Детско хранене, Захранване

Витамин С за бебета и малки деца

Витамин С е водоразтворим витамин, който си набавяме чрез храна и от който се нуждаем редовно на всяка възраст.

Витамин С подпомага различни функции в тялото включително:

 • Предпазване на клетките от свободните радикали
 • Формиране на колаген
 • Подпомагане на имунната система
 • Синтез на хормони и невротансмитъри, необходими за функционирането на имунната система
 • Усвояване на желязото от храните

От колко витамин С се нуждае моето дете?

Според Наредба 1 на Министерство на здравеопазването за физиологичните норми за хранене на населението децата от 6 месеца до 7 години се нуждаят от средно 30 мг витамин С на ден.

Витамин С е водоразтворим витамин и не се натрупва в организма. Затова е необходимо редовно да си го набавяме с храна.

Кои храни са богати на витамин С

Майките често ми споделят, че се тревожат дали детето им приема достатъчно витамин С, защото хапва малко плодове и зеленчуци. За щастие набавянето на витамин С е сравнително лесно, защото повечето пресни плодове и зеленчуци го съдържат в изобилие. С най-високо съдържание на витамина са червените чушки, цитрусите, горските плодове и зеленолистните зеленчуци.

витамин С деца

От долната инфографика може да видите какво е съдържанието на витамин С в 100 г от избрани плодове и зеленчуци.

В този смисъл стига детето да хапва редовно дори малки количества плодове и/или зеленчуци, няма опасност да изпадне в дефицит. Препоръчителната дневна доза витамин С може да бъде покрита с всяко от следните:

 • ½ червена чушка
 • ½ киви
 • ½ портокал
 • ½ грейпфрут
 • Шепа ягоди
 • Шепа боровинки
 • 2-3 розички броколи
 • ½ чаша домати

Може ли детето да приема твърде малко или твърде много витамин С

Дефицитът на витамин С е твърде рядко срещан у нас. Неговите симптоми включват умора, анемия, слаби мускули и болка в ставите. При децата той може да повлияе на усвояването на желязо и на развитието на костите. Хроничният дефицит на витамин С води до болестта скорбут, която е животозастрашаваща, но за последните години няма данни за деца с такова заболяване у нас.  Ако все пак детето ви отказва напълно всякакви пресни плодове и зеленчуци, коментирайте с вашия педиатър, за да ви препоръча подходяща добавка.

Предозирането на витамин С не се счита за опасно, но приемът на повече от 450 мг дневно е ненужен, тъй като не може да се усвои от организма, натоварва ненужно отделителната система и може да предизвика временни симптоми като стомашна болка, газове и разстройство.

Нуждае ли се детето ми от допълнителни витамин С при боледуване

За момента няма данни, доказващи, че витамин С може да помогне за избягването на настинки и сезонни вируси, но има данни, че може да намали периода на боледуване. Витаминът подпомага имунната система и борбата с инфекциите и затова при боледуване организмът се нуждае от завишени количества. Те могат да бъдат набавени и само с храна, но обикновено при боледуване децата нямат апетит. Затова и доста детски лекари изписват витамин С като съпровождаща добавка при лечение на настинки, грипове и други вирусни инфекции.

 

Още за храненето на най-малките може да откриете в книгите ми “По-здрави бебета” и “Дневник на захранването”.

 

 

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.