето подпомага развитието на мозъка

При пълзенето се използват реципрочни движения на тялото. Най-напред движим напред левия крак и дясната ръка, а после десния крак и лявата ръка и обратно. Реципрочните движения помагат за интеграцията между лявото и дясното полукълбо на мозъка. Това взаимодействие между двете мозъчни полукълба важно за всички дейности, в които участват двете страни на тялото като обличане, тичане, плуване и разбира се хранене.

  1. Пълзенето е важно за сензорната система

Последната, но не и по значение полза от пълзенето е свързана със сензорната система. Когато бебето пълзи, то усеща с ръцете и коленете си различни текстури – гладки, твърди, меки, гумени и т.н. Сензорната интеграция е много важна част от храненето. Някои деца отказват да опитат храни само при вида им. Други изпадат в паника, ако „изцапат“ ръцете си с мокри или лепкави храни. Това са признаци за незряла сензорна система, които отминават с времето, но могат да повлияват много негативно на връзката с храната и храненето. Дейности като пълзенето, които стимулират сензорната система, се отразяват много благоприятно общо на храненето, както и специално на възприемането на различни текстури храни.

Защо някои бебета нe пълзят

Нормално е да си зададем въпроса защо ако пълзенето е толкова важно, някои бебета го пропускат. Причините може да са различни и някои от тях включват:

  • Слаб мускулен тонус – слабата мускулатура пречи на бебето на да се оттласне от пода и да мести ръце, да движи ръце или да стегне центъра на тялото си. Тези бебета често пъти прохождат директно, защото при ходенето заключват краката си и не използват толкова силата на мускулите.
  • Зрителни проблеми – трудности с бинокулярното зрение може да доведат до пропускане на пълзенето.
  • Липса на възможност – ако бебето прекарва много време в кошара, шезлонг, проходилка или друго ограничаващо движенията средство, то може да пропусне пълзенето и директно да проходи. За малките бебета е важно да прекарват повече време на пода и да имат възможност за неограничени, но безопасни движения.
  • Трудности при обръщането – за да започне да пълзи, бебето отрябва да се обърне от седнало положение и да застане на четири крака. Някои мъничета се затрудняват с това обръщане и имат нужда от малко повече насърчаване и практика, за да го усвоят. Вижте по-долу идеи как да стимулирате бебето да започне да пълзи.

Като хранителен терапевт работя с деца, срещащи затруднения с храненето. Един от въпросите, който задавам по време на първочналното оценъчното интервю с родителите, е дали детето е пълзяло като бебе. Пропускът на този етап от развитието за мен е червена лампичка за потенциални проблеми с моториката или сензориката, респективно с храненето. Това не значи, че подобен пропуск не може да се навакса, но като цяло по-добрият вариант е пълзенето да не се пропуска.

Как да насърчим бебето да пълзи

И все пак какво да правим, ако бебето не проявява интерес към пълзенето?

Има различни начини, с които да насърчите вашето мъниче да прояви интерес към това важно умение.

Първото и основно нещо – слагайте го редовно по корем. Времето по корем е важно не само за най-малките бебета, но и за по-големите, както и за малки деца. При лежене по корем бебето надига главичка и укрепва мускулите на врата. Малкото дете пък се подпира на ръце и мускулите им заякват. Измисляйте различни игри и слагайте детето да легне по корем на пода.

Поставяйте интересни предмети на различни места, за да насърчите бебето да движи тялото си по различен начин, да се обръща и завърта, за да ги достигне. Например седнете с бебето на пода и поставете интересна играчка от дясно на краката си. После я преместете от ляво. След това я вдигнете върху ниска салонна масичка или дивана. Всичко това ще стимулира бебето ви да намира начини да се обръща и придвижва в пространството.

Използвайте търкалящи се играчки – топка, кола, нещо друго на колела. Когато бебето е на земята и играчката се отдалечи от него, то ще търси начин да я последва. Това може да го стимулира да пълзи.

Сензорните игри, за които може да прочетете на много места, също са нещо много полезно за бебето, което ще насърчи не само пълзенето, но и ще улесни приема на храни с различни текстури. Те са задължителен елемент в хранителната терапия, когато работим дете, реагиращо негативно на вида, цвета, допира или текстурата на храната.

За финал, ако бебето ви още няма годинка, обърнете внимание на пълзенето и не спирайте да го насърчавате, за да усвои и практикува това ценно умение. Aко сте с по-голямо дете, което среща затруднения с груба или фина моторика, с храненето или обличането, помнете, че никога не е късно да извлечете ползи от пълзенето! Измислете подходящи за възрастта игри, включващи пълзене. Например промушване през сгъваем тунел, какъвто може да намерите в големите магазини за играчки. Домашна игра за предвижване през различни препятствия, които включват пълзене. Отбележете две далечни точки на пода и дадете на детето плюшена играчка, която да стисне между братичката и гърдите си. Играта е стигне до другата точка с пълзене, без да изпуска играчката. Ако имате две деца, може да се получи забавно състезание. Всичко това ще стимулира и по-голямото дете да пълзи, а ако го правите редовно, очаквайте позитивна промяна не само в моториката и способностите на хранене, но и по отношение на когнитивните възможности на детето.

При затруднения с храненето на бебето или малкото дете и нужда от индивидуален подход, може да разгледате възможностите за индивидуални консултации тук. В книгата “По-здрави деца” ще намерите информация за важните етапи на разивитие, през които преминават малчуганите между 1 и 5 години и как всеки от тях може да повлияе на храненето.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.