Захранване

Как безопасно да съхраняваме храната на бебетo

Сред най-честите въпроси, които получавам, е въпросът за безопасното съхранение на бебешката храна. Колко време можем да държим бебешка храна в хладилник? А във фризер? Как да я замразяваме? А как да размразяваме?

Въпросите са подробно разгледани във видео курса “Как да сготвим за бебето“, но ето и тук най-същественото накратко.

Съхранение в хладилник

Повечето бебешки пюрета могат да бъдат съхранявани в хладилник до 2 дни. Изключение правят пюретата, приготвени със замразена кърма, които се консумират на момента, а остатъкът се изхвърля и пюретата, приготвени с адаптирано мляко, които могат да се съхраняват само 1 ден.

Важно при съхраняването в хладилник е приготвеното пюре да се охлади и да се прибере в хладилника възможно най-скоро след приготвянето му като се съкрати максимално престоя на стайна температура. В студен ден може да го охладите на терасата и да приберете в хладилник, а в топло време, може да използвате студена вода за шоково охлаждане.

При прибирането в хладилник е добре да ползвате стъклени кутии или буркани, с плътно затворен капак. Ограниченият достъп на кислород намалява риска от развитието на хранително пренасяни бактерии.

Преди да поднесете пюре, съхранявано в хладилник, е препоръчително да го загреете до 70С за 2 минути и после да го охладите. Опитайте го преди да предложите на бебето, за да сте сигурни, че не е горещо!

Не претопляйте една храна повече от веднъж! Ако бебето ви е яло веднъж от дадена храна, не запазвайте остатъка за повторно ядене. Попадналата в храната слюнка е благоприятна почва за развитие на микроорганизми.

Замразяване в камера/фризер

Когато знаете, че приготвената храна няма да бъде изядена в рамките на допустимия срок за съхранение в хладилник, по-добре е да я замразите. Замразяването гарантира запазване на над 90% от полезните вещества, но е важно да се прави по безопасен начин:

  • Използвайте форми за лед с капак за замразяване на пюрета или специални контейнери за замразяване на бебешка храна.
  • Разделете на порции храната преди замразяване, за да може да размразите такова количество, каквото ви е нужно.
  • Поставете етикет с датата на замразяване. Повечето готвени храни издържат във фризера между 2 и 3 месеца. На практика те не се поразяват, но губят вкусовите си свойства.
  • Никога не замразявайте повторно сурово месо или риба. Ако обаче използвате замразено месо, за да сготвите можете да замразите сготвенето.

Размразяване

При размразяването също е добре да спазвате определени правила за безопасност:

  • Може да преместете храната от фризера в хладилника и да я оставете да се размрази постепенно за няколко часа.
  • Ако не разполагате с време, може да размразете храната шоково под гореща вода. Например искате да размразите едно кубче готово пюре. Извадете го от фризера, поставете го в пликче за съхранение на кърма и потопете пликчето в гореща вода. След като пюрето се втечни, може да го затоплите на котлона.
  • Не оставяйте храна да се размразява на стайна температура. Рискът от развитие на микроорганизми в нея при такова размразяване е по-голям
  • Когато претопляте замразена храна, изчакайте да достигне точка на завиране, преди да охладите и да поднесете на масата.

 

 

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.