Други

Да готвим заедно с децата си!

Случва ми се познати, а и непознати хора да ми казват: „Толкова апетитно изглеждат нещата, които готвиш. Искам да живея у вас!“. И за мен като за повечето хора похвалите или външната валидация значат много – ценя ги и им се радвам.

У нас обаче живее един много важен човек, който е доста по-пестелив в похвалите към моето готвене. Дъщеря ми. Този малък кулинарен критик е сравним по претенциозност с онези, които раздават звездите Мишлен на добрите ресторанти.

Случва се да съм прекарала два час в кухнята, готвейки нещо с много любов и старание, и накрая да се наложи да спретна един бърз таратор за вечеря, защото: „Това не ми харесва и няма да го ям.“. Случва се да чуя, че супата на леля Димитринче в детската градина е по-вкусна от моята и затова „се отказва“ от вечеря.

В началото много страдах и се измъчвах от нейните оценки и откази. Но бързо разбрах, че те са нещо напълно нормално и естествено за едно дете. И че щом отказва само отделни неща, а не абсолютно всичко, щом има случаи, когато смело опитва нови храни и дори ѝ харесват, значи всичко е наред!

Храненето на едно дете не е никак лесна работа! Всеки родител може да потвърди това. При някои деца е даже по-трудно отколкото при други. Моето е по средата.

Но храненето е само една от трудните страни на родителството. При това страна, за която си заслужава да положим допълнителни усилия, за да научим децата си да познават и да обичат истинската и полезната храна. Дори да отнеме години, дори да ни струва недокоснати чинии, захвърлени на пода зеленчуци, сбръчкани в погнуса нослета и по някоя сълза от двете страни, дори на моменти да ни се струва безнадеждно, ще си струва! Всяко усилие да научим детето си да цени и обича добрата храна ще си струва!

Когато разбрах, че не мога да накарам дъщеря ми да харесва всичко, което готвя и да опитва с ентусиазъм всяка нова рецепта, (а аз обичам да експериментирам с нови рецепти!), приех, че много по-важно от това да очаквам всяко нейно хранене да е здравословно, е да ѝ помогна да изгради здравословна връзка с храната.

Затова тя няма забранени храни и знае, че може да опита всичко. Но също така знае, че зеленчуците ни помагат да растем и да бъдем силни; че десертите ни правят щастливи и ни доставят удоволствие; че имаме нужда от правилната комбинация зеленчуци и десерти.

Знае, че някои сладки храни са далеч по-вредни от други и често пъти след някой рожден ден ми казва, че сама се е отказала от тортата, защото е била „прекалено сладка“, имала е фондан или е била „оцветена с боя“.

Знае, че когато поиска шоколад, ще го изберем заедно и това ще бъде висок клас качествен шоколад, от който ще си вземе 2-3 парчета, а не цялото блокче наведнъж. Вкъщи купуваме само черен шоколад с различен процент съдържание на какао, но никога под 60%.

Знае, че когато поиска сладкиш, ще купим такъв от избрани места в София или ще го приготвим заедно. Периодът от началото на октомври до Коледа е времето от годината, когато вкъщи се приготвят най-много домашни сладкиши и почти всеки уикенд печем нещо – кекс, мъфини, домашни понички. Това е времето на тиквата, на коледните подправки (канела, джинджифил, бахар, индийско орехче и карамфил), времето, когато навън не е толкова приветливо и обичаме да прекарваме неделите си вкъщи – по пижами или пуловери, с книга или хубав филм, с много чай и задължително с нещо, което да ухае от фурната.

Това е времето, когато не бързам с готвенето, както в делничните вечери и почти винаги се старая да въвлека Дари в процеса. Предлагам ѝ да ми помага като реже по-меки продукти (краставица, чушка, сирене, тофу), като разбърква сосове, декорира или опитва нещо готово.

Да, често готвенето с дете е два пъти по-бавно, а почистването след това е два пъти повече, но това е начин те да научат много повече за храната, да я опознаят много по-отблизо и да бъдат много по-склонни да я опитат. Често докато готвим и се забавляваме заедно, си говорим за храната и затова кои храни ни помагат да растем, да сме силни, бързи, да имаме енергия, да запомняме лесно. Говорим си защо е важно да ядем цветни храни, (но не оцветените с боя!) и се опитваме да си спомним колко храни с различен цвят сме яли днес или вчера. Понякога я карам да ми изреди храните в оранжево/червено/зелено/жълто/лилаво, за които се сеща. Да ми каже, кой е любимият ѝ зеленчук (сменят се!) или кой е най-малко любимият ѝ (също се сменят!). Понякога се забавляваме като подреждаме фигурки от зеленчуци, рисуваме усмихнати лица с грах, целина и моркови, слагаме на очите си резени от краставица или чушка и се правим на чудовища.

Но най-забавно, разбира се, е приготвянето на десерти, защото с брашното правим така, че по кухненския плот да „вали сняг“, защото може да сипва различни неща в купата и да бърка, защото понякога разтопяваме шоколад на водна баня и после има много купи и бъркалки за облизване.

Един от десертите, които приготвихме заедно този сезон е „Празничен кейк с тиква и коледни подправки“, част от предизвикателството #EnjoyTogether на Pur и Somat, която ни предизвиква да прекараме повече качествено заедно, с вкусно ястие на масата. Повече информация за нея, забавни трикове за миене на съдове, както и чудесни рецепти можете да откриете на www.pur.bg и www.somat.bg.

Идеята на това предизивкателство много ми хареса, защото е свързано с нещо, в което силно вярвам – силата на храната да събира любими хора около масата, в кухнята, в моментите, на които се наслаждаваме заедно като семейство. Ние хората сме единственият биологичен вид, за който храната не е просто източник на енергия и хранителни вещества, а също източник на удоволствие, събирателен център за близки хора, средство, с което да покажем любовта си към тях.

Рецептата за кейка, може да видите по-долу и да го включите в празничното си меню. А ако и вие обичате да готвите с децата си или с любим човек въобще, може да се включите в предизвикателството #EnjoyTogether, като качите в Инстаграм снимка от любим момент с любим човек в кухнята и един от вас ще спечели два ваучера за кулинарен курс по избор! Пълните условия на играта може да видите в профила ми в Инстаграм.

А за мен ще бъде любопитно да науча как вие се справяте с готвенето за децата? Харесват ли децата ви всичко, което готвите? Има ли разлика, когато и те участват в готвенето? Имате ли любима рецепта, която приготвяте заедно? На какво искате да ги научите за храната и храненето?

User Avatar

About Маги Пашова

Маги Пашова е нутриционист и сертифциран хранителен терапевт по системата SOS (sequential oral sensory) за работа с деца с проблемно хранене. Има редица обучения в областта на early nutrition храненето през първите 1000 дни). Автор е на книгите “По-здрави бебета”, “Дневник на захранването”, “По-здрави деца” и др. Фокус на работата ѝ са бебета и малки деца, а целта ѝ е да помогне на повече родители за захранят и хранят децата си със спокойствие и увереност. С нейна подкрепа много родители отглеждат деца, които се хранят разнообразно и с апетит, изграждат позитивна връзка с храната и полезни хранителни навици.

One thought on “Да готвим заедно с децата си!

  1. ELENA каза:

    Маги,
    понятието здравословно хранене за всеки човек значи различни неща.Да, децата трябва да се приучават от малки към здравословно хранене.Но не и да се разглезват.Какво ще стане ако родителят няма възможност да осигури на детето храната, която то желае.От друга страна всеки човек харесва различни неща.Аз напр. от малка не обичам попара, също и традиционните храни, които се правят за децата.Чудя се също как майки поръчват готова храна за децата си напр. от детска кухня.Храних едно дете с такава храна навремето.Но всеки сам избира.Важно е храната да е прясна и вкусна, да е с минимална топлинна обработка.Защото иначе организмът с годините ще страда.Приучаването към готвена храна води до пристрастяване към различни вкусове.Тези вкусове обаче могат да се променят вече когато човек стане възрастен и се наложи да консумира различна по състав и вид храна.
    Поздрави !

Comments are closed.