Рецепти

„Устойчиво“ е новото „здравословно“

Традиционно по това време на годината споделям интересни рецепти, подходящи за пости. И тази година не е изключение и ви предлагам да опитате едни страхотни цветни палачинки, които ще направят неделната ви закуска вкусна, цветна и различна, независимо дали постите или не!

Преди рецептата обаче и във времето преди празниците и празничните трапези искам да засегна една тема, която ме вълнува от известно време, и която сигурна съм, ще е интересна и за много от вас: въпросът за устойчивото хранене и как да се храним здравословно не само за самите нас, но и за планетата.

Интересът ми към тази тема беше провокиран, когато се запознах по-подробно с проекта One Blue Dot на Британската Асоциация на Диетолозите (БДА). БДА е основана през 1936, функционира под патронажа на британската кралица и е една от най-старите съсловни организации на диетолози в света. Обръщам внимание, че във Великобритания регистрираните диетолози за здравни работници, без непременно да бъдат лекари.

Проектът One Blue Dot има за цел да предложи препоръки за хранене, които отчитат не само здравословните нужди на хората, но и тези на планетата. Погледната от космоса планетата Земя е само една малка синя точка (one blue dot) – оттам е името на проекта. Проблемът е, че бъдещето на тази малка синя точка става все по-неясно и начинът, по който се храним днес значително допринася за тази неяснота. Оказва се, че не всичко, което е здравословно за нас хората е в еднаква степен здравословно и за планетата!

Даже напротив! Сегашната система за изхранване на населението допринася за 30% от общите емисии на парникови газове, които на свои ред са в основата на климатичните промени. Детайлите звучат още по-стряскащо – земеделието се оказва водеща причина за обезлесяването, влошеното качество на почвите и загубата на био-разнообразие, голяма част от рибните находища са напълно изчерпани, а всяка година домакинствата изхвърлят храна на стойности милиарди евро.

Междуправителственият Панел по Климатични Промени към Обединените Нации сериозно подчертава нуждата от промени в начина на хранене като една от мерките за справяне с климатичните промени.

Изчислено е, че към момента се нуждаем от 2 пъти територията на Земята, за да бъдат покрити нуждите от храна и изхвърлен боклука на настоящото население на планетата. При сегашните темпове на демографски растеж се очаква до 2050 година населението на Земята да достигне 9 милиарда. Няма как със сегашните методи за производство на храна да бъдат посрещнати нуждите на това растящо население. Подобен подход би изисквал повече обработваема земя, повече вода, повече невъзобновими източници на енергия и по-голямо потребление на изчерпаеми ресурси.

Всички тези прогнози се свеждат до един важен извод: Това, което възприемаме за норма днес, няма да бъде нормата след няколко години. Практически не е възможно! Нашите деца ще живеят при доста по-различни условия. Затова, както казва диетологът Урсула Аренс, член на екипа на One Blue Dot: „Здравословното хранене е за самите вас. Устойчивото хранене е за вашите деца и техните деца.“ . Иначе казано, ако мислим за бъдещето на децата си, трябва „устойчиво“ да стане новото „здравословно“.

Целта на проекта One Blue Dot е да предложи препоръки за устойчиво хранене, които да можем да прилагаме още днес, за да използваме по-рационално земните ресурси и да мислим за бъдещето.

Голямото предизвикателство пред експертите, работещи по този проект, е как да съгласуват препоръките за здравословно хранене, съобразно нуждите на населението с тези, взимащи предвид нуждите на Земята. Документацията по проекта е изключително интересна и ако имате по-задълбочен интерес, може да се запознаете с нея тук, а аз ще ви представя 9-точковия план, който според експертите всеки от нас, мислещ за здравето и бъдещето на планетата, може да започне да прилага още днес, без това да бъде компромис със собственото му здравословно и пълноценно хранене.

Ето какво можем да направим:

1. Да намалим на консумацията на червено месо до 70г на човек на ден (подобна препоръка има и Световният фонд за проучване на онкологични заболявания).
2. Да преоритизираме растителните протеини като бобови, ядки, соя и тофу.
3. Да консумираме риба от устойчиви източници.
4. Да консумираме умерено млечни продукти и да използваме подсилени с калций и витамини алтернативи на млякото.
5. Да се фокусираме върху консумация на пълнозърнести храни като източници на фибри.
6. Да избираме сезонни и местни плодове и зеленчуци и да избягваме на консумацията на превозвани със самолет, предварително пакетирани плодове и зеленчуци.
7. Да намалим консумацията на храни с високо съдържание на мазнини, захар и сол.
8. Да превърнем водата, чая и кафето в основни напитки за хидратация за сметка на газирани и подсладени напитки.
9. Да намалим непотребната храна, която изхвърляме като домакинства.

За мен беше окуражаващо да установя, че до голяма степен в моето домакинство се придържаме към горния план много преди да знам за него и за проекта One Blue Dot. Отделно в публикациите и в рецептите, които споделям акцентът винаги е бил към повече растителна храна. Както казва и Урсула Аренс в едно интервю: „Не е нужно всички да стават вегетарианци или вегани, за да спасим Земята. Даже, ако всички са такива, планетата със сигурност няма да може да ни изхрани. Но е нужно всички да започнем да консумираме по-умерено животински продукти и особено продукти от преживни животни (червено месо и млечни храни), тъй като точно отглеждането на преживни животни има най-висок парников ефект и еко отпечатък от всички животновъдни дейности.“

Признавам си, че някои от статистките, които цитира Урсула Аренс в това интервю за мен бяха доста стряскащи, защото като майка не мога да не мисля за бъдещето на децата ми и затова в какви условия ще живеят след 10, 20 или 40 години. Ето само малка част от тези статистки:
• Всяка година населението на Земята нараства с брой приблизително равен на броя жители на Обединеното Кралство
• На всеки 15 минути в Южна Америка се унищожава тропическа гора с размерите на футболно игрище, за да бъде превърната земята под нея в обработваема за отглеждане на животни или фураж за животни

Всичко това ме мотивира да продължа и занапред да ви споделям рецепти, които да са не само апетитни за цялото семейство, но и да ви помагат да прилагате горния план за по-устойчиво хранене с мисъл за бъдещето на децата и на планетата ни. Много се надявам повече хора да се замислят за това какво потребяват, колко потребяват и какво изхвърлят!

Колкото до растителната храна, тя може да бъде и апетитно изглеждаща, и вкусна, когато е приготвена с любов и фантазия! За да ви го докажа, разработих за вас тази рецепта за цветни палачинки, които са подходящи за пости, за вегани и за всички останали, които просто търсят разнообразие в храненето и консумация на повече растителни продукти, без напълно да се изключват животинските.

Моето семейство е именно в последната група като от трима ни (без да броя бебето) аз съм тази, която консумира най-малко животински продукти, тъй като от дете не ги обичам особено. Нещото, което ми е най-малко любимо, вероятно защото като малка са ме карали да го пия насила, е прясно мляко. Затова и когато преди няколко години открих растителните алтернативи на прясното мляко лесно ги въведох в собственото си меню. Ползвам ги за приготвяне на смути, на капучино, а нерядко ги включвам и в рецепти като например тези палачинки.

Обичам да ротирам напитките, а не да ползвам винаги една и съща, но като цяло гледам тези, които купувам да са обогатени с калций и витамини. В момента ползвам напитките с марка Joya като овесената ми харесва най-много за кафе, а кокосовата и бадемовата за печива. Всички напитки Joya са обогатени с калций, витамин D2 и витамин В12, като бадемовата и кокосовата са без захар, а в овесената има съвсем малко количество добавена захар (затова и така добре ми се комбинира с кафето, в което не добавям друг подсладител).

И така след това дълго въведение стигаме и до рецептата повод за тази публикация, а именно:

Постни цветни палачинки

Продукти за базовата рецепта:

  • 1 чаша пълнозърнесто брашно
  • 2 с.л.кафява захар
  • 1 с.л. бакпулвер
  • ½ ч.л. сол
  • 1 чаша (240 мл) растителна напитка Joya
  • 1 с.л. ябълков оцет

За цветовете:

  • Червено – добавете към брашното 1 с.л. червено цвекло на прах
  • Жълто – добавете към брашното 1 ч.л. куркума
  • Зелено – пасирайте напитката с ½ чаша спанак
  • Лилаво – пасирайте напитка с ½ чаша боровинки (може и замразени); по желание добавете още ½ чаша цели боровинки в сместа

Приготвяне:
Смесете всички сухи продукта в купа и разбъркайте.

Смесете напитката с ябълковия оцет и оставете да престои 5 минути, след което изсипете при сухите продукти и разбъркайте.
Нагрейте тиган за палачинки на умерен котлон и намажете с кокосово масло. Излейте количество около 1/3 чаша от сместа и изчакайте на повърхността да се появят мехурчета (около 1 минута). Обърнете с шпатула да се запече до златисто и от другата страна (1- 2 минути).

Съвети:
От една доза се получават около 8 палачинки. Аз правя двойна доза като всяка от тях разделям на две и оцветявам в 4-те цвята.

Важно е тестото да е по-гъсто от това за класически палачинки – по-скоро да има гъстота на тесто за мъфини. При добавянето на спанак и боровинки сместа понякога става по-рядка и може да се наложи да добавите 1 лъжица брашно, за да я сгъстите.

Готовите палачинки може да сервирате с мед или кленов сироп, с тахан или фъстъчено масло, с допълнително горски плодове, а ако не постите – стават чудесни с крема сирене!

Това, с което са поръсени палачинките на снимката не е пудра захар, а пресято кокосово брашно – трик, който много харесвам, защото има красив ефект, без да добавяме ненужно захар!

Ако направите по-голямо количество, може спокойно да приберете остатъка в хладилника за закуска през следващите дни. Можете също и да замразите в камерата. Аз лично много прилагам и двата подхода, защото ставам по няколко пъти нощем да кърмя бебето, а в 7:00 трябва да предложа закуска на каката, преди да я изпратя на училище. Затова е много удобно, ако сутрин имам нещо готово, което само да сервирам. Няколко такива палачинки, извадени от хладилника и комбинирани с крема сирене и зеленчуци или тахан и горски плодове са закуска, която е лесна за приготвяне за мен и вкусна за нея.

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.