Детско хранене, Захранване

Плодове за бебета и малки деца

Краят на лятото и ранната есен изобилстват от сезонни плодове. Може би заради това напоследък почти всеки ден получавам въпроси в Инстаграм и в Групата ми за захранване – какви, как и по колко плодове можем да даваме на бебета и малки деца. Надявам се с този подробен пост да мога да отговоря на всички въпроси, свързани с плодовете и малчуганите.

Кога може да захраним бебето с плодове?

До неотдавна масовата практика е била бебета да се захранват с плодови пюрета и дори с плодови сокове. Бебетата имат вродено предпочитание към сладкия вкус и поради тази причина приемат плодовите пюрета по-лесно от зеленчуковите и другите твърди храни.

Днес обаче разполагаме с растящ брои научни аргументи, които подкрепят практиката за предлагане на по-разнообразни вкусове в началото на захранването, включително по-неутрални и леко горчиви вкусове. Един от популярните през последните години начини за стартиране на захранване е т.нар. veggie-led или зеленчуково захранване, при което през първата седмица от захранването се предлагат зеленчуци с леко горчив или неутрален вкус. Този метод е залегнал и в примерната схема на моя Дневник на захранването.

И все пак – кога може да предложим на бебето плодове? По-всяко време след началото на захранването може да предлагате всякакви сезонни плодове. Единственото условие, е че до към 7 – 7.5 месеца е препоръчително плодовете с изключение на банан и авокадо да минават лека термична преработка. След тази възраст меките и зрели сезонни плодове могат да се дават сурови.

Може ли да се прекали с плодовете?

Краткият отговор е, да. Плодовете са безспорно полезна храна, богата на витамини, минерали и фибри. Важно е те заедно със зеленчуците да присъстват редовно в менюто на бебетата и малките деца. Препоръчително е количеството на зеленчуците да е малко повече от това на плодовете.

Често обаче става обратното. Родителите, които ми пишат споделят, че ако бъдат оставени, децата им могат да хапнат сериозно количество плодове, но не проявяват подобен (а често пъти дори никакъв) интерес към зеленчуците. Ок ли е това? Краткият отговор тук е, не.

Нормално е малчуганите да харесват повече плодовете заради предпочитанието към сладкия вкус, за който вече стана въпрос. Нашата задача обаче е да им помогнем да започнат да приемат и харесват и другите вкусове, а това става чрез многократно предлагане и опитване.

Как да го постигнете?

Може да прилагате следните принципи:

 • Предлагайте разнообразни сезонни зеленчуци с всеки ден
 • Ако смятате, че някой ден детето ви е хапнало повече плодове, през следващите предложете малко повече зеленчуци за сметка на плодовете
 • Следете количеството предлагани зеленчуци да е малко повече от това на предлаганите плодове.
 • Водете се от сезоните и предлагайте разнообразни сезонни зеленчуци и плодове, а не целогодишно едни и същи.
 • Продължавайте да предлагате зеленчуци, които детето отказва или от които хапва много малко. Помнете, че вкусът се възпитава чрез многократно опитване. Ако редовно опитва дори по 2-3 хапки, има сериозен шанс в крайна сметка да започне да приема и хапва редовно даден зеленчук. Ако спрете да му го предлагате напълно, шансът да го прояде е нулев.
 • Следете храненето на детето да е балансирано и да включва представите ли на всички основни хранителни груби: (1) плодове и зеленчуци, (2) сложни въглехидрати (зърнени и картофи), (3) протеини и богати на желязо храни, (4) млечни храни. Ако детето хапва добре плодове, но редовно отказва храни от другите групи, това не е добре, защото може да изпадне в дефицит на ключови хранителни вещества.
 • Стремете се към БАЛАНС и РАЗНООБРАЗИЕ – тези две условия, а не количеството изядена храна са в основата на пълноценното хранене.
 • Не настоявайте детето да яде зеленчуци, ако отказва, не спирайте да предлагате и го окуражавайте да пробва.
 • Бъдете пример, който искате то да следва. Хранете се заедно колкото може по-често и му давайте възможност да гледа как избирате разнообразни храни от всички хранителни групи.

Подходящи ли са соковете и смутита за бебета и малки деца?

Ако някой през 2022 г ви съветва да си захранвате бебето с плодов сок, този човек не е чел нищо ново през последните 20 години. Помислете добре дали може да му се доверите. Предлагането на сокове на бебе е категорично отречена практика, тъй като сокът не е нищо повече от плодова захар, която не внася в организма на бебето почти никаква полезност, не помага за възпитание на вкуса и притъпява апетита му за по-питателни храни.

След навършване на годинка, може епизодично да предлагате плодов сок в количество до максимум 150 мл, задължително разреден с вода.

След годинка може да включите в менюто на детето и смутита, които на практика съдържа пасирани цели плодове. В идеалния случаи към плодовете може да добавите кисело мляко, смлени ядки, овесени ядки или ядкови тахани, за да увеличите хранителната стойност. Такива смутита отново в количество около 150 мл могат да се предлагат като десерт, подкрепяща закуска или да се замразят във форми за ледени близалки.

А какво е положението с готовите плодови паучове?

Плодовите паучове станаха много популярни през последните години заради разнообразието и удобството, което предлагат. Епизодичното им използване е допустимо и особено по време на път и движение са много удобни. Ежедневната им употреба обаче е крайно нежелателна поради няколко причини:

 • Плодът в тези паучове е толкова преработен, че целулозната клетъчна стена е напълно разрушена и плодовата захар в тях се брои като добавена захар т.е. попада в същата графа като бялата захар и всеки друг добавен подсладител.
 • Витамините са напълно унищожени при високата температура на преработка и ако въобще в продукта има такива, те са синтетични, добавени в последствие.
 • Когато яде от пауч, детето няма абсолютно НИКАКЪВ досег с храната. Не я вижда, не усеща аромат, (а това значи че не усеща добре и вкуса, както знаят всички, прекарали ковид последните години – липсата на обоняние влияе на вкусовите възприятия), не може да пипне храната с ръце. Бебетата и малките деца се учат да ядат и това става чрез сензорната им система т.е. сетивата. Сетивното ограничени възпрепятства процеса на учене и детето се научава много по-бавно да се храни самостоятелно и да приема разнообразно хранене.

Подходящи ли са сушените и замразените плодове?

Сушените плодове се считат за рискови за задавяне и са напълно неподходящи за бебета. При малки деца, които вече дъвчат добре, може да се дават епизодично, добавени към каши или кисело мляко, но не е препоръчително да се предлагат често и самостоятелно заради високото съдържание на захар и защото са лепкави – лесно за залепват за млечните зъбки и повишават риска от кариес.

Замразените плодове са напълно подходяща алтернатива на пресните плодове. При правилно замразяване повечето плодове запазват напълно витамините и полезните си свойства.

Може ли да се дават плодове за десерт?

У нас е разпространен митът, че плодовете не могат да се предлагат за десерт, защото като се смесят с другите храни „ферментират в стомаха“. Подобно твърдение говори за сериозно непознаване на човешката анатомия и физиология. В стомаха нищо не може да ферментира, защото процесът на ферментация изисква наличието на микроорганизми. В стомаха такива няма, тъй като силно киселинната среда, формирана от стомашната киселина, има за задача да унищожи всички приети  заедно с храната микроорганизми. В стомаха нищо не може да ферментира. Подобен процес може да протече в дебелото черво, където храните така или иначе се смесват, освен ако не оставяме поне 4-6 часа интервал между консумирането им. С оглед на факта, че децата се хранят на 2.5-3 часа, избягването на такова смесване е невъзможно и ненужно.

С други думи плодове могат да се предлагат за десерт. Аз обаче съм привърженик на комбинираното им предлагане като част от основното, а не след него. Ако сте следили каналите в социалните ми мрежи през последните години, вероятно сте видели, че при захранването на Макси използвах чинии с разделите и в едното отделени винаги слагах зеленчуци и/или плодове. Правех това по няколко причини, но една от тях, е за да избегна „йерархията на храните“, при която сладкото се предлага накрая за десерт. Този подход превръща десерта в желана храна, а останалата в малко харесвана. Когато се предложат заедно се избягва тази йерархичност и детето само избира в каква поредност да яде.

Това не значи, че всяко предлагане на храна трябва да включва плодове или десерт, а по-скоро, че когато включва, може да е работещ подход да се поднесат заедно. При нас със сигурност работи отлично.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.