Детско хранене, Трудности с храненето

ТЕСТ: Храни ли се добре твоето дете

Как се храни детето ви? Нужно ли е да се притеснявате? Направете този кратък тест и вижте в коя категория попада вашето дете!

Мислите ли, че детето ви е злоядо? Изглежда всеки има своя собствена дефиниция за това какво значи злоядство. В някои случаи едно дете може да бъде етикирано като „злоядо“, без то да е в действителност такова, а само да минава през етап на по-избирателно хранене. В други случаи детето може да има много стеснен хранителен репертоар и храненето му да е свързано с много стрес за него самото и за родителите му.

Мнозина смятат, че няма дете, което да не може да яде. Родителите често чуват съвети от типа: „Остави го гладно и ще поряде“. Като сертифициран хранителен терапевт, знам, че нещата не са толкова прости!

Т.нар. „злоядство“ е спектър от типове хранителни поведения. Някои от тях са безобидни, свързани с етапи от израстването или лични предпочитания/характерови особености на детето. Това са децата от категории Тип 1 и Тип 2 в теста по-долу.

Други обаче имат в основата си здравословен проблем, хранителен дефицит, липса на хранителни или дъвкателни умения, сензорни проблеми или поведенческо разстройство – все неща, които няма да се оправят с „оставете го гладува“ или с „като тръгне на градина/училище ще прояде“. Това са децата от категории Тип 4 и в някои случаи Тип 3. Тези деца имат нужда от терапевтична помощ, която понякога включва обединените усилилия на лекар, хранителен терапевт, логопед и психолог.

Ако имате съмнения, че детето ви не се храни достатъчно добре, направете теста по-долу и вижте в коя категория попада неговия тип поведение. Така ще знаете дали наистина имате проблем с храненето и ако да какви мерки да вземете за преодоляването му, защото всяка форма на злоядство може да бъде преодоляна с правилния подход.

Тест: Какъв тип хранене има твоето дете

Този тест е специално предназначен за малки деца на възраст от 15 месеца до 10-11 години. Въпреки това той може да се приложи и за по-големи деца, и дори за  възрастни.

За да направите теста, прочетете и отговорете на въпросите по-долу. Всеки път, когато отговорите с „да“, си давайте оценка 1. Всеки път, когато отговорите с „не“, си давайте оценка 0. Така, ако отговорите с „да“ на 5 въпроса и с „не“ на останалите 13 въпроса, общият ви резултат от теста ще е 5.

Веднага след теста ще намерите тълкуване на категорията, която отговоря на събраните точки.

Въпрос #1: Детето ви яде ли по-малко от 30 различни храни?

Въпрос #2: Детето ви яде ли по-малко от 20 различни храни?

Въпрос #3: Детето ви яде ли по-малко от 10 различни храни?

Въпрос #4: Отказва ли да яде всякакви зеленчуци?

Въпрос #5: Отказва ли да яде месо?

Въпрос #6: Отказва ли да яде всякакви плодове?

Въпрос #7: (Само за деца над 2 години!): Налага ли се вие да ги храните?

Въпрос #8: Необходимо ли е да използвате телевизор, таблет или друго устройство, за да ги нахраните.

Въпрос #9: Възможно ли е детето да започне да се дави, плаче или да повърне, ако го помолите да опита нова храна (или я поставите в чинията му)?

Въпрос #10: Възможно ли е детето да започне да се дави, плаче или да повърне, ако само види нова храна? (например в чинията на някой друг или в ресторант)

Въпрос #11: Трудно ли е за вас да предложите на детето разнообразна храна в рамките на деня?

Въпрос #12: Склонно ли е детето ви да яде храни само с една текстура – наприемр само сухи и меки (хляб, картофи и т.н.).

Въпрос #13: Склонно ли е детето ви да яде храни само в 1-2 цвята (например бели, бежови)

Въпрос #14: Изглежда ли сякаш детето ви никога не се изнтересува от храна и никога не е гладно?

Въпрос #15: Практика ли е детето ви да яде различна храна от тази на останалото семейство?

Въпрос #16: Посещението на рождени дни и семейни събирани свързано ли е със стрес за вас и/или детето заради хранителни ограничения?

Въпрос #17: Сред предпочитаните от детето храни има ли такива, които трябва да са на точно определен бранд или да изглеждат по точно определен начин, за да ги яде и ако са различни да ги откаже?

Въпрос #18: Има ли храни, които детето ви е било склонно да яде преди, но вече не желае да опита?

Резултати от теста

Пребройте въпросите, на които сте отговорили с „да“ и оценете с 1 точка всеки от тях. Съберете броя на точките и вижте в коя категория попада вашето дете.

Тип #1: Типично хранене (0-2 точки)

Типичният за малко дете модел на хранене предполага, че то яде поне по няколко представителя от всяка оснонвна хранителна група (протеини, сложни въглехидрати, зеленчуци/плодове и млечни) и има повече от 30-40 храни, които могат да бъдат включвани в менюто му. Чудесен знак е, ако детето има  желание да опитва нови храни, дори ако само пробва, без да изяжда количество. Обичайно едно дете има нужда да опита дадена храна 12-15 пъти преди да разбере дали му харесва или не.

Също така е обичайно зеленчуците да не са най-любимата храна на децата. Това се дължи на естествено по-горчивия им вкус. Вкусовите рецептори на децата са много по-чувствителни от нашите и отнема време да се модулират така, че детето да приема еднакво всички вкусове.

За да помогнете на детето с типичен модел на хранене да продължи да се храни добре:

 • Яжте заедно като семейство и когато е възможно пазарувайте и гответе заедно.
 • Избягвайте да етикетирате храната като лоша/вредна или да принуждавате детето си да опитва нещо, което не иска.
 • Детето ви се храни добре, продължавайте повече с това, което вече правите, но винаги внимавайте за признаци на нарастваща придирчивост.

Тип #2: Избирателно хранене (3-5 точки)

Ако сте постигнали резултат в този диапазон, тогава вашето дете най-вероятно е средно придирчиво към храната, показва някои силни предпочитания и вероятно игнорира някои храни или група храни. Повечето деца преминават през етап на придирчивост/избирателно хранене между 1 и 5-годишна възраст и естествено го надрастват, стига да им се предлага разнообразна храна и да имат режим на хранене.

Децата с избирателно хранене знаят какво харесват и какво не. Те обикновено допускат около 20-30 храни в менюто си, но не са особено внимателни към марките или вида на храната, която им харесва. Обикновено не изпитват тревожност, ако в чинията им има храна, различна от любимите им. Най-често просто я игнорират.

Ако на такова дете започнете да предлагате само любимите му храни, има риск да задълбочите ситуацията и то да стане злоядо (следващата категория), за която е необходима повече намеса.

За да помогнете на детето с избирателно хранене да се храни по-добре:

 • Уверете се, че на всяко хранене има поне една от любимите му храни, но не ограничавайте предлагането само до такива.
 • Не приготвяйте за него специална храна, различна от  тази на останалата част от семейството.
 • Избягвайте да правите негативни коментари за храната и не допускайте детето ви да прави такива забележки.

Проявете търпение и го насърчавайте да опита нови храни дори само по една хапка. При натрупване на опитност се стига и до хапване на по-голямо количество. Вижте поста за Стълбата на храненето. Много идеи за този тип деца и за предпазване от злоядство ще откриете и в книгата ми „По-здрави деца“.

Тип #3: Злоядство (6-12 точки)

Злоядите деца обикновено ядат по-малко от 20 храни и могат да се разкрещят или да заплачат, ако видят нова или различна храна в чинията си.  Това поведение е много изтощително за родителите и нивата на стрес по време на хранене обикновено са високи за всички.

Тези малчугани често се хранят с точно определени храни, приготвени по точно определен начин или с пакетирани храни на точно определен бранд.  Ако и най-малкото нещо не е наред с храната или нещо им изглежда различно, те няма да я ядат.

Това е една от причините за високия стрес на родителите, които никога не знаят дали детето им ще яде.

Зад хранителното поведение на злоядите деца обикновено има причина. Тя може да е свързана с оралната моторика, липсващи хранителни или дъвкателни умения или сензорни проблеми.

За да помогнете на злоядото дете да се храни по-добре:

 • Следвайте всички съвети, изредени в предишната категория за деца с избирателно хранене.
 • Уверете се, че детето ви има режим на хранене с интервали от 3 часа между отделните хранения.
 • По време на тези 3-часови интервали не предлагайте нищо друго освен вода, за да им помогнете да регулират апетита си и огладняват, когато дойде време за хранене!
 • Ако всичко това не помогне, потърсете помощ от хранителен терапевт за преодоляване на орално-моторни или сензорни затруднения.

Тип # 4: Свръх злоядство (13 -18 точки)

Децата от тази категория приемат само няколко различни храни, които ядат ден след ден. Родителите им са принудени да предлагат едни и същи 2, 3 или 4 храни всеки ден.

Посещаването на рождени дни или други събирания, включващи храна, може да бъдат много стресиращи, защото детето или не може да понася да гледа как другите ядат различна храна, или не могат да понасят то самото да е толкова близо до други храни.

Дете от тази категория може да има ниско тегло или да изостава на ръст, защото не яде достатъчно. Възможно е да има хранителни деифицити, трудности с концентрацията и запомнянето.

Това са децата, за които съвети от типа: “Остави го гладно!” със сигурност няма да свършат работа. Изчакването проблмеът да се разреши то само себе си – също! Всъщност колкото по-дълго детето има подобен тип хранително поведение, толкова по-дълго време отнема нещата да се подобрят. Затова ранната намеса дава най-ефективен резултат.

От 1 октомври 2021 г в Международна статистическа класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето (International Classification of Disease ICD) има нов код за децата от тази категория, известeн като Pediatric Feeding Disorder (PFD) или Педиатрично хранително разстройство, което е различно от познатите хранителни разстройства като анорексия и булимия, типични за една по-късна възраст. В българската МКБ – 10 кодът също е въведен под номер F98.2 –
Разстройство на храненето в кърмаческа и детска възраст .

Иначе казано, това състояние е диагноза! И като всяка диагноза има нужда от терапия, за да бъде преодоляна.

Ако детето ви попада в категорията на свръх злоядите деца:

 • Първо, поемете дълбоко дъх и осъзнайте, че, да, детето ви има проблем, и че, да, този проблем е решим! Просто дишайте! Нещата могат да се оправят или поне значително да се подобрят!
 • Обърнете се към специалист, който специализира хранителна терапия, за да потвърди позодренията ви и да обсъдите подходяща терапия. Най-често хранителна терапия специлизират логопеди, ерготерапевти, психолози и нутриционисти/диетелози. Не рядко за да се помогне на едно дете е нужна екипната работа на 2 или 3 от изредените специалисти + лекар. Но е напълно възможно трудностите с храненето да бъдат преодолени.
 • Въоръжете се с търпение, защото се счита, че колкото време детето се е хранило по този начин, толкова време поне ще бъде нужно за терапия.

В следващия пост ще ви разкажа какво представлява хранителната терапия, разработена от д-р Кей Туми, в която съм обучена аз. Съществуват и други школи по хранителна терапия, но всички те стъпват на много сходни принципи и постановки.

Ако се нуждаете от иднидивидуална помощ, за да подобрите храненето на детето си, вижте как мога да ви помогна в меню Консултации. Полезна информация ще намерите и в книгата ми “По-здрави деца”, подходяща за деца между 1 и 5 години.

Ако вашето дете е в категория 3 или 4, може да му помогнете да преодолее хранителните си затруднения като се запишете за нашия онлайн клас “Злоядо дете”, който ще се проведе на 28 март, от 10:00ч. За повече информация и записване, вижте ТУК.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.