Захранване

Как да изберем подходяща чаша за бебето и малкото дете

Важно е да не забравяме, че захранването не е свързано само с храната, но и с приема на течности, различни от мляко. Още от началото на захранването е добре да започнете да предлагате по няколко глътки вода с всяко хранене. Повече по тази тема може да видите в поста „Вода за бебета и малки деца“.

В този пост ще се спра по-подробно на уменията за пиене, които бебето усвоява и какви чаши да използваме, за да му помогнем да ги усвои по-лесно.

Умения за пиене

Новородените бебета използват сложен комплекс от сукане, преглъщане и дишане, за да се хранят. Умението за сукане е естествен рефлекс, с който бебета се раждат. Около 6-ти месец бебета започват да усвояват и развиват нови орални умения, които ще им служат не само за да могат да се хранят и да пият течности през целия им живот занапред, но са и пряко свързани с развитието на говорните умения и речта.

Кои чаши са подходящи за бебета

Изборът на чаша е много важен за изграждането на горните умения. На пазара има огромен избор от детски чаши, но липсва информация за важните показатели, на които родителите да базират избора си.

Всъщност въпреки огромния избор от чаши с капаци, сламки и човки/улеи, от преходни и неразливащи чаши, най-добре е от самото начало бебето да започне да пие от отворена чаша.

Отворени чаши

Причините за това са няколко:

 •  Това са чашите, от които пият възрастните, и от каквато в крайна сметка ще трябва да се научи да пие.
 • При използването на отворена чаша бебето се научава да контролира самата чаша, потока течност, която се излива в устата му, преглъщането и преди всичко умението за отпиване, което е много по-различно от умението за сукане.
 • Отпиването помага за развитието на орално-моторни умения, необходими за проговарянето и за развитието на челюстта и правилното подреждане на зъбите. При този начин на пиене се използват различни лицеви мускули от необходимите за сукането и това помага за развитие на челюстта и поставяне на езика в необходимата за проговаряне позиция.
 • При пиенето от отворена чаша се ограничава контакта на течността със зъбния емайл и намалява риска от развитие на кариес. За разлика от отворените чаши при тези с улей течността облива зъбите и контактът е по-продължителен. Когато от такива чаши редовно се пие сок, рискът от кариес значително се повишава.
 • Отворените чаши помагат за развитието на фината моторика включително захват и координация око-ръка-уста.

Проблемът с отворените чаши, който е в основата и на цяла индустрия, предлагаща преходни неразливащи чаши, е че течността от отворени чаши се разлива много лесно и докато бебето се учи това ще се случва много, много често.

Ето няколко предложения, с които да ограничите поне частично голямото цапане:

 • Наливайте малко течност в чашата, така че да е лесно за повдигане, но не прекалено малко, за да е необходимо да се обърне с дъното нагоре при отпиване.
 • В началото може да придържате дъното на чашата, докато бебето я държи отсрани.
 • Добре е да ползвате малка детска чаша с по-тясно гърло и странични дръжки или мрежа, за която бебето да я държи.
 • Докато натрупа опит, използвайте отворена чаша предимно вкъщи, където лесно може да го преоблечете в случай на разливане.
 • Предлагайте храни за ядене с ръчички по време на хранене, за да се тренира координацията между ръката и устата.
 • Използвайте всяка възможност да пиете пред бебето, за да ви наблюдава и подражава.
 • Насърчавайте опитите му и в никакъв случай не реагирайте негативно, ако бебето разлее чашата. Помогнете му да изгради увереност, а не страх, че ще се намокри и изцапа.
 • Не забравяйте, че след като е пило, бебето може директно да пусне чашата – бъдете готови да му помогнете да я постави на масата или да я хванете.
 • Никога не го оставяйте да пие само и без наблюдение.
 • Уверете се, че е седнало с изправено гръбче, когато пие от чаша.
 • Може да включите празна чаша във времето му за игра, за да се упражнява да я държи.

Малките чаши на EZPZ са чудесен вариант за първа чаша. Създадена е да пасва на бебешката уста и малки ръчички. Мекият силикон, от който е направена, не наранява венците и растящите зъбки. Нехлъзгащото силиконово покритие помага за по-успешно придвижване на чашата към устата. Вътрешният ъгъл на чашата предоставя равномерно стичане на течността за по-голяма безопасност. Вижте повече за тях ТУК.

Чаши с капак и улей (beakers)

Тези чаши изглеждат много по-практични, защото течността от тях не се излива и детето се справя по-лесно с пиенето.

За жалост те не допринасят за развитието на орално-моторните умения и правилната позиция на езика. При пиенето от тях детето ангажира същите мускули като при сукането. При всмукване течността директно облива зъбите и ако това е течност различна от вода, може да предизвика увреждане на емайла. Често децата имат навик да се разхождат с такава чаша и да отпиват периодично. Отново – ако става въпрос за течност, различна от вода, това може да доведе до нарушения на емайла и отделно да повлияе негативно апетита на детето.

Това съвсем не значи, че трябва непременно да отбягвате този тип чаши, защото те наистина могат да бъдат доста практични особено за носене навън. Препоръката по-скоро е да не използвате само такъв тип чаши, а да комбинирате с отворени. Когато имате възможност, махайте капака и насърчавайте детето да пие директно от чашата. Използвайте ги приоритетно за вода и я сменяйте често.

Чаши със сламка

По-добра алтернатива от чашите с улей/човка са чашите със сламка. Механизмът на пиене при тях е по-различен от сукането и не повлиява позицията на езика. Сламката обикновено минава зад зъбите и течността не ги облива директно. Могат да бъдат използвани обаче от 9+ месеца и задължително в комбинация с отворена чаша.

При избора на чаша със сламка е добре да следите за няколко неща:

 • Избирайте сламка с тежест – този тип чаши позволяват повече мобилност и възможност детето да пие от различни ъгли
 • Предпочитайте по-къси и дебели сламки, които свършват непосредствено зад зъбите на детето – това ги насърчава да развиват по-зрели умения за преглъщане и да използват устните си за засмукване вместо да дъвчат по-дългата сламка
 • Следете сламката да може да се прибира под капака, за да не се цапа и за да се избегне разливането.

Отново добър вариант е чашата на EZPZ, коят се отличава със следните характеристики:

Бутилки с биберон

Течността от бутилка с биберон се излива директно в устата на бебето почти без да му се налага да засмуква. Това може да ок за много малки бебета, но при по-големите става непродуктивно, защото не ги насърчава да развиват умения за всмукване и отпиване. Отделно от това смукането на биберона на бутилката може да се превърне в успокоителен навик, който да повлияе негативно подреждането на зъбите и захапката.
Настоящите препоръки са да не се използват бутилки с биберон след навършване на годинка, когато обикновено предните зъбки са избили. На този етап е добре детето да пие от отворена чаша в комбинация с чаша със сламка или човка за случаите, в които искаме да избегнем разливане и заливане.

Личен опит

И двете ми деца са кърмени изключително до 6-ти месец, след което започнах да предлагам вода директно от отворена чаша. С Максим използвах чаши на Cognikids, които са с много удобен дизайн – леки и лесни за хващане. Въпреки това в началото му беше много трудно да отпива, лесно разливаше, имаше нужда от помощ. С времето и много търпение започна да се справя все по-добре и около годинка вече пиеше напълно самостоятелно и без проблем от такава чаша. След отказване на нощното кърмене, започна да се буди нощем и да търси вода. Тогава започнах да използвам бутилка със сламка за през нощта, тъй като си я намира в тъмното и пие сам. Така е и до днес.

 

Заключение

Като с всяко нещо при захранването някои бебета се научават по-бързо и лесно от други. Очаквайте същото и по отношение на пиенето от чаша. В някои случаи може да се наложите да пробвате няколко различни чаши, докато попаднете на идеалния модел за вашето бебе. В други ще е необходимо да проявите повече търпение, да се примирите с разливането и да показвате отново и отново, докато детето развие необходимите умения и започне да се справя само.

Важно е да знаете, че уменията за пиене са свързани не само с добрата хидратация, но и със здравето на зъбите, с тяхното подреждане и със захапката. Лицево-челюстните мускули, които се развиват при отпиването, повлияват позитивно проговарянето.

Отворените чаши са идеалният избор и могат да бъдат използвани още от 6 месеца за вода и дори за кърма/мляко. Следващият най-добър избор са чашите с къса сламка и тежест, които могат да се използват от 9+ месеца в комбинация с отворена чаша.

Отново като с всяко нещо при захранването, бъдете готови за много цапане и разливане. Помнете, че това е нормално, че е част от процеса на учене, че е период и ще отмине. А много по-важни от временната бъркотия и цапане са уменията, които детето усвоява и които са за цял живот.

Източник:
Документ на британското здравно министерство от юни 2019, озаглавен “Foods and drinks aimed at infants and young children”

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.