Детско хранене, Трудности с храненето

9 стъпки, с които да подобрите храненето на вашето дете

Храненията с деца не винаги вървят гладко. Малчуганите минават през различни емоционални състояния. Често бързат да станат от масата. Не винаги одобряват предложената храна. В тази публикация ще откриете 9 начина, с които гарантирано ще подобрите храненето на детето и ще направите семейните хранения по-спокойни и приятни за всички.

1 стъпка: Не оказвайте натиск

Всеки опит от страна на родителя да убеди детето да хапне още малко може да бъде възприет от него като натиск. Натискът се преживява като стрес и покачва нивата на стресогенните хормони. Те на свой ред потискат апетита. Така колкото повече се опитвате да убедите да хапне още, толкова повече то губи апетит. Получава се омагьосан кръг.

Спокойствието и позитивната атмосфера са много важни за успешното протичане на храненето. Старайте се да ги осигурите като следвате принципа, че родителят решава какво и колко да предложи, а детето решава какво и колко да изяде.

2 стъпка: Установете рутина

Режимът и рутината помагат както за добрия сън, така и за успешното хранене. Малките деца се нуждаят от 3 основни и 1-2 подкрепящи хранения, разпределени в интервали от 2.5 – 3 часа. Във всяко от тези хранения включете полезни храни и представители на поне 2-3 от основните хранителни групи (протеини, сложни въглехидрати, зеленчуци/плодове, млечни).

Така дори децата да хапнат по-малко на отделно хранене и дори да го пропуснат, имат достатъчно възможности за наваксване през деня. В тези случаи избягвайте изкушението да предлагате нещо за похапване скоро след основно хранене. По отношение на рутината най-важно е спазването на интервалите, а не хранене в точни часове.

3 стъпка: Хранете се на масата

Сервирайте всяко основно и подкрепящо хранене на маса. Това затвърждава усещането за рутина, както и значението на храненето. Допълнително, при малките деца храненето на маса е най-безопасно. Практиката да похапват в движение, докато играят или са детската площадка крие повишен риск от задавяне и е добре да се избягва.

Всяко хранене е възможност за децата да придобиват и затвърждават нови хранителни умения. За да се случва това обаче, е важно вниманието на детето да бъде върху храната, а не да бъде ангажирано с други занимания.

4 стъпка. Хранете се заедно

Всяко хранене за детето е възможност да учи. Да усвоява нови хранителни умения. Да взаимодейства с нови храни.

Най-ефективните начини за учене са чрез демонстрация, наблюдение и подражаване. Ето защо, когато семейството е заедно около масата, детето може да вижда какво правят мама и тате, как се хранят, как боравят с приборите и с храната. Всичко това води до редица доказани ползи, сред които:

  • Бебета, които се хранят с родителите си, се научават да се хранят самостоятелно по-рано.
  • Децата, участващи в семейни хранения, ядат повече зеленчуци. Когато всички са на масата, цялото семейство прави по-здравословни хранителни избори. (източник)
  • Семейните хранения подпомагат емоционалния баланс и на децата и на родителите. (източник)
  • Разговорите по време на семейно хранене обогатяват речниковия запас на децата повече от четенето, защото чуват нови думи от родителите си и се научават да разказват истории за деня си. (източник)
  • Семейните хранения сближават братята и сестрите в семейството.
  • Тийнейджърите, израснали с повече семейни хранения, са в по-малка степен застрашени от злоупотреба с алкохол и наркотични вещества и по-малко податливи на негативно влияние от връстниците си. (източник)
  • Пет семейни хранения седмично подпомагат развитието на мозъчни невронни връзки и водят до по-високи оценки в училище. (източник)

ВНИМАНИЕ: Семейно хранене не е ядене с близките пред телевизора! Това е свързване и общуване около маса, на която има сервирана храна!

5 стъпка: Давайте пример

Родителският пример е много важен за всяко дете. Децата не следват това, което им казваме да правят, а това, което ни виждат, че правим. Ако мама и татко не хапват зеленчуци, ще бъде трудно да убедят детето да ги харесва, защото са полезни.

По време на хранене избягвайте да слагате негативни етикети на храните, ако нещо не ви допада. Например не казвайте: „еди какво си не ми харесва“, „това няма да го ям“, „не обичам броколи“ и т.н. Това са послания, които децата директно попиват и повтарят.

Опитайте да се храните максимално разнообразно. За детето е важно да вижда, че мама и татко хапват различни храни и че това е ок.

6 стъпка: Не предлагайте алтернативи

Предлагането на алтернатива или спасително хранене е една от най-непродуктивните практики, защото детето научава, че винаги може да откаже предложената храна и да настоява за своята любима. Сервирането само на любими храни води до липса на разнообразие, ограничено хранене и риск от хранителни дефицити.

От науката знаем, че децата се нуждаят от поне 10 опитвания на дена храна/вкус, за да я приемат и харесат. Ако винаги им предлагаме само любимите им храни, тя няма да опитат нови неща и да имат възможността да ги харесат.

Нещо повече когато едно дете яде продължително време едни и същи храни, то се насища на тях и започва да ги отказва. Това явление е известно в хранителната терапия като food jags (хранително пресищане). Ако дълго време детето е яло само 2-3 любими храни, отпадането на дори една от хранителният му репертоар може да има сериозни негативни последици.

7 стъпка: Включвайте предпочитана храна

За да не стигате до нуждата от алтернативи, планирайте менюто така, че на масата да има поне 2-3 неща. Следете едно от тях да е храна, която детето е склонно да яде в поне 50% от случаите. Останалите 2 може да не са сред любимите му, но са възможност детето да взаимодейства и да се придвижи на горе по Стълбата на храненето за тези храни.

Може да включите и детето в планирането на менюто. Дайте му възможност то да избере една от храните, които ще включите в съответното хранене. Когато е възможност, пригответе нещо заедно. Децата са по-склонни да пробват храни, в чиито готвене са участвали.

8 стъпка: Залагайте на разнообразие

Опитайте се да не повтаряте една храна в рамките 2 дни. Това е най-сигурният начин да избегнете риска от хранително пренасищане.

Изберете разнообразието и не се притеснявайте да включите в менюто храни, които знаете, че детето не яде. Единственият начин да започне да го прави, е като взаимодейства с тях – вижда ги на масата, допуска ги в чинията си, склонно е да ги пипне, помирише, а с последствие да опита и започне да яде. Вижте повече в публикацията „Стълба на храненето“.

9 стъпка: Не използвайте екрани

Разсейващите механизми като телевизор, телефон, таблет или дори книжка, които детето гледа захласнато, докато някой друг изсипва храна в устата му, няма да му помогнат да се научи да се храни по-добре и с повече охота. Те са краткосрочно решение с дългосрочен негативен резултат. При храненето с екран детето е пасивен участник, който не взаимодейства с храната и не развива нови хранителни умения. За практически насоки как да махнете екрана от масата, вижте публикацията “Как да научим детето да се храни без екран”.

 

Храненето на малките деца не е само приемане на калории и хранителни вещества, но и възможност за тях да приемат нови храни и нови вкусове, да развият или усъвършенстват хранителни и дъвкателни умения, да изградят позитивна асоциация с храната и храненето, да развият полезни хранителни навици. Горните 9 стъпки ще ви помогнат много за постигането на тези цели. Още подробности за тях, както и много други полезни и практични съвети за храненето на деца от 1 до 5 години ще откриете в книгата „По-здрави деца“.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.